Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Szukam programu pokazującego obroty wiatraka CPU...
Autor Wiadomość
crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2007-11-17, 11:20   Szukam programu pokazującego obroty wiatraka CPU...

Boxowy cooler Intela kiepsko sobie radział - ~64 stopnie w Idle. Zmieniłem go więc na Artic Cooling Freezer 7 Pro - 44-51 w Idle - także poprawa jest. Wiatrak cały czas kręci się na wolnych obrotach - 1000 RPM jeszcze ani razu nie osiągnął. Chce obadać przy jakiej temperatrze proca wiatrak się rozpędza i jaki przy tym wydaje hałas. Więc co - dam mu jakieś zadanie, np. konwertowanie filmu i zobacze jak się to chłodzenie zachowa. Potrzebny mi jest tylko lekki programik, najlepiej który nakreśli wykresy tych dwóch danych. Znacie coś takiego? Bo znaleźć na googlach pierwszy lepszy (lub gorszy :P ) sobie sam potrafie, ale może coś polecicie...

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-11-17, 12:07   

crooleeck, Tu masz program z wykresem temperatur, i prędkościami wiatraków: SpeedFan 4.33
http://dobreprogramy.pl/i...=22&id=276&t=47

Sądzę że nie jest taki zły :)

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2007-11-17, 12:10   Re: Szukam programu pokazującego obroty wiatraka CPU...

crooleeck napisał/a:
Boxowy cooler Intela kiepsko sobie radział - ~64 stopnie w Idle. Zmieniłem go więc na Artic Cooling Freezer 7 Pro - 44-51 w Idle - także poprawa jest. Wiatrak cały czas kręci się na wolnych obrotach - 1000 RPM jeszcze ani razu nie osiągnął.

ja ci powiem tylko na temat hałasu, generuje taki sam jak boxowy na pełnych obrotach, może torchę większy. wiem bo mam taki sam ;) i też się podobnie grzał na boxowym, ale poprawa się pojawiła po zainstalowaniu właśnie tego wiatraka. obroty - ja kontroluję tylko speedfanem, ale widzę że on nie spełnia tewoich wymagań.

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2007-11-17, 13:29   

pim - dzięki, pożyteczne informacje.
ExeQtoR: speedfanem bawiłem się, jest, fajny, lekki, ale on może wykreślić albo temperature, albo obroty wiatraka - potrzebne mi jest coś co potrafi wykazać oba wykresy naraz...

Robiłem test - konwertowałem film z rmvb do avi, ale cholerka to nie zżera 100% mocy obliczeniowej procka - pierwsze jądro 75-90% drugie 60-85%. W każdym razie przez 40 min zaobserwowałem najwyższą temperature 59 stopni przy 979RPM, ale przez większość czasu trzymała się temperatura 54-58stopni. Hmm... odpale speedfana dwa razy, ustawie wykresy i spróbuje w coś pograć (tylko najpierw trzebaby jakąś gre zainstalować :P )

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2007-11-17, 13:40   

hmm... sensor view pro?

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach