Wysłany: 2012-01-12, 09:12 SSD OCZ Vertex 2E 120GB
Witajcie,
Ostatnio mi komp padł i po nowej instalce Win 7 zrobiłem test systemu
Ku mojemu zdziwieniu Wydajność Dysku spadła drastycznie ;O
na początku była na pozycji 7.7, a teraz 5.9, a więc poleciałem od razu do neta po HDD Tune
Oto wyniki:
Trochę mnie to z szokowało
Widać że Bad sectory były(są) co prawda zastąpione, ale się pojawiły, tutaj wypadało by wyraźnie zaznaczyć że SSD jest w Laptopie, który cały czas pracuje na Baterii i zasilaniu, nigdy nie zdarzyło mu się aby brakło prądu, ale przeżył 3 BlueScren'y z Win 7
Komp i SSD zakupiony w Listopadzie 2010r. więc do 2lat jeszcze zostało mu ok 10miechów xD ale na SSD chyba jest 3lata gwarancji, więc pytanie, czy już reklamować go, czy poczekać aż "padnie" pewnie jego wydajność spadnie do granicy odczytu 50MB/s
Ten model ma pisane: 285MB/s odczyt i 275MB/s zapis, i tyle było, jak testowałem go tuż po zakupie )
Ktoś miał do czynienia z reklamacją SSD ? bo w końcu on działa, ale wydajność to już jest ok 55% tego co było, a komp używany codziennie, ale to przecież nie wymówka bo SSD nie był kupiony tylko na pokaz.
aha... gdyby to było 100zeta bym się nie kłócił xD ale dysk kosztował 900zł - kupiony jako nówka
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
sprawdziłem na karcie pisze 3lata gwarancji
zakup 08.11.2010r. Faktura z tego dnia
No tak, ale w końcu działa bez zarzutu nie ma problemu z nim, a jedynie co odczuwam to start systemu:
na początku 15-20s, teraz ok 35-45s
a prędkość odczytu nadal przewyższa większość HDD, a czas dostępu wzrósł o 100%(z 0,1ms do 0,2ms) ale to i tak grubo ponad kilkukrotnie nad HDD.
Więc ogólnie mogą nie uznać reklamacji a ja rzeczywiście ostro na nim jeżdżę zwłaszcza podczas sesji, nawet po 6GB ramu hibernowałem po 2-3razy dziennie przez miecha, więc widać zużycie xD ale jak tak dalej pójdzie to za pól roku zostanie z 40% go xD
A Bad sektory jak przejrzałem to jest ok 100, a zapasu na wymianę jest w ch... nominał to 128GB a dostępne ma 120GB więc 8GB na zapas wiec nie braknie mu ich przez okres gwarancji ))
pytanie zasadnicze czy ktoś reklamował SSD lub miał z nimi do czynienia gdzieś bo HDD już nie raz reklamowałem i tak potrafiłem zrobić że nigdy nie było zwrotów, zawsze nowy dawali, a z SSD to różnie może być.
Teraz mam urwanie głowy, zlazło mi się Magisterka(nie ruszy mi zaocznie - kombinuje wieczorowe), OC(zmiana ubezpieczyciela), Przegląd, Dwie sesje(Logistyka, BHP), PIT(rozliczenie się).
Jak teraz bym miał żyć bez lapka gdzie mam wszystkie dane, to bym chyba musiał iść się powiesić...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum