Wysłany: 2010-08-07, 17:29 Kamera Canyon nie działa
Kamera: Canyon CN-WCAM21 z Biedronki podłączana do USB
System: Windows XP Pro SP2
Historia choroby
1. Ze względu na kiepską jakość wideo w Skype zainstalowałem nowszą wersję sterowników (od producenta) bez usuwania poprzednich. Odtąd zaczęły się problemy. Czasami kamera nie chciała działać.
2. Odinstalowałem wszystkie sterowniki i zainstalowałem starsze z płyty CD. Kamera w ogóle nie działała. Wkurzyłem się i usunąłem wszystkie pozostałości z C:\Windows i rejestru. Dalej brak reakcji.
3. Usunąłem urządzenie Serial w Menadżerze Urządzeń, przy którym widniał wykrzyknik. Wgrałem nowe sterowniki (ze strony producenta). Po restarcie pojawił się wpis Znaleziono Nowy Sprzęt. Aby kamera zainstalowała się poprawnie, musiałem wstawić pustą sekcję [ClassInstall32] do C:\WINDOWS\inf\oem9.inf.
4. Kamera działała poprawnie. Jakość zależała od ostrości ustawionej pokrętłem. Pewnego dnia przestała działać. W menadżerze urządzeń nie ma żadnego urządzenia z wykrzyknikiem. Odpaliłem konsolę i wpisałem:
Kod:
set devmgr_show_nonpresent_devices=1
devmgmt.msc
Usunąłem 1 nieznane urządzenie (nazwa związana z połączeniami), 2 inne oraz sterownik WDM. To była ostatnia deska ratunku. Nic to nie dało. Usuwanie sterowników, restart, instalacja, restart, podpięcie do USB i nic.
Nie wiem, co ma na to wpływ - stan wstrzymania? Wydaje mi się, że przyczyną jest zmiana portu USB, ale gdzie ustawić ten właściwy? Podejrzewam, że brakuje jakiegoś składnika w systemie albo usługi. Co jest potrzebne, aby system w ogóle wykrył kamerę i pozwolił jej pracować?
Czym wyczyścić pozostałości? Czym zdiagnozować problem?
Gdyby system nie miał sterowników, paliłaby się lampka. Nie świeci się nic. To nie jest problem Skype, GG, bo program do kamery też wyświetla komunikat "no capture device".
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum