Wysłany: 2006-11-10, 12:46 Obrazek przy rejestracji
Mam taki pomysł. Może przy rejestracji był obrazek sprawdzajacy, czy osoba rejestrująca się jest botem czy osobą fizyczną. Właśnie widzę, że kolejny bot zarejestrował się na forum
I może wogóle zabronić pisać gościom. Bo jak zauważliście co jakiś czas bot jakiś pisze durne tematy. Albo ewentualnie jak gość chce napisać posta to właśnie przed wysłaniem go dać obrazek sprawdzający.
Nie liczcie na jakąś skuteczność jak ściągniecie gotowego moda z tokenem obrazkowym. Boty omijają takie rzeczy znakomicie (lub po prostu ktoś rozpracowuje zasadę na jakiej generowane są obrazki).
Jak mod (i skrypt forum) jest popularny, to na pewno kiedyś go rozwalą Ja korzystam na swoim blogu z Akismet - porównuje wszystkie komentarze ze swoją bazą spamu i w zależności od treści, dopuszcza je bądź nie. Dodatkowo potrafi się "uczyć", poprzez wskazywanie np. wiadomości, która jest spamem, a której system nie zakwalifikował. Jak na razie skuteczność jest 100% i nie potrzeba żadnych kodów ani tokenów
Chociaż kombinacji z samym tokenem jest wiele. Można np. wygenerować proste równanie (2+7) i poprosić o wpisanie wyniku. Można też kazać userowi wpisywać znaki od tyłu itp.
Ad1
Jestem za: obrazkiem i zakazem pisania gościom
Ad2
Owszem kiedyś był nr gg ale wątpie żeby ktoś pamiętał ten numer gg, Jeśli go ktoś ma na liście lub archiwum to podajcie mi go a ja bede myslal jakie tam haslo ustawilem
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum