Wysłany: 2011-04-24, 11:42 Które platformy przetrwają?
Dziś czas to pieniądz, albo płacimy i wymagamy, albo chcemy za darmo i sami SzYbKo i WyGoDnIe to skonfigurować Po prostu ludzie są zabiegani i nie mają na nic czasu, dlatego PCty odejdą dla graczy a Laptopy są na czasie za pare lat każdy wyciągnie komórę wielkości 3310 która rozłoży się i udostępni ekran dotykowy rządu 10" dziś nie realne a za parę lat
[ Dodano: 2011-04-23, 16:24 ]
na temat mobilności pogrzebałem:
Windows 7 C#
Android Java
reszta moim zdaniem odejdzie, bo te dwa języki są na tyle rozpowszechnione że zostaną na topie, kiedyś pod WM nie było tak dużo programów, ale jak coraz bardziej dostępna będzie ta platforma to programiści z PCtów zmuszeni będą na przejście na Mobilną, jak myślicie, znając doskonale C# pójdą w Jave i kierunek Android ? czy może dalej w Microsoftowe rozwiązania ?
[ Dodano: 2011-04-23, 16:29 ]
na koniec dodam że na końcu będą liczyli się ogromne korporacje:
Google Android
Microsoft W.Mobile
Apple iPhone
Nokia Symbian
z czego przetrwają tylko 2 pierwsze, bo najłatwiej będzie programować pod te systemy czyt. najwięcej osób będzie potrafiło a ilość z czasem wyprze resztę chyba że Apple i Nokia wymyślą coś
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Ostatnio zmieniony przez ExeQtoR 2011-04-26, 17:16, w całości zmieniany 1 raz
mysle ze android, WM, symbian - sa na rowni, chociaz i nawet slyszalem ze NOKIA pasuje nie wiadomo czy bedzie symbiana rozwijac... tak wiec mysle ze tam gdzie urzytkownicy tam i programisci
no to zapowiada się interesująco xD Potentat komórkowy wiąże się z potentatem systemowym
Ciekawe co na to Google powie z Androidem, no i ekipa z nadgryzionego jabłka
WebCM, wiesz co mi się przypomniało, aplikacje na Mobile, jakie sensowne proste gierki, to ma wzięcie zwłaszcza na iPhone Może tutaj warto zawalczyć do końca nie koniecznie z iPhone, ale może na Androida ?
Peter, ja bym się nie zdziwił a na bank na tych najlepszych, a z czasem na wszystkich.
Choćby dla kosztów, Nokia to potentat komórkowy, ale od systemu to oni są tacy sobie, jak mają inwestować w oprogramowania informatyków to może się okazać nie opłacalne i w tedy stracą na tym, a MS nie ma "sprzętu" ale ma oprogramowanie Więc ja tutaj widzę logikę.
Z drugiej strony kolega ma symbiana w nokii i fajnie działa ale aby tam coś ogólnie dostępnego zainstalować to masakra(np. Automapę)...
Windows Phone ma być głównym systemem, jaki Nokia będzie wykorzystywać w swoich smartfonach. Tym samym marginalizacji ulegnie platforma Symbian oraz, co może mocno dziwić, opracowany we współpracy z Intelem linuksowy system MeeGo (który Nokia ma nadal wspierać, ale jako "eksperymentalny" system operacyjny firmy).
pim, a ja ostatnio... kupiłem Nokię E51 nie bez powodu. Każdy ma swoje wymagania.
Aż mnie ciarki przeszły, jak czytałem tego arta. Fakt, śmierć tabletów Nokia [*]
To, co ostatnio się dzieje, po prostu przeraża. Przykładem jest następca BIOS'u - EFI. Czytaliście o DRM'ie? A o tym, że mają być utrudnienia (początkowo całkowita niemożność) przy zainstalowaniu alternatywnych systemów nie ze stajni Microsoftu? Źle się dzieje, kiedyś nadejdzie kryzys, wszystko pęknie jak bańka.
nokie wlasnie traca przez symbiana, wiele telefonów psuje sie wlasnie przez oprogramowanie, a to przycisk nie dziala... a to nie uruchamia sie - mysle ze to dobry krok
teraz mam SE z androidem i dopiero wiem co to telefon
Owszem, mam Nokie E51. Co ma piernik do wiatraka??
Mi przyciski przestały działać, bo padła płytka klawiatury - membrany rozsypały się i nie można było przyciskać. Nic wspólnego z symbianem!!
[ Dodano: 2011-04-25, 14:42 ]
Druga kwestia - dla mnie telefony dotykowe to samobójstwo. Nie każdy ma paluchy, żeby to obsługiwać, nie każdy (w tym ja)
Peter, spójrz prawdzie w oczy, o ile łatwiejsza jest budowa tylko dotykowego a ile trudniejsza budowa takiego 2w1
Nie masz klawiszy, klawiaturki, joysticka itp... a wyświetlacz jest ten sam tylko na nim jest dotykowy przyklejony, w kwestii oprogramowania niewiele się zmienia
Problem jest tylko w obsłudze, bo wolimy guziki niż coś namalowanego na ekranie.... dlatego ja mam HTC TyTN II z dotykowym a pod nim wysuwa się pełna klawiaturka(z guziczkami) stary ale jary xD
PS: Może to po prostu fakt iż ja wole czuć niż tylko jeździć palcami
Druga kwestia - dla mnie telefony dotykowe to samobójstwo. Nie każdy ma paluchy, żeby to obsługiwać, nie każdy (w tym ja)
Problem jest w tym, że producenci montują tanie ekrany oporowe, przy obsłudze których można osiwieć. Nieco droższe telefony mają panele pojemnościowe, które w połączeniu z UI przystosowanym do palca (Android, iOS, WP7 – patrzę na was) są całkiem wygodne w obsłudze.
ExeQtoR napisał/a:
Nie masz klawiszy, klawiaturki, joysticka itp... a wyświetlacz jest ten sam tylko na nim jest dotykowy przyklejony, w kwestii oprogramowania niewiele się zmienia ;-)
I właśnie to jest ten błąd o którym piszę wyżej – w kwestii oprogramowania powinno się zmieniać.
Zrezygnowałem z Symbiana, bo miałem serdecznie dość tego, że co kilka dni wysypywała mi się biblioteka muzyczna, że programy w Javie się nie włączają, że muszę co dwa tygodnie formatować kartę SD, że co jakiś czas marnuję pół dnia na przeinstalowanie systemu od nowa…
Może i ten system dawał mi większe możliwości konfiguracji (i nie tylko konfiguracji) niż iOS, ale ja jednak wolę jak telefon lepiej sprawdza się w codziennych zadaniach, niż w momentach, kiedy mam ochotę eksperymentować.
Petermechanic napisał/a:
Aż mnie ciarki przeszły, jak czytałem tego arta. Fakt, śmierć tabletów Nokia [*]
Mógłbyś rozjaśnić? :) Tabletów? Aha, jeszcze jedno: miałbyś jakieś źródło o tym EFI? Dość ciekawe, chciałbym się temu bliżej przyglądnąć.
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
Problem jest w tym, że producenci montują tanie ekrany oporowe, przy obsłudze których można osiwieć. Nieco droższe telefony mają panele pojemnościowe, które w połączeniu z UI przystosowanym do palca (Android, iOS, WP7 – patrzę na was) są całkiem wygodne w obsłudze.
Miałem w rękach Xperię X10 mini pro i mimo ekranu pojemnościowego nie satysfakcjonowała mnie obsługa.
Myślę, że część tematu powinna zostać wydzielona do innego wątku. Tutaj mamy się skupić na jakich aplikacjach należy się skupić i projektować, a nie dyskutować, która platforma mobilna ma szanse na przetrwanie.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum