Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: ExeQtoR
2011-04-26, 21:26
Które platformy przetrwają?
Autor Wiadomość
Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-05-08, 21:56   

Asdef napisał/a:
czemu konwertowales, skoro jest wersja na androida?

To nie jest wersja Androidowa, to zwykła konwersja.
pim napisał/a:
Na szczęście Phone

Nie wiem, jak to będzie. Kolejny telefon może za 3-4 lata. Ale jak tak dalej pójdzie to pewnie Nokii nie kupię - Android powinien być dopracowany.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2011-05-08, 22:33   

dobra pominmy juz ta konwersje, dziaj testowalem to cos i wydaje sie dzialac stabilnie... ale nie o to chce zapytac...

mozesz mi powidziec z czym symbian jest bardziej dopracowany od abdroida?
dlugo nie mialem okazji testowac tel z symbianem tylko jeden dzien (moj ojciec ma) w zasadzie udalo mi sie go zawiesic 3 razy "NOKIA N95"

zas SE Xperia MINI pro przez 3 tyg... oparty na androidzie... dlatego zastanawiam sie z czym ten system jest niedopracowany... rowniez mialem w łapkach kilka dni LG SWIFT GT540 i tez go nie udalo mi sie zawiesic rowniez android... dlatego dziwi mnie ta wypowiedz :o
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-05-08, 23:38   

Sorry, bardziej chodziło mi o całe "zaplecze" do platformy Android. Czyli aplikacje, w tym porządna konsola, a nie badziew, na którym nic nie można!

A z N95 - co się dziwisz :) S60v3 FP1 - potrafi się zawiesić, mi jednak przy sporej liczbie otwartych aplikacji (to jest telefon, a nie mobilny komputer, więc wybaczam mojej E51).

Ale skoro linuks to powinna być też sprawna konsola, aby dało się ją obsługiwać i wykonywać konkretne operacje w systemie. Chyba za dużo wymagam :lol:

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2011-05-09, 12:26   

peter fajne by bylo ale bez przesady to tez tylko telefon :D

a jesli chodzi o N czy inne dalsze modele... to nie tel to symbian wiesza :D

i teraz nie przesadzaj ze tak wszystko jest niedopracowane dla androida, ja jeszcze nie znalazlem takiej aplikacji ktora mi nie dziala... mowieo tych z tych ja kozystam ;)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-05-10, 08:05   

Petermechanic napisał/a:
Ale skoro linuks to powinna być też sprawna konsola, aby dało się ją obsługiwać i wykonywać konkretne operacje w systemie. Chyba za dużo wymagam

To ja poproszę o kompilator C++ ;-) ))

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-05-10, 14:34   

Na Symbianie miałem Pythona, na Androidzie po roocie pewnie też się da wgrać kompilator C++ :D

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-05-14, 23:46   

pim napisał/a:
Na Symbianie miałem Pythona,

Ja również chwilowo :)
Cytat:
i teraz nie przesadzaj ze tak wszystko jest niedopracowane dla androida,

Niedopracowane, a także chodzi mi o funkcjonalność. Aplikacje się rozwijają, kwestia czasu!
ExeQtoR napisał/a:
To ja poproszę o kompilator C++ ))

A ja kompilator do Pascala :lol:

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2011-05-15, 01:08   

peter pytalem co jest nie dopracowane, nie odpowiedziales - dla mnie to szukanie dziury w całym.
ja instalowalem pare programow na androida i na prawde nie mialem zadnego problemu... w funkcjonalnosci :D

pascal
http://www.androidzoom.co...ascal_sbjv.html

mowisz o konwersjach jakis dziwnych, czy nie konwersuje sie przypadkiem filmow?:)
bo program to co najwyzej emulujesz i tez nie kazdy

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-05-15, 12:33   

BTW Na iOS po jailbreaku można postawić nawet serwer WWW z obsługą Ruby, więc myślę, że kompilator C++ to nie jest wielki problem. Zwykły user tego nie potrzebuje, a poweruser sobie pohakuje, pohakuje aż zrobi :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-05-15, 18:50   

Wiecie co, ja dorzucę swoje 5groszy od strony programisty, mam akurat takie przedmioty jak:

Programowanie Interaktywnej Grafiki Komputerowej(SilverLight)
Programowanie Urządzeń Mobilnych(Java->Android)

SL: C# + [XML]
A: Java + [XML]

kompilatory:
SL: Blend + Visual
A: Eclipse
-> takie stosowaliśmy, mogą być gorsze lub lepsze ale te porównuję

Teraz do rzeczy, bardziej dopracowany język według mnie to C#, Java jest lekko do tyłu pod względem "uproszczeń" np. aby z TextBlock'a pobrać zawartość do INTEGER niestety trzeba wykonać GET TEXT(textblock) -> TO STRING -> PARSE INT, w C# mamy o jedna konwersję mniej, pobierany tekst jest od razu stringiem.
To tyle na razie z kodu "class", teraz to co nie podoba mi się w konstrukcji XML'a
w Androidzie, zawsze wszędzie trzeba dodawać słowo kluczowe "Android" po jakiego gwinta ;-(
Kod:
 <TableRow android:layout_width="wrap_content" android:layout_height="wrap_content" android:id="@+id/operacje">
                <Button android:layout_height="wrap_content" android:width="70px" android:height="70px" android:layout_width="wrap_content" android:textSize="15px" android:textStyle="bold" android:id="@+id/ON"></Button>
                <Button android:layout_height="wrap_content" android:width="70px" android:height="70px" android:text="/" android:layout_width="wrap_content" android:textSize="15px" android:textStyle="bold" android:id="@+id/DIV"></Button>
                <Button android:layout_height="wrap_content" android:width="70px" android:height="70px" android:layout_width="wrap_content" android:text="*" android:textSize="15px" android:textStyle="bold" android:id="@+id/MUL"></Button>
            </TableRow>

toż to się płakać chce jak ma się coś odszukać ;-( w SL jest to o wiele przejrzyściej:
Kod:
<Canvas x:Name="Canvas_USR_Logowanie_body" Height="210" Margin="0,30,0,0" VerticalAlignment="Top" Width="240" HorizontalAlignment="Left">
            <Rectangle x:Name="tlo_USR_Logowanie_body" Height="210" Stroke="{StaticResource Brush2}" Width="240" Fill="{StaticResource Brush_fill_tlo_1}"/>
            <TextBlock Height="28" Canvas.Left="8" TextWrapping="Wrap" Canvas.Top="10" Width="75" FontSize="16" Foreground="White" Text="Login:" ToolTipService.ToolTip="Twój PESEL"/>
            <TextBlock Height="28" Canvas.Left="8" TextWrapping="Wrap" Text="Hasło:" Canvas.Top="48" Width="75" FontSize="16" Foreground="White" ToolTipService.ToolTip="Twoje hasło"/>
            <TextBox x:Name="USR_Logowanie_login" Height="28" Canvas.Left="68" TextWrapping="Wrap" Canvas.Top="10" Width="164"/>
            <PasswordBox x:Name="USR_Logowanie_password" Height="28" Canvas.Left="68" Canvas.Top="48" Width="164"/>
            <Button x:Name="Btn_USR_Logowanie_Zaloguj" Content="Zaloguj" Height="58" Canvas.Top="144" Width="151" FontSize="16" ToolTipService.ToolTip="Zaloguj sie do wirtualnej przychodni" Style="{StaticResource ButtonStyle1}" Canvas.Left="45"/>
            <Button x:Name="Btn_USR_Logowanie_KlawiaturaEkranowa" Content="Klawiatura ekranowa" Height="30" Canvas.Left="8" Canvas.Top="86" Width="224" Style="{StaticResource ButtonStyle1}" FontSize="14.667"/>
        </Canvas>

Niestety kompilatorów nie można porównywać, a na pewno pod względem "łatwość" programowania, chodzi tutaj o dopracowania frameworka do posługiwania się całą Javą.

Reasumując, jak bym miał wybierać platformę jako programista, wybrałbym SL na Windows Phone, na pewno będzie można tam o wiele więcej zrobić i będzie to przyszłość, a Android jest jak na razie "prosty" i wymaga jeszcze dopracowania i opracowania dobrego środowiska programistycznego, pytanie tylko czy przetrwa próbę i nie podda się MS, bo W.Phone i SL stawia wyzwania Androidowi ;-) )))

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach