Mój komp:
Celeron 700MHz (teraz jest tak, mnożnik 10,5 a FSB 68, i jedzie 713-715 MHz, tak mi podaje Everest)
Płyta główna Procomp BVD2A
Bios Avard Modular wersja 1.2
No więc tak, mnożnika nie moge przestawić... Ale chodzi o FSB, przestawiłem z 66 MHz na 68 MHz i śmiga bez problemu. W biosie kolejna opcja to już 75 MHz, ale nie ma opcji zwiększenia napięcia... Przy takim skoku wypadałoby je już kapeczke podnieść, więc narazie nie podkręcałem bardziej. No i są teraz dwie możliwości:
1. Spróbować przetaktować magistrale i zobaczyć czy komp się włączy...
2. Aktualizować bios (znalazłem wersje 2.0), i tu rodzą sie pytania, czy programem AWDFlash, czy użyć funkcji aktualizacji jaka jest w moim biosie, ta druga opcja wydaje mi się lepsza, ale nie wiem czy będzie tam funkcja zrobienia backup'u.
No i mam pytanko, co Wy byście zrobili??
Aha, wiem że musi być dobre chłodzenie ale mam w kompie wentylatory na procku, zasilaczu, grafie i z przodu obudowy, więc to nie problem, a jak będzie za ciepło to będę wiedział bo wszystko dokładnie oglądam w Evereście. Druga sprawa to umiar, co z tego że super podkręce kompa jak będzie się wieszał...
Dosyć stary jest ten sprzęt.
Ja bym podniósł magistrale na FSB 75 MHz. Procek raczej wytrzyma - gorzej z pozostałymi elementami może być bo płyta nie ma zalokowanego dzielnika PCI/AGP i automatycznie te magistrale pójdą z taktowaniem do góry. Czyli PCI dostanie 37,5 MHz a AGP 75 MHz.
Ta płyta ma wogóle możliwość regulacji napięcia w biosie Nie będzie to jakimiś zworkami na płycie
Ja bym przestawiał Najwyżej komp nie wstanie, to zresetujesz BIOSa. Cieniutki ten BIOS jezeli nie pozwala na zmianę napięcia. Miałem podobny (wiekowo) komputer i wszystko można było ustawić.
Jeśli chodzi o BIOS, to sprawdź dokładnie, bo dziwne jest, że po wersji 1.2 wyszła od razu 2.0.
Z chłodzeniem nie powinno być problemów, jeśli nie jest standardowe do tego procka.
Czytam właśnie manuala od płyty głównej. Jest tak zworką jp7 ustawiam mnożnik, tu jest coś dziwnego, maksymalny jaki mozna ustawić to 8.0, a ja mam ustawiony na 10.5. Dalej zworka jp6 ustawia magistrale (bus speed setting - chyba o FSB chodzi) i są trzy opcje: Auto, 100MHz i 133 MHz, a jak wspomniałem w pierszym poście teraz mam ustawioną na 68 MHz. Jeśli chodzi o inne zworki to znalazłem zworki jp1 i jp17 które odpowiadają za typ procesora (opcje: Intel i jakiś twór Joshua), i ostania to JBAT1 czyli ClearCmos no to wiadomo do czego ona służy...
Aha ważna sprawa, Thor: chyba nie wszędzie leci 68MHz bo w tych opcjach jest 68MHz i w nawiasie też jest jakaś częstotliwość chyba 37MHz jeśli dobrze pamiętam, ale to jeszcze sprawdze, jakoś tak mi się ta liczba kojarzy. Tylko sprawdze później bo na razie ciągne jeden spory pliczek, nie chce przerywać...
EDIT: Zmieniłem na te 75 MHz i komp się włączał do momentu jak znika logo windy xp, zanim wyskakuje ten ekran wyboru userów (lub tak jak u mnie napis "Zapraszamy" bo jest tylko jedno konto bez hasła). Robi się czarny ekran i nic sie nie dzieje, więc chyba trzeba zwiększyć napięcie, ale to zrobie jeśli się zdecyduje bios wgrać, bo wszędzie straszą że się może popierniczyć.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum