za ile może znasz jakiś sklep gdzie jest taki zestaw??
OGGY, znowu bez jaj ten temat się ciągnie i ciągnie......
Sklepów jest pełno a podzespołów jeszcze więcej!
Więc nie ciągnijcie tego tematu w nieskączoność laptop nie różni sie w takim stopniu do stac. PC żebyś nie umiał wybrać podzespołów. A że juz MKL Ci polecił co nie co to teraz sam możesz próbować coś poskładać i zapytać się czy wszystko jest OK.
Btw Jak masz zamiar kupować laptopa do grania to lepiej z niego zrezygnuj IMO szkoda pieniędzy wtedy na niego. Bo będziesz musiał dać conajmniej 2500zł a za to już masz dobrego stac. PC
tak sobie przejrzałem mnóstwo stron i spodobały mi się dwa modele. Obydwa Acery. pierwszy to Travel Mate 4072NWLMi, a drugi Travel Mate 4222WLMix (065) różnią się one typem procesora (pierwszy ma Pentium M 1,7 GHz, a drugi Core Duo 1,66 GHz reszta taka sama czyli RAM 512 DDR2, HDD 80GB, Matryca 15,4 TFT WXGA (1280x800)) i nie wiem który lepszy niby core duo jest bardziej energooszczędny (laptop działa 3 godziny) ale kosztuje (cały sprzęt) 3885 zł a 1,7 GHz jest szybszy i tańszy (dużo tańszy bo aż 900 zł - 2919zł) no i teraz pytanie czy opłaci się wydać więcej na tego dwurdzeniowca ? (acha procesor dwurdzeniowy ma lepszą grafikę, Mobile Intel 945GM Express, a nie Intel 915GM (do 128 MB)).
już pisałem do czego Ale dawno to było więc jeszcze raz napiszę. Laptop ogólnie do pracy raczej nie wymagającej super kompa (praca w edytorze raczej nie potrzebuje gigacherców mocy obliczeniowej, ale chciałbym żebym ten komp radził sobie też z programami graficznymi poczynając od Corela a na 3D studio kończąc (proste rzeczy oczywiście), miło by tez było odpalić na nim czasem jakąś gierkę (jeżeli pójdzie na nim gra to na pewno nie będzie problemów z programami graficznymi, a tym bardziej z notatnikiem więc kieruje się wymaganiamy z gry czyli procek minimum 1,4 GHz, RAM 512 (albo 1024 ale to przecież można dołożyć), grafika minimum 128 (lepszej pewnie na laptopa nie kupi się ), HDD minimum 80 GB (dopuszczam opcję 60 GB ) ekran 15" lub 15,4" (wolę raczej to drugie ), cena maximum 4000zł (im mniej tym lepiej).
Thor, a na tym Twoim procku co się uda odpalić a czego już nie (no np NFS MW na średnich ustawieniach)??? jak masz to Ty będziesz najlepiej wiedział, bo te wszystkie testy w internecieto szkoda gadać Jak możesz to zrób jakiś test tego kompa np 3D markiem albo jakimś innym programem.
Nie powiem Ci jak się spisuje CoreDuo w grach z prostego powodu - nie gram (chociaz saper i pasjans działają płynnie ). Za to do pracy jest rewelacyjnym sprzętem. Delphi 20006 bardzo fajnie na tym działa, nie ma przywieszek, zwieszek itd itp. Programy, które nie wykorzystują w pełni mocy kilku procesorów mogą działać wolniej nić na tym Pentium M 1,7 ale pozostałe już znacznie szybciej. Dla przykładu podam Ci dwa programy testujące - Super PI i MCS CPU Benchmark. W przypadku tego pierwszego programu wyniki CoreDuo (1.83) oscylowały w okolicach takiego sprzętu (podkręcony Athlon 64 3200+ z wyżyłownymi timingami pamięci). Natomiast ten drugi dawał wyniki o połowę mniejsze w porównaniu do tego samego sprzętu.
Jeżeli chcesz to moge przeprowadzić jakieś testy 3DMarkami abys obejrzał sobie wydajność.
Jeżeli chcesz to moge przeprowadzić jakieś testy 3DMarkami abys obejrzał sobie wydajność.
Jeśli możesz to chce.
Cytat:
Nie powiem Ci jak się spisuje CoreDuo w grach z prostego powodu - nie gram (chociaz saper i pasjans działają płynnie ).
Też zbyt dużo nie gram, ale jak mnie czasem napadnie to lubie sobie pośmigać samochodami A pasjansa to układam jak coś mi nie wychodzi Ale nadal nie wiem czy warto wydawać tyle kasy na tego dwurdzeniowca może 1,7 by wystarczył do tego co potrzebuje ?
Wynik w 3DMarku 03 na defaultowych ustawieniach to 1409 punktów. Baardzo słabo. A grafika to Intel 945 GM. Zdecydowanie na tym nie da się grać w gry, które mają nieco większe wymagania.
Reasumując - do pracy tak do grania nie.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum