Wysłany: 2010-08-17, 16:04 Kopia zapasowa / format
Na wstępie wszystkich pozdrawiam!! Dawno mnie tu nie było...
Pojawił się problem, dostałam nowego laptopa.. no i on ma system operacyjny windows7. I chciałabym zapytać Was, bo nie było płyty z systemem w zestawie, czy jakbym miała sformatować tego kompa, to bez płyty się da? Czy nie? [jest tam jakaś funkcja że kopia systemu, czy coś, że można zrobić, ale nie umiem i nie wiem jak to się robi i po co:(]
_________________ "Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."
Możesz sformatować, ale jeśli chcesz wgrać system od nowa, musisz mieć płytkę albo przynajmniej pliki instalacyjne na innej partycji lub pamięci USB. Obraz systemu oczywiście też możesz wgrać
a czym się różni wgranie systemu od nowa od formatu? bo chyba zielona jestem... [cały czas myślałam że to to samo...]
_________________ "Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."
Hej Perełko
Panowie producenci Twojego sprzętu raczej pomyśleli o osobach, które nie są Alfą i Omegą jeśli chodzi o komputery. Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale (najprawdopodobniej) nie masz dostępu do całego dysku. Jakaś część jest ukryta. Mieści się na niej obraz dysku. Dzięki temu, możesz przywrócić komputer do stanu, w jakim był gdy go kupiłaś. To szybsza metoda niż format, mniej problematyczna, niż instalacja systemu.
Poszukaj w BIOSie lub przy starcie komputera opcji "Recovery" albo coś w ten deseń. Nie powiem Ci jak to będzie wyglądać - zależy od producenta, ale raczej nie jest trudne takie odnowienie notebooka.
crooleeck skoro już doszedłeś do tego że nie jestem Alfą i omegą to możesz się spodziewać że "sprawdzić w BIOSie" też nie umiem hehe..
Ale z tego co mówisz, to niby ten obraz dysku już jest zapisany tak? i w razie czego wystarczy to tylko przywrócić? to będzie to wgranie od nowa systemu??
i jeszcze jedno, to recovery jest gdzieś w start/wszystkie programy, to po co mam to zrobić? to będzie to zapisanie?
ps. ładnie mówisz do mnie;p
Chciałem powiedzieć, że zaraz po uruchomieniu komputera (zanim wyświetli się logo Windowsa) możesz zauważyć różne napisy, ewentualnie logo producenta - nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć. W tym momencie powinna być opcja System Recovery, albo coś podobnego - chyba nie ma ujednoliconego nazewnictwa .
Korzystając z takiej opcji skasujesz wszystko co robiłaś na laptopie. Doprowadzisz go do stanu, w jakim był gdy wyjęłaś go z pudełka. A więc nie tylko "czysty" system. Skonfigurowany system - nie będziesz musiała się martwić o instalacje sterowników czy programów dołączonych do lapka.
Podsumujmy.. więc jeśli coś mi się z kompem stanie, np. zawirusuje go.. to zawsze można za pomocą tego czegoś "wgrać wszystko od nowa" ? (czyli to jest to wgrywanie systemu od nowa, w sensie bez plyty?:P]
A to coś to recovery powoduje zapisanie np stanu kompa z dzisiaj, że ma moje pliki itd?
Nie. Przed zrobieniem recovery skopiuj te pliki, na których Ci zależy na pendriva albo jakiś dysk na USB.
potem wsadź do kolegi kompa... niech przeskanuje antyvirem... i dopiero do siebie... bo tak to będzie masło maślane coś wskoczy na pena, ty wgrasz nwoy system, z pena przeskoczy do lapka(bo nie masz zabezpieczeń) i tak w kółko możesz robić
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Ok to już wiem.
Jakby mi się popsuł, to robię to recovery i mam wszystko od nowa. A teraz muszę zgrać na pendrive swoje dane;D
Dziękuję Wam Chłopaki!!
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum