planuje kupić sobie laptopa, ale że się na rzeczy znam raczej kiepsko to zwracam się o pomoc do was. ponieważ chciałbym się nieco zorientować w świecie komputerow przenośnych to dobrze było by wiedzieć jakie elementy są aktualnie możliwie najlepsze (niekoniecznie najdroższe!), więc piszcie co na ten temat wiecie ,a że na laptopa mam do 2500 zł to podajcie jakieś propozycje jak dobrze wydać te pieniądze, a najlepiej by było wybrać sprzęt za około 2000zł lub nawet 1500zł. czekam na wasze opinie, porady i propozycje. a może znacie jakiś poradnik na ten temat...
służyć ma i do grania i do filmów i do grafiki komputerowej (no takiej prostszej na strony wiadomo że nie jakiejś extra bo laptop się do tego nie nadaje). a to czy amd czy intel to chyba nie od gusty zależy ale od przeznaczenia chyba??
Wiesz o tym, że niektóre nowe gry nie chcą wcale działać na kartach graficznych montowanych w laptopach
OGGY napisał/a:
i do filmów i do grafiki komputerowej
To już jest coś Bo determinuje niejako rozmiar wyświetlacza im większy tym lepszy.
OGGY napisał/a:
(no takiej prostszej na strony wiadomo że nie jakiejś extra bo laptop się do tego nie nadaje).
Eeee ... To jest kwestia ilości pieniędzy wsadzona w laptopa
Napisz jeszcze czy to ma być sprzęt maksymalnie mobilny czy raczej przeznaczony jako zamiennik komputera stacjonarnego. Bo to wyznaczy zakres procesorów branych pod uwagę.
podobają mi się acery ale to nie przymus, a co do wyświetlacza to faktycznie im większy tym lepszy, a ta mobilność no to raczej zamienik stacjonarnego tylko pytanie ile taki laptom wytrzyma w drodze bo jak godzinę to troche za mało:/
[ Dodano: 2006-03-27, 14:30 ]
w cene nie wchodzi system operacyjny, a co do funduszy to pisałem że do około 2000-2500 zł.
Przejrzałem oferty sklepów i zasadniczo nie ma z czego wybierać. W tym przeciale cenowym do dyspozycji masz Celerona mobilnego i Semprona. Przy obu praca na bateraich jest w granicach półtorej godziny (realnie pewnie z godzinę). Znalazłem jeden z ekranem 15,4" i tyle ...
ech mało mało... a ile trzeba by było wyłożyć żeby kupić sobie porządny sprzęt?? a co do ofert sklepowych to laptopy przecież można składać no bo po co mi jakieś bajery których nie będę używał a za nie płacił !? no więc może po kolei jaki byście radzili procesorek i płytę główną??
[ Dodano: 2006-03-27, 14:56 ]
a monitorki to 15,4 są największe tak??
Ja jednak odradzam notebooka, jak do celów domowych…
Uzasadniam:
Jak chcesz kupować komputer do domu najlepszym rozwiązaniem będzie zwykły PC dlatego że w tej cenie kupisz 3 razy lepszy wypas jak mały nakolannik (laptop)
Druga sprawa to karty graficzne tak jak też wspomniał Thor są okrojone ze względu na oszczędność energii… gry i obróbka graficzna nie wchodzą w grę z dwóch względów - grafika i wyświetlacz… są słabe
Laptopy są rewelacyjne na wyjazdy kiedy uzależniony maniak nie może obyć się bez komputera lub jest potrzebny to dla pracy w terenie..
Są przypadki nieraz takie że jest kilka userów w domu i miejsce jest tylko na jeden PC w tedy faktycznie nakolanniki są fajnym wyjściem z opresji czekania w kolejce…
Dlatego zastanów się czy jest to dla ciebie niezbędne i czy nie wystarczy stacjonarny…
no u mnie to laptop będzie z wielu powów po raz matulka uważa że stacjonarny ciągnie za dużo prądu ( bez komentarza, ale IMHO to głupota), no i często jestem na wyjazdach (czyli w domu ale nie u siebie), no i jeszcze jak na noc chcę włączyć kompa to bardzo hałasuje (tzn w dzień go raczej nie słychać bo mam cichego kompa, ale w nocy już daje się we znaki)
a co do kosztów to zmieniłem zdanie byłem właśnie w różnych sklepach i na różnych stronach i doszłem do wniosku że za 2000 to nic sensownego nie kupię więc to nie ma sensu i przeznaczam na to do 4500 zł max a tak optymalnie to nie więcej niż 4000zł.
I ponawiam jeszcze pytanie, jaki wybrać procesor??? jakie jest aktualnie najlepszy, a jaki warto wybrać żeby nie przepłacić??
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum