Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak NTLDR gdy drugi dysk podłączony!
Autor Wiadomość
lupinek 

Wysłany: 2007-11-06, 19:01   Brak NTLDR gdy drugi dysk podłączony!

W kompie mam dwa dyski i od pewnego czasu pokzuje się błąd "Nie znaleziono pliku NTLDR".
Po kilku próbach, wpadłem na pomysł, by odłączyć drugi dysk, na którym mam muzykę, filmy itp. i... o dziwo działa. blink.gif

Dysk 160 jednak jest OK, bo gdy uruchamiam system z Ubuntu LiveCD, to montuje go bez problemów.

Jaki tkwi problem w tym rozruchu??

Wspomnę, że używam GRUBa jako programu rozruchowego.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2007-11-06, 19:13   

Sprawdź czy dysk jest na Master. Bo na to wygląda, że dysk który podłączasz jest jako rozruchowy i brakuje na nim info o Twoim dysku i pratycjach (czyli nie ma na nim pliku NTLDR).

lupinek 

Wysłany: 2007-11-06, 21:02   

Nope. Zawsze pierwszy dysk był na Slave i wcześniej działało.

Przeczytałem na stronie M$, że błąd występuje przy dużej fragmentacji MFT na dyskach NTFS.
Wystarczy użyć narzędzia Bcupdate2 do dysków NTFS.

Chyba [solved].

/////nebeu
Nie. Pisze się Slave ;) .

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2007-11-06, 22:43   

No to sprawdzaj i pisz owoce swojej pracy :) . Jednakże ja obstawiam, że przyczyna siedzi w tym podłączanym drugim dysku (miałem to samo) ;) .

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-11-06, 23:24   

Wiesz mi też tak się stało :) )) Miałem dwa systemy 98 i XP i jakieś partycje(ale tylko 1 dysk) instalka 98 nie pomogła ale już ponowna reinstalka XP zadziałała :) )) z tym że ja miałem 1 dysk :)

[ Dodano: 2007-11-06, 23:35 ]
Cytat:
Jesli masz fat32 to dyskietka startowa z obsluga cd-romu i kopiujesz ntdlr z folderu i386 z plyty instalacyjnej winxp do głównego katalogu c:
Jesli ntfs to uruchamiasz z plytki instalacyjnej uruchamiasz konsole odzyskiwania i wpisujesz copy e:\i386\ntdlr c:\
e-to litera cd-romu
Restart
Gratulacje komp chodzi

Cytat:
z pewnej porady...
Sa one bardzo wazne gdzy sa to pliki glownej partycji dysku systemowego, ktora to partycje wlasnie usunelismy lub sformatowalismy. Pliki te moga byc napisane jedynie wersja orygnialna. Nalezy je dograc do systemu Windows XP D: (u mnie)

1. Nalezy wystartowac system z plyty instalacyjne Windows XP
2. Wybrac Konslole odzyskiwania systemu
3. Wybrac partycje na ktora bedziemy kopiowac pliki u mnie D:
4. Podac haslo jakie zostalo uzyte podczas pierwszej instalacji systemu lub Enter gdy nie uwzgledniono hasla
5. Zastosowac polecenie kopiowania

copy dysk:\i386\ntldr d:\
copy dysk:\i386\ntdetect.com d:\

dysk - oznaczenie dysku gdzie znajduje się plyta CD z systemem operacyjnym

\i386\ - katalog gdzie znajduja się pliki na plycie CD

6. Ponownie uruchomic komputer - system startuje bez komunikatu NTLDR is missing.

takie informacje znalazłem w necie. sądzę że pomogą, i pewnie wystarczy ten plik skopiować i to wszystko.

lupinek 

Wysłany: 2007-11-11, 12:33   

Chodzi o fragmentację MFT. Problem występuje w systemie Windows XP bez service pack 2 (instalacja samego SP2 już w czasie użytkowania systemu nie naprawia problemu! Błąd zostaje poprawiony tylko przy instalacji XP z SP2 od razu.)

A chodziło zwyczajnie o to, że dysk z głównymi partycjami był Niewolnikiem, a drugi Panem.
Jednak sama zamiana zworek nie załatwiła sprawy, trzeba było dyski zamienić miejscami na taśmie.
To tak dla przyszłego pokolenia :)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach