Wysłany: 2009-07-25, 18:32 Bios a 4GB RAM-u w dualu
Cześć!. Proszę Was o pomoc...
Nie mogę skonfigurować kości biosu aby poprawnie działała z 4GB RAM-u. Kości są w dualu (2x1GB)+(2x1GB)=4GB Po założeniu dwóch kości, a wieć 2GB (2x1GB) komputer pracuje normalnie, po założeniu 3GB (2x1GB)+1GB - (a więc dual + 1GB) również uruchamia się bez problemów. Natomiast po zainstalowaniu 4GB - nic! Ładuje się bios i tyle... "czarny ekran" Brak jakich kolwiek komunikatów dźwiękowych z płyty głównej... Co gorsza ta konfiguracja sprzętowa pracowała na 4GB RAM-u - poprostu kiedyś wróciłem do ustawień fabrycznych biosu i teraz nie potrafię go poprawnie skonfigurować...
Platforma:
------------------------
LGA 775: Asus P5N32-E SLI (płyta obsługuje kości dwu kanałowe)
CPU: Intel DualCore E6600 2x2.40GHz
GPU: ASUS EN8800GTS 640MB SLI
RAM: Kingston KVR 800MHz D2N5K2/2G
- spróbuj na zmianę testować 3 kości na raz(po jednej zamieniając)
- dalej spróbuj zamieniać sloty na zmianę(testując 3 kości)
- masz możliwość dostania takich kości RAMu od kolegi pożyczyć na chwile
- Próbowałeś z reinstalować system od zera ALE przy włożonych 4 kościach
SWAP to Linuxowe określenie Partycji wymiany czyli Pamięci wirtualnej utworzonej z dysku A w Windowsie to ma do pliku wymiany zwany w XP. Pagefile.sys(chyba takie rozszerzenie ma).
systemy 32bitowe obsługują w sumie adresacje do 4GB więc z reguły daje się 2x na RAMm czyli jak masz 3GB ram to plik wymiany powinien być 6GB(taka zasada przyjęta od MS) - czyli jak za dużo byś ustawił pamięci na plik wymiany to systemowi braknie adresów na obsłużenie rzeczywistego RAMu(na stan dzisiejszy tyczy się kompów 32bitowych), ale w twoim przypadku jak masz 64bitowy to nie ma znaczenia(bo nie wykroczysz po za zakres).
Nie wiedziałem do czego się przyczepić to sprawdzam wszystko od podstaw
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
jak już pisałem wyżej...
jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie moim problemem!
a wracając do tematu...
"- spróbuj na zmianę testować 3 kości na raz(po jednej zamieniając)"
moduły są identyczne, próbowałem każdej, ale to każdej konfiguracji, jedna, dwie... itp, na przemian, w różnej kolejności...
"- dalej spróbuj zamieniać sloty na zmianę(testując 3 kości)"
to równiez robiłem...
"- masz możliwość dostania takich kości RAMu od kolegi pożyczyć na chwile"
niestety nie mam
Jeśli chodzi o pamieć wirtualną nie zmianiałem tu nic, a systemy zawsze są po czystej instalacji, i jak juz pisałem wyżej była to Vista x64 z SP1 a dwa dni temu nawet 7 RTM x64...
no staramy sie pomagać w rzeczywistości też jestem od spraw trudnych(w pracy codziennej)
wracając
nie odpowiedziałeś czy.....
System zainstaluje się z 4GB ram
masz możliwość po robienia fotek Biosu... tzn.. ustawień jakie masz i wrzucenia na jakiś serwer(takie 2Mpx starczy a nawet 1,3Mpx jak będzie czytelne)??
Tyczy sie też fotek z monitora kiedy się ładuje każda zmiana jest ważna bo ciężko coś tutaj tak z głowy powiedzieć teoretycznie to powinno zadziałać bez problemu......
Dlatego przytoczę swój problem miałem płytę Solteka K7S5A + Procek AMD Athlona XP1700+ - nikt nie wiedział co jest system bo sie wiehał(każdy Win/Linux) - po roku doszedłem iż to wina FSB i płyta nie wytrzymuje 133MHz działała bezproblemowo na 100MHz objawy pojawiły sie po pół roku.
nie chce nic mówić na przód ale zachowanie twojego kompa nie jest normalne i trudno cokolwiek z "standardowych" błędów dopasować.
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum