Wysłany: 2007-11-06, 19:01 Brak NTLDR gdy drugi dysk podłączony!
W kompie mam dwa dyski i od pewnego czasu pokzuje się błąd "Nie znaleziono pliku NTLDR".
Po kilku próbach, wpadłem na pomysł, by odłączyć drugi dysk, na którym mam muzykę, filmy itp. i... o dziwo działa. blink.gif
Dysk 160 jednak jest OK, bo gdy uruchamiam system z Ubuntu LiveCD, to montuje go bez problemów.
Jaki tkwi problem w tym rozruchu??
Wspomnę, że używam GRUBa jako programu rozruchowego.
Sprawdź czy dysk jest na Master. Bo na to wygląda, że dysk który podłączasz jest jako rozruchowy i brakuje na nim info o Twoim dysku i pratycjach (czyli nie ma na nim pliku NTLDR).
Wiesz mi też tak się stało )) Miałem dwa systemy 98 i XP i jakieś partycje(ale tylko 1 dysk) instalka 98 nie pomogła ale już ponowna reinstalka XP zadziałała )) z tym że ja miałem 1 dysk
[ Dodano: 2007-11-06, 23:35 ]
Cytat:
Jesli masz fat32 to dyskietka startowa z obsluga cd-romu i kopiujesz ntdlr z folderu i386 z plyty instalacyjnej winxp do głównego katalogu c:
Jesli ntfs to uruchamiasz z plytki instalacyjnej uruchamiasz konsole odzyskiwania i wpisujesz copy e:\i386\ntdlr c:\
e-to litera cd-romu
Restart
Gratulacje komp chodzi
Cytat:
z pewnej porady...
Sa one bardzo wazne gdzy sa to pliki glownej partycji dysku systemowego, ktora to partycje wlasnie usunelismy lub sformatowalismy. Pliki te moga byc napisane jedynie wersja orygnialna. Nalezy je dograc do systemu Windows XP D: (u mnie)
1. Nalezy wystartowac system z plyty instalacyjne Windows XP
2. Wybrac Konslole odzyskiwania systemu
3. Wybrac partycje na ktora bedziemy kopiowac pliki u mnie D:
4. Podac haslo jakie zostalo uzyte podczas pierwszej instalacji systemu lub Enter gdy nie uwzgledniono hasla
5. Zastosowac polecenie kopiowania
Chodzi o fragmentację MFT. Problem występuje w systemie Windows XP bez service pack 2 (instalacja samego SP2 już w czasie użytkowania systemu nie naprawia problemu! Błąd zostaje poprawiony tylko przy instalacji XP z SP2 od razu.)
A chodziło zwyczajnie o to, że dysk z głównymi partycjami był Niewolnikiem, a drugi Panem.
Jednak sama zamiana zworek nie załatwiła sprawy, trzeba było dyski zamienić miejscami na taśmie.
To tak dla przyszłego pokolenia
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum