Elo mam takie pytanie jaką pamięć ram byście mi polecili, taką do 150zł?
moja płyta główna to:intel creede D865PCD
A mój komp: radeon 9600pro, celeron 2.5ghz,512ram.
Czy ram który posiadam(PC3200 200mhz DDR) będzie działał z tym:http://allegro.pl/item265631526_goodram_ddram_1_gb_400mhz_gw_wiecz_fv.html
czy musze go wywalić?,bo chcem mieć 1.5Gb.
I gdy wsadze nowy ram co musze zrobić format?,czy inny bios,czy dodatkowe chłodzenie?
1GB ram zostanie spowolnione do 200MHz A jeśli ustawisz w kompie aby komputer działał tylko na 400MHz(niektóre płyty mają taką opcję, nie wiem czy wszystkie) to możesz uszkodzić te 512 lub w ogóle komputer nie ruszy albo nie wykryje ich, Dlatego optymalnym rozwiązanie będzie kupno 2x1GB To nie jest dużo no chyba że ciężko z kasą
+ Więcej masz pamięci
+ Są szybsze(niczym nie ograniczone o ile płyta główna obsługuje je w pełni tzn.. pracuje na DDR 400MHz lub więcej)
+ Jak dobrze kupisz to w Dual channel będą bardziej efektywne
- Koszty kupna drugiej kości
- Co zrobić z 512(sprzedać) ok 60-90zeta może mniej
PS: Jeszcze nikt nie umarł ani nie narzekał na nadwyżkę RAM'u
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
behemothxx Gość
Wysłany: 2007-11-17, 20:35
Mam jeszcze jedno pytanie.Co to jest w specyfikacji RAMu pisze np:CL 3,0
1GB ram zostanie spowolnione do 200MHz A jeśli ustawisz w kompie aby komputer działał tylko na 400MHz(niektóre płyty mają taką opcję, nie wiem czy wszystkie) to możesz uszkodzić te 512 lub w ogóle komputer nie ruszy albo nie wykryje ich, Dlatego optymalnym rozwiązanie będzie kupno 2x1GB To nie jest dużo no chyba że ciężko z kasą
Pytanie za 5 zl - mowicie o predkosci efektywnej? Odnosze wrazenie ze dogadujecie sie jak ges z prosieciem
Mowiac o efektywnej sprzecznoscia jest "PC3200 200mhz DDR", bo pamieci PC3200 dzialaja efektywnie na 400 Mhz a w rzeczywistosci na 200 Mhz http://en.wikipedia.org/wiki/DDR_SDRAM
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum