Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Brak obrazu!!
Autor Wiadomość
Mateo-s

Wysłany: 2009-08-12, 13:53   Brak obrazu!!

Witam,
Procesor sprawny, grafa sprawna a nie ma obrazu na monitorze :help: Nie wiem co może być nie tak ;/ Monitor sprawny, zresztą sprawdzałem na 3 różnych ............. Zawsze pisało że brak sygnału.........
Proszę o pomoc

Komp jest na procesorze Athlon. Socket A.

WebCM 

Wysłany: 2009-08-12, 15:01   

Uruchom system w trybie awaryjnym - przed startem wciśnij F8. Sprawdź ustawienia monitora - rozdzielczość, częstotliwość odświeżania i głębię kolorów. Jeżeli nawet w trybie awaryjnym nie ma obrazu, sprawdź kabel łączący kartę graficzną z monitorem i gniazda, czy nie są uszkodzone (np. pod wpływem ciężaru).

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2009-08-12, 15:58   

LCD zazwyczaj wygasza monitor, jesli HZ przekracza 65hz
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

WebCM 

Wysłany: 2009-08-12, 16:02   

Mój LCD pracuje poprawnie przy 75 Hz. Może niepotrzebnie ustawiłem aż tak wysoką wartość? Mateo-s: Sprawdź w dokumentacji monitora, jaką maksymalną rozdzielczość i częstotliwość odświeżania (Hz) obsługuje.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2009-08-12, 16:16   

sorry chodzilo mi o 75 Hz..

Mateo-s

Wysłany: 2009-08-12, 17:18   

Ale chodzi o to że włączam kompa, a na obrazie nie ma nawet tych informacji o biosie, dysku, procesorze, ramie itp. Po prostu "brak sygnału". Może pomoże info że jest nowa płyta głw a stary procesor, dysk itp.

WebCM 

Wysłany: 2009-08-12, 17:47   

Sprawdź, czy nie jest uszkodzony kabel lub gniazdo przy karcie graficznej. Być może karta graficzna nie jest dociśnięta do płyty głównej (uważaj, aby nie uszkodzić). Jeśli masz możliwość, przetestuj monitor / kabel na innym komputerze. Ostatecznie kartę graficzną.

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2009-08-12, 19:43   

Hmm... Ale opisz jak przebiega start. Głośniczek jest zamontowany? Nie piszczy? Próbowałeś zresetować BIOS (poprzez zwarcie CLEAR CMOS)?? Wiatraki się kręcą? Ledy na obudowie świecą??

Sam wymieniałeś procesor?

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2009-08-12, 19:44   

WebCM napisał/a:
Jeśli masz możliwość, przetestuj monitor / kabel na innym komputerze. Ostatecznie kartę graficzną.

Mateo-s napisał/a:
Monitor sprawny, zresztą sprawdzałem na 3 różnych ............. Zawsze pisało że brak sygnału.........

;)

skoro na innych jest tak samo "no sygnal" znaczy ze kabel jest do luftu... :drunk:

no chyba ze wlaczasz go pod komputer gdzie byl podłączony zwykly monitor CRT, gdzie odswierzanie bylo wyższe niż dopuszcza monitor LCD

Mateo-s

Wysłany: 2009-08-13, 11:06   

heh, po pierwsze podłączałem 3 rożnymi kablami, po drugie kartę graficzną kupiłem nową, działającą i nadal nie ma obrazu, A co do głośniczka to nie wiem, nie pika wcale (możliwe że źle podłączyłem) później słychać działanie hdd tak jak przy włączaniu Windowsa, ale nie ma obrazu ;( Jeszcze jerst info że wiele kabli z panela przedniego jest nie podłączonych takich jak +2, +1, ground, może to to coś wpływa bo podłączyłem tylko kabelki Led, włącznika i reset, i głośniczka tylko nie wiem czy dobrze bo go nie słychać ;/ Procesor podłączyłem dobrze na pewno bo parę tych napraw, modernizacji mam już za sobą.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-08-13, 14:59   

Podłączałeś do DVI czy VGA ?? ??

jak było zanim coś się stało??

Mateo-s

Wysłany: 2009-08-13, 15:13   

VGA. Powodem wymiany płyty głw. była awaria zasilacza i w związku z tym wylanie się płynu z kondensatorów na płycie głw. Po tym kupiłem nową płytę, zasilacz i kartę graficzną. Procesor działa bo się grzeje, chyba że to nie jest argumentem......

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-08-13, 15:27   

a teraz jak jest podłączona Karta z monitorem ?? ? też VGA?? jak tak to spróbuj przez DVI(jeżeli masz taką możliwość.

[ Dodano: 2009-08-13, 16:31 ]
ADD////

Powiedz jaki masz sprzęt teraz dokładnie :) Na mój gust to RAM :) ))) Ale to takie spekulacje(bo nie wymieniłeś że coś z tym robiłeś jak nastąpiła awaria) a ja jak miałem 1 kompa i nówki części za 1 razem nie poszły RAMy i totalnie nic nie dawał znaku życia komp, tzn... diody się świeciły ale po za tym nic :) ))

Mateo-s

Wysłany: 2009-08-13, 15:47   

Ja mam podobnie, ramy rzeczywiście nie brałem pod uwagę, chyba że by ten głośnik działał bo podczas awarii ramu wydaje specyficzne dźwięki(ale w tym wypadku nie może) xD Wymienię ramy (ddr1) i powiem czy pomogło ;) A może coś z procesorem nie tak??
Ostatnio zmieniony przez Mateo-s 2009-08-13, 15:58, w całości zmieniany 1 raz  

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2009-08-13, 15:57   

Zepsute ramy dają sygnały :) )) Ale nie działające w ogóle lub nie dociśnięte to u mnie nie dają żadnych oznak - komp nie ruszy(tzn... "chyba" - bynajmniej te x86, bo 64bitowe to nie wiem :P bo się jeszcze nie dorobiłem się takiego kompa xD )

[ Dodano: 2009-08-13, 16:58 ]
Mateo-s napisał/a:
A może coś z procesorem nie tak??
Ramy prościej wymienić(od kolegi na chwilę...) później będziemy myśleć dalej ;)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach