Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem z odpaleniem laptopa
Autor Wiadomość
SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2007-03-17, 12:48   Problem z odpaleniem laptopa

No więc zacznę od początku, niespełna miesiąc temu chce odpalić laptopa a tu nic... nawet się nie chciał załączyć, więc do taty... A tata do informatyka a on niby stwierdził, że kabelek od ładowarki się gdzieś przepalił i że trzeba wymienić, no więc wymieniłam. [chociaż bym nie powiedziała, że to kabel bo wydawało mi się, że ładowanie przebiegało jak należy] No i teraz powtarza się sytuacja, wczoraj wracam do domu a siostra oznajmia, że komputer nie chce się włączyć... I takie pytanie, jakie prawdopodobieństwo, że to znowu kabel? Czy to może być coś innego? Iść do tego sklepu i spytać czy jak... Bo wole nie ryyzykować kupowanie nowego kabelka a póżniej mogłoby się okazać, że to coś zupelnie innego :( Pomóżcie:(
"Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2007-03-17, 13:34   

Kabla ja tu nie podejrzewam. Prędzej już bym postawił na baterię, że to jej wina.

semek 

Wysłany: 2007-03-17, 13:37   

SnOwBoArDzIsTkA, moglas na poczatku zauwazyc czy podczas uzytkowania Laptopa byl on ladowany czy moze jednak raz korzystal z baterii a raz z z pradu AC... Moze tak byc ze bateria padla a kabel od ladowarki jest popsuty i laptop po prostu nie ma zasilania

[ Dodano: 2007-03-17, 13:38 ]
nebeu, ale czy nie jest to tak ze jesli bateria jest padnieta to prad AC powinien utrzymac lapka przy zyciu?

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2007-03-17, 14:07   

Tzn u mnie przeważnie laptop był podłączony do prądu, jak jakaś sytuacja to wtedy z baterii szedł... A jak ładowałam go to normalnie wyglądało, że bateria się ładuje... Czyli co teraz?
"Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."

Thor 
Moderator

Wysłany: 2007-03-17, 14:46   

Co to za laptop ??

semek 

Wysłany: 2007-03-17, 15:46   

SnOwBoArDzIsTkA, a co sie dzieje jesli teraz podlaczysz ladowarke?? pokzuje ze sie laduje??

bo jesli nie pokazuje a bez ladowarki nie chce odpalic tzn ze bateria padla, a ladowarka nie dziala

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2007-03-17, 16:01   

semek napisał/a:
SnOwBoArDzIsTkA, a co sie dzieje jesli teraz podlaczysz ladowarke?? pokzuje ze sie laduje??

bo jesli nie pokazuje a bez ladowarki nie chce odpalic tzn ze bateria padla, a ladowarka nie dziala

Cytat:

miesiąc temu chce odpalić laptopa a tu nic... nawet się nie chciał załączyć,

;)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-03-17, 18:58   

semek napisał/a:
nebeu, ale czy nie jest to tak ze jesli bateria jest padnieta to prad AC powinien utrzymac lapka przy zyciu?

prąd AC powinien utrzymać laptopa przy życiu tzn.. musi :D Ja w swoim prehistorycznym mam tak że nawet podczas pracy jak bateria padnie i podłączę pod prąd AC to laptopik chodzi i jeszcze baterie po 3h naładuje ;)

Ale może jest sytuacja jak u mojego trenera od W-F(z LO) u niego jest podobna sytuacja że niekiedy trzeba Laptopa odpalić z prądu AC ale bez włożonej baterii :D ponieważ bateria w ogóle nie trzyma i laptop się gubi przy starcie z kąd ma czerpać prąd czy jakość tak :)

Co do kabla to jak podłączysz pod ładowanie to czy są jakieś kontrolki informujące że jest prąd z AC(tzn. u mnie jest taka na obudowie że jeśli jest podłączane zasilanie to ona automatycznie się zaświeci) i wtedy stwierdzisz czy kabel jest dobry.

A ja bym jak odpalisz kompa przeleciał jakimiś mem testami pamięć ram ;) Bo ja miałem tak z początkiem mojego stacjonarnego kompa że komp nie odpalił jeśli nie działała pamięć RAM i dopiero po wymianie pamięci ruszył a tak to zero reakcji :|

PS: Jak odpalisz to od razu zobacz ile jest procent baterii na ładowanej i jak długo trzyma to się okaże czy bateria nie jest zepsuta.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-03-17, 20:05   

ExeQtoR napisał/a:

prąd AC powinien utrzymać laptopa przy życiu tzn.. musi :D Ja w swoim prehistorycznym mam tak że nawet podczas pracy jak bateria padnie i podłączę pod prąd AC to laptopik chodzi i jeszcze baterie po 3h naładuje ;)

hmm.. niekoniecznie, bo to zależy od modelu notebooka...

niektóre modele, potrzebują baterii do nawet korzystanie za prądu... ale gdy jest akumulator padnięty może laptop nie pobrać z kabla

może być to wina bezpiecznika w laptopie
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-03-17, 21:54   

Asdef napisał/a:

Bezpiecznik ja raz rozłączy może czasami iść do wymiany więc raczej by drugi raz nie zadziałał ?? ? Chyba że to działa na innej zasadzie :)
Asdef napisał/a:
hmm.. niekoniecznie, bo to zależy od modelu notebooka...

niektóre modele, potrzebują baterii do nawet korzystanie za prądu... ale gdy jest akumulator padnięty może laptop nie pobrać z kabla

Ano fakt :) Ale warto spróbować :) może się uda.

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2007-03-18, 11:43   

Thor napisał/a:
Co to za laptop ??

HP omnibook 6100
semek napisał/a:
a co sie dzieje jesli teraz podlaczysz ladowarke?? pokzuje ze sie laduje??

Jak podłączę teraz ładowarke to ona [kabelek ma taki punkcik zielony] to ona niby pokazuje że ładuje, ale na laptopie żadna kontrolka się nie pali.
ExeQtoR napisał/a:
u niego jest podobna sytuacja że niekiedy trzeba Laptopa odpalić z prądu AC ale bez włożonej baterii

Ja jak go włączałam to czy z prądu czy z baterii to nie było kłopotu... Zawsze się włączał
ExeQtoR napisał/a:
Co do kabla to jak podłączysz pod ładowanie to czy są jakieś kontrolki informujące że jest prąd z AC(tzn. u mnie jest taka na obudowie że jeśli jest podłączane zasilanie to ona automatycznie się zaświeci) i wtedy stwierdzisz czy kabel jest dobry.

no właśnie nie pokazuje się na obudowie nic ;)
Asdef napisał/a:

jak tak to jak to sprawdzić ? Czy do jakiegoś informatyka co się na tym zna zanieźć?

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2007-03-18, 12:01   

moim zdaniem to bateria.
1. spróbuj bez baterii odpalić
2. wyjmij baterię, przetrzyj w niej styki itp.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-03-19, 11:07   

wystarczy rozkręcić notebooka i poszukać bezpiecznika cos na kształt małej jarzynówki o długości półtora cm... i zobaczyć czy w nim przechodzi taki drucik...

zazwyczaj jest to przy otworku na wtyczkę od ładowarki
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2007-03-22, 15:23   

No więc laptop już działa... Kuzynek dzisiaj baterię wyciągnął i wziął przetarł, no i działa... Dzięki wszystkim za pomoc :)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach