Wysłany: 2006-08-01, 10:47 Corel 13, zmiana formatu domyślnego
Czy ktoś wie jak zmienić domyślny format zapisu .cdr wersja 13 na na przykład .cdr wersja 12. Czy to wogóle możliwe bo w pomocy technicznej Corela stwierdzili że nie.
Z Corelem 13 jeszcze nie miałem do czynienia ale we wcześniejszych wersjach wystarczyło wybrać "Zapisz jako" i tam potem w opcjach była zapisz jako plik Corel xx (numer wersji)
Dokładnie Ci nie mogę powiedzieć bo nie mam teraz zainstalowanego żadnego Corela ale poszukaj tam gdzie mówiłem, a napewno znajdziesz
w tej linijce jest ściezka do dll w którym jest specyfikacja filtra CDRCPR110.DLL - zamień go na ten z innej wersji corel'a pamiętaj żeby nazwa była zgodna z tym co jest w tagu...
pewnie ten plik z wersji 12 będzie nazywał się CDRCPR120.DLL dlatego
Kod:
FilterFiles=IECDR110.FLT,PROGRAMS\CDRCPR110.DLL
- to przerób na
Kod:
FilterFiles=IECDR110.FLT,PROGRAMS\CDRCPR120.DLL
Ps. oczywiście to tylko teoria..., bo na razie corela nie mam sprawnego, a napęd dvd mi cos nie chce działać.. nie mam gdzie go podstawić abym go sprawdzić
[/code]
aha - tylko uważaj bo przy kombinacjach możesz i ty u siebie pochszanić corelka
to skopiuj plik z 11nastki ten o innej nazwie i zamień jego nazwę na CDRCPR.DLL
ciekawe co się stanie zachowaj kopie starego pliku z oryginalnej wersji
maxdd, Wiesz co mi jeszcze wpadł taki pomysł:
w pliku INI zmień linijkę
FilterFiles=IECDR.FLT,PROGRAMS\CDRCPR.DLL
NA:
FilterFiles=IECDR120.FLT,PROGRAMS\CDRCPR120.DLL
Z tym że jeszcze do plików na dysku dożuć ten plik z ver.12 "CDRCPR120.DLL"
PS: Oczywiście robisz to na własną odpowiedzialności Może akurat coś wypali a jak nie to widocznie corel odnosi się do jeszcze innych plików co trzeba będzie zmienić
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Nie działa:
Jak podmienia się plik cdrcpr.dll Corel wywala
Jak wprowadzę drugi plik cdrcpr120.dll nic się nie dzieje
Oczywiście wprowadziłem też zmiany w config/filter i podmieniłem plik iecdr.flt
Jak wprowadziłem złą nazwe w filterfilters to nie było w ogóle zapisu w *.cdr,
a domyślny był *.pat chyba następny w kolejności, ale versja 13 została.
Jak wprowadzę drugi plik cdrcpr120.dll nic się nie dzieje
Ja bym się jeszcze zastanowił nad tym iż ver.13 jest całkowicie inna dlatego odwołuje się do innych plików Dlatego ja bym to tak zostawił i całą instalke z corela ver.12 skopiował do tego folderu z ver.13 z tym że nie nadpisywał plików tylko skopiował te których nie ma
Jak nie wypali to zaczął bym "rozbierać" Corela na części pierwsze i analizować piki co gdzie się odwołuje i może bym wpadł na to jak po podmieniać pliki aby to działało
ver.13 z tym że nie nadpisywał plików tylko skopiował te których nie ma
to nic nieda, bo corel i tak nie wykryje że sa pliki dodane.... no chyba że zaminisz wszystkie pliki w tym katalogu... ale czy to coś da - raczej tylko błedy na ekranie
to nic nieda, bo corel i tak nie wykryje że sa pliki dodane.... no chyba że zaminisz wszystkie pliki w tym katalogu... ale czy to coś da - raczej tylko błedy na ekranie
Ale chodzi mi o to że kiedy ten plik z wersji 12 od woła się do jakiegoś pliku co jest tylko w wersji 12 to wtedy nie za działa tak jest jakaś szansa o to mi chodzi
darek Gość
Wysłany: 2012-02-23, 10:46 Corel 13, zmiana formatu domyślnego
Bezpośrednio nie udało mi się ale
stworzyłem takie makro
Sub zapisz_w_12_wersji()
'
' Recorded 2012-02-23
'
' Description:
' Zapisuje bieżący plik w wersji 12 corela
'
Dim SaveOptions As StructSaveAsOptions
Set SaveOptions = New StructSaveAsOptions
With SaveOptions
.EmbedVBAProject = False
.Filter = cdrCDR
.IncludeCMXData = False
.Range = cdrAllPages
.EmbedICCProfile = False
.ThumbnailSize = cdr10KColorThumbnail
.Version = cdrVersion12
End With
ActiveDocument.SaveAs ActiveDocument.FilePath + ActiveDocument.FileName, SaveOptions
End Sub
wsadziłem w globalne Makra w corelu
i utworzyłem skrót na pasku narzędzi do tego makro
teraz tylko klikam na ikonkę i zamykam plik i jest zapisany w wersji 12
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum