Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Kopia zapasowa / format
Autor Wiadomość
SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2010-08-17, 16:04   Kopia zapasowa / format

Na wstępie wszystkich pozdrawiam!! :D Dawno mnie tu nie było...

Pojawił się problem, dostałam nowego laptopa.. no i on ma system operacyjny windows7. I chciałabym zapytać Was, bo nie było płyty z systemem w zestawie, czy jakbym miała sformatować tego kompa, to bez płyty się da? Czy nie? [jest tam jakaś funkcja że kopia systemu, czy coś, że można zrobić, ale nie umiem i nie wiem jak to się robi i po co:(]
"Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."

WebCM 

Wysłany: 2010-08-17, 17:23   

Możesz sformatować, ale jeśli chcesz wgrać system od nowa, musisz mieć płytkę albo przynajmniej pliki instalacyjne na innej partycji lub pamięci USB. Obraz systemu oczywiście też możesz wgrać :)

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2010-08-17, 17:34   

a czym się różni wgranie systemu od nowa od formatu? bo chyba zielona jestem... [cały czas myślałam że to to samo...]
"Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2010-08-17, 18:00   

format to nic innego jak przygotowanie partycji do zapisu, nie jest to kasowanie jak to inni myslą.

czyli tak w skórcie informacja struktury dysku gdzie ma sie co zapisywac...
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-08-17, 20:09   

Hej Perełko :)
Panowie producenci Twojego sprzętu raczej pomyśleli o osobach, które nie są Alfą i Omegą jeśli chodzi o komputery. Pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale (najprawdopodobniej) nie masz dostępu do całego dysku. Jakaś część jest ukryta. Mieści się na niej obraz dysku. Dzięki temu, możesz przywrócić komputer do stanu, w jakim był gdy go kupiłaś. To szybsza metoda niż format, mniej problematyczna, niż instalacja systemu.

Poszukaj w BIOSie lub przy starcie komputera opcji "Recovery" albo coś w ten deseń. Nie powiem Ci jak to będzie wyglądać - zależy od producenta, ale raczej nie jest trudne takie odnowienie notebooka.

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2010-08-17, 20:20   

Oki no to już różnice między tym a tym znam...

crooleeck skoro już doszedłeś do tego że nie jestem Alfą i omegą to możesz się spodziewać że "sprawdzić w BIOSie" też nie umiem hehe..
Ale z tego co mówisz, to niby ten obraz dysku już jest zapisany tak? i w razie czego wystarczy to tylko przywrócić? to będzie to wgranie od nowa systemu??

i jeszcze jedno, to recovery jest gdzieś w start/wszystkie programy, to po co mam to zrobić? to będzie to zapisanie?

ps. ładnie mówisz do mnie;p

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-08-17, 22:17   

Chciałem powiedzieć, że zaraz po uruchomieniu komputera (zanim wyświetli się logo Windowsa) możesz zauważyć różne napisy, ewentualnie logo producenta - nie jestem w stanie dokładnie powiedzieć. W tym momencie powinna być opcja System Recovery, albo coś podobnego - chyba nie ma ujednoliconego nazewnictwa :/ .

Myśle, że ten filmik wyjaśni Ci to lepiej ode mnie ;)
http://www.youtube.com/watch?v=-hJDLH4Qhj8

Korzystając z takiej opcji skasujesz wszystko co robiłaś na laptopie. Doprowadzisz go do stanu, w jakim był gdy wyjęłaś go z pudełka. A więc nie tylko "czysty" system. Skonfigurowany system - nie będziesz musiała się martwić o instalacje sterowników czy programów dołączonych do lapka.

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2010-08-18, 07:23   

Podsumujmy.. więc jeśli coś mi się z kompem stanie, np. zawirusuje go.. to zawsze można za pomocą tego czegoś "wgrać wszystko od nowa" ? (czyli to jest to wgrywanie systemu od nowa, w sensie bez plyty?:P]
A to coś to recovery powoduje zapisanie np stanu kompa z dzisiaj, że ma moje pliki itd?

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2010-08-18, 07:58   

Nie. Przed zrobieniem recovery skopiuj te pliki, na których Ci zależy na pendriva albo jakiś dysk na USB.

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-08-18, 11:39   

SnOwBoArDzIsTkA napisał/a:
zawsze można za pomocą tego czegoś "wgrać wszystko od nowa" ? (czyli to jest to wgrywanie systemu od nowa, w sensie bez plyty?

Tak, Księżniczko.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-08-18, 19:32   

pim napisał/a:
Nie. Przed zrobieniem recovery skopiuj te pliki, na których Ci zależy na pendriva albo jakiś dysk na USB.

potem wsadź do kolegi kompa... niech przeskanuje antyvirem... i dopiero do siebie... bo tak to będzie masło maślane ;P coś wskoczy na pena, ty wgrasz nwoy system, z pena przeskoczy do lapka(bo nie masz zabezpieczeń) i tak w kółko możesz robić ;-)

SnOwBoArDzIsTkA 

Wysłany: 2010-08-19, 12:39   

Ok to już wiem.
Jakby mi się popsuł, to robię to recovery i mam wszystko od nowa. A teraz muszę zgrać na pendrive swoje dane;D

Dziękuję Wam Chłopaki!!

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach