Wysłany: 2007-11-17, 11:20 Szukam programu pokazującego obroty wiatraka CPU...
Boxowy cooler Intela kiepsko sobie radział - ~64 stopnie w Idle. Zmieniłem go więc na Artic Cooling Freezer 7 Pro - 44-51 w Idle - także poprawa jest. Wiatrak cały czas kręci się na wolnych obrotach - 1000 RPM jeszcze ani razu nie osiągnął. Chce obadać przy jakiej temperatrze proca wiatrak się rozpędza i jaki przy tym wydaje hałas. Więc co - dam mu jakieś zadanie, np. konwertowanie filmu i zobacze jak się to chłodzenie zachowa. Potrzebny mi jest tylko lekki programik, najlepiej który nakreśli wykresy tych dwóch danych. Znacie coś takiego? Bo znaleźć na googlach pierwszy lepszy (lub gorszy ) sobie sam potrafie, ale może coś polecicie...
Wysłany: 2007-11-17, 12:10 Re: Szukam programu pokazującego obroty wiatraka CPU...
crooleeck napisał/a:
Boxowy cooler Intela kiepsko sobie radział - ~64 stopnie w Idle. Zmieniłem go więc na Artic Cooling Freezer 7 Pro - 44-51 w Idle - także poprawa jest. Wiatrak cały czas kręci się na wolnych obrotach - 1000 RPM jeszcze ani razu nie osiągnął.
ja ci powiem tylko na temat hałasu, generuje taki sam jak boxowy na pełnych obrotach, może torchę większy. wiem bo mam taki sam i też się podobnie grzał na boxowym, ale poprawa się pojawiła po zainstalowaniu właśnie tego wiatraka. obroty - ja kontroluję tylko speedfanem, ale widzę że on nie spełnia tewoich wymagań.
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
pim - dzięki, pożyteczne informacje.
ExeQtoR: speedfanem bawiłem się, jest, fajny, lekki, ale on może wykreślić albo temperature, albo obroty wiatraka - potrzebne mi jest coś co potrafi wykazać oba wykresy naraz...
Robiłem test - konwertowałem film z rmvb do avi, ale cholerka to nie zżera 100% mocy obliczeniowej procka - pierwsze jądro 75-90% drugie 60-85%. W każdym razie przez 40 min zaobserwowałem najwyższą temperature 59 stopni przy 979RPM, ale przez większość czasu trzymała się temperatura 54-58stopni. Hmm... odpale speedfana dwa razy, ustawie wykresy i spróbuje w coś pograć (tylko najpierw trzebaby jakąś gre zainstalować )
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum