Mam taki problem potrzebuję zrozumieć jak te formatki (userfrom) w excelu działają.
Dokładnie nie wiem jeszcze do czego mam to użyć i jak wykorzystać bo zgłosiłem sie do wykonania czegoś co nie potrafię (jeszcze)
Mam zrobić baze w Access (to nie problem) ale przy okazji zostane sprawdzony z obsługi Excela z nim nie mam problemu tylko nei wiem nic o tych formatkach a nie moge znaleźć
CZy te foramtki da się powiązać jakoś z bazą w accessie?
PS I czy nie lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie bazy w mySQL + PHP ?
(to ma być baza z jakimiś danymi tam osób)
PS I czy nie lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie bazy w mySQL + PHP ?
(to ma być baza z jakimiś danymi tam osób)
Rozważ takie problemy:
ramlez napisał/a:
Mam zrobić baze w Access ale przy okazji zostane sprawdzony z obsługi Excela
Jak nie będzie miał ktoś tych programów to nic nie zrobisz a załóżmy że wszystkie pliki musiał ten gościu komuś po prostu dać a on nie będzie miał tych programów i nie zrobi nic .
ramlez napisał/a:
PS I czy nie lepszym rozwiązaniem było by wykorzystanie bazy w mySQL + PHP
Sprawa programów rozwiązana Ale zdaje mi się ze musisz zainstalować na kompie bazę MySQL i jakiś localhost do PHP i dopiero kodzić:) <-też są jakieś wymagania.
Ja bym proponował Delphi i np: bazę w pliku "baza.db" oparta na rekordach.
Plik skompilowany *.exe odpalisz wszędzie o ile jakiś vir go nie zje
Jak chcesz zaszyfrować dane w bazie to możesz dorzucić szyfr cezara i jedną dodatkową opcję rekordu która będzie mówiła że np.; dany rekord będzie przesunięty o 3 a inny już o 4 trochę zabawy ale jakieś zabezpieczenie jest a na gł. program hasło które aktywuje wszystko na formie. hasło ukryte w kodzie binarnym programu. (opcjonalnie If haslo_user= haslo_dost then.....) Ale przypomnę że Wszystkie ciągi znaków delphi i pascal trzyma w 1 miejscu koło siebie a znaki już rozmywa w kodzie więc musisz przy on create w formie dodać aby on do pliku temp o 1 literce wpisał hasło później je zczytał do stringa i wymazał plik wtedy hasło nie widnieje w kodzie binarnym programu a jest w miarę dobre
Ale będzie się wszystko rozchodzić o Programowanie w języku pascal. a tego w 2 dni się nie nauczysz. więc będzie trochę trudno
Edit//
userfrom- zdaje mi się że to będzie to "okienko" które będzie pokazywane i w nim wypełnisz odpowiednie pola i ono ci się odwoła do bazy danych i będzie wszystko robić(taki programik) W Delphi to masz nawet nazwę standard: Form1
PS:
Ja bym to napisał w Delphi'm a ty zrób to w tym w czym jesteś najlepszy bo jak każe ci coś zmodyfikować to w tedy będzie klapa i nie zrobisz.
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
ExeQtoR, - bezpszesady chyba nie myslisz że bedzie ramlez robił bazę w del*'u
php nie jest dobrym rozwiązaniem ponieważ wiąże sie to z instalacją dodatkowych szmerów serwerów... to utrudnia spr... to jest dobre na serwerowe spr. a nie na bazę adresową..
ExeQtoR, - bezpszesady chyba nie myslisz że bedzie ramlez robił bazę w del*'u
Ja bym zrobił w delphi
Bo on ma ją mieć na piątek, a gdybym miał ja to robić to bym się nie nauczył access'a w 2 czy 4 dni bo on tyle gdzieś miał czasu
I dlatego proponuje aby on to zrobił w tym w czym najlepiej umie i się zna, bo widzisz gościu będzie przy nim i jak coś nie wyjdzie to ramlez będzie miał lipę
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum