Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Dysk Seagate ATA 80GB - nie bootuje?
Autor Wiadomość
arcktos
Gość
Wysłany: 2008-02-25, 19:20   Dysk Seagate ATA 80GB - nie bootuje?

Witam,

Mam starszy komp - 866mHz 256RAM, i dysk Western Digital 20GB. Jakoś tak się złożyło, że mam niepotrzebny dysk ATA Seagate 80GB i chciałem go użyć zamiast małego WesternDigital. Jako, że napęd CD nie działa w tym kompie, przełożyłem dysk 80GB do drugiego i na nim zainstalowałem XP. Potem podłączyłem go do starego kompa ale mimo, że wykrywa go i instaluje poprawnie(komunikaty BIOSu) to system nie chce się zbootować. Dodam, że gdy podłączam stary dysk 20GB z systemem i drugi 80GB jako drugi dysk to Windows ładnie wykrywa oba i poprawnie odczytuje pojemność Seagate. Co może być przyczyną problemu?

Pozdrawiam

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-02-25, 19:33   

pierwszy dysk z systemem powinien być na MASTER, tak masz zworki ustawione i w BIOSie?
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

arcktos
Gość
Wysłany: 2008-02-25, 19:51   

W BIOSie po zamiianie miejscami kabli Seagate jest na Primary, o to chodzi? Jeśli chodzi o zworki to kompletnie nie wiem gdzie je przestawić? :oops:

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-02-25, 23:13   

jak masz dwie tasmy masz Secondary i Primary. Dysk jest zwykle podłączany na primary Master... czyli w dysku ustawiasz zworkę na Master i podpinasz pod taśmę Primary - czy jakos tak
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2008-02-26, 15:16   

Ja też mam Seagate :P 40 i 250 :) i ustawienia są od wieków chyba takie same jeśli chodzi o interfejs ATA :) A wiec:

----Kabel ATA(dane) takie szerokie--- :::: --kabel napięciowy

Taki masz wygląd na dysku te cztery dwukropki to miejsce na 4 różne ustawienia dysku za pomocą zworki :) objaśnienia:
brak zworki(na dyskach Seagate) --Slave
zworka na pierwszym "dwukropku"(licząc od kabla od danych[szeroki]) --Master

Zworka wsadzasz tak jak są dwukropki tzn... pionowo [:] <-tak, a nie poziomo <..>

PS: na mojej 40Gb jest ładnie opisane ale za to na 250Gb jest uboga instrukcja obsługi z tym :P Ale mimo wszystko pisze :) ))

[ Dodano: 2008-02-26, 15:18 ]
PS: Dwa dyski nie mogą być ustawione na Master i Master lub Slave i Slave :)

Zawsze musi być jeden ustawiony na Master a drugi na Slave :) )

arcktos
Gość
Wysłany: 2008-02-26, 15:53   

Juz sobie poradzilem, dzieki;)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach