Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: markoll
2006-03-29, 12:56
Overclocking
Autor Wiadomość
Rafal2!omu$$ 

Wysłany: 2006-03-29, 12:49   Overclocking

XXX

markoll 

Wysłany: 2006-03-29, 12:59   Re: Overlocking

Rafal2!omu$$ napisał/a:
z tego co widze nie ma tutaj jeszcze tematu poświęconego overlockingowi, dlatego ktoś musiał to sprostować :mrgreen: Nie ma co przeciągać wstępu. kto mi pomorze podkręić mojego G-Force'a 5600XT 256MB. bo na powerstripie mi coś nie idzie no i czy ten 3d mark warty jest sciągania bo ma o zgrozo 500MB. cya

Zobacz program Riva Tuner.
A czy 3dmark jest wart. Jak chcesz sprawdzić swoją grafę to tak. ;)

Btw. GF z serii FX nie są dobre w o/c, ale spróbować zawsze można. ;)

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-03-29, 14:06   

Zajrzyj na
http://forum.overclockers.pl/viewtopic.php?t=620
A co do 3Dmark'a to nie koniecznie musisz ściągać tego najnowszego. Bo to i tak w celu informacyjnym masz.

Rainingman 

Wysłany: 2006-03-30, 11:21   

Podkrecasz za pomoca takich programow jak:

Riva Tuner
Powerstrip

a nastepnie testujesz za pomoca:

3dmark2005
3dMark2003
3dMark2001se - dla Twojej karty polecam ta wersje ...
http://www.futuremark.com/download/

Aquamark
Cinebenchmark

Jesli wszystko jest ok, nie wystepuja aretefakty, bledy to mozesz podkrecac dalej ... acha najlepiej jest podkrecac stopniowo co kilka Mhz ... Jesli bledy wystepuja to daruj sobie lub poszukaj jakis nowy bios ...

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-03-30, 11:36   

Rainingman napisał/a:

Jesli wszystko jest ok, nie wystepuja aretefakty, bledy to mozesz podkrecac dalej ... acha najlepiej jest podkrecac stopniowo co kilka Mhz...

Jak nie chcesz ściągać 3dMarka to poprostu sobie pograj ze dwie godziny, żeby karta się zgrzała. Co do podkręcania o 5 MHz jak często ludzie radzą... Ja dałem od razu o 20 i nie było zadnych artefaktów, później dałem jeszcze 10 ale zaczęły się plamiki w czasie gier pojawiać, więc zmiejszyłem o 5 i jest git. Aha, warto zainwestować (ewentualnie zrobić, ale mało kto ma takie zdolności do wycinania radiatorów ;) ) w chłodzenie.

Dodam tylko że mój sposób podkręcania jest teoretycznie nie bezpieczny... Podkręcałem w Riva Tunerze, karte Riva TNT 2, teraz z niej nie korzystam, leży w biurku... Ale po podkręceniu miałem ją w kompie z pół roku i nie miałem problemów.

markoll 

Wysłany: 2006-03-30, 11:50   

Pamiętajcie, że na początku po podkręceniu nie ma artefaktów (no chyba, że jakoś hardkorowo podkręcimy), dopiero jak karta się rozgrzeje to mogą być!

arri 

Wysłany: 2006-03-30, 20:31   

crooleeck napisał/a:
5 MHz jak często ludzie radzą... Ja dałem od razu o 20 i nie było zadnych artefaktów, później dałem jeszcze 10 ale zaczęły się plamiki w czasie gier pojawiać,

Ja z 600 od razu na 750 dalem i smigala :D
Niektore programy moga klamac znajdujac jakies artefakty wiec w progamach nie dawaj opcji ktora pozwala stopniowo podnosic taktowanie - mi na 650 artefakty znalazlo a na 750 przez 3 godziny smigala i po tescie nie pokazalo ani jednego :D

Musisz sie pobawic troche i testowac karte na grach np. NFS MW, GTA SA, HalfLife 2 itp.
Jak w grach nic sie nie dzieje to jest OK
Sapphire Radeon 9600 Pro
WD Caviar 80 GB
Chieftec GPS-450AA-101A

Rafal2!omu$$ 

Wysłany: 2006-04-08, 11:30   

XXX
Ostatnio zmieniony przez Rafal2!omu$$ 2006-05-30, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-04-08, 22:02   

Cytat:
wiecie co mnie najbardziej boli. ze zrobilem błąd w nazwie tematu. powinno byc overclocking. mogłby to ktoś poprawić bo to troche łyso wyglada?/

Piszesz i masz :)

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach