Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
laptop
Autor Wiadomość
ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-07-28, 23:16   laptop

No więc tak, Mam laptopęcnę jeszcze całkowicie go nie obejrzałem no ale podstawowe parametry mogę stwierdźić że jak na czasy w których ten gościu go kupił to musiał być full wypas i wydał dużo kasy ;) Bo w zasadzie to nic więcej z tego wycisnąć się nie da :/

Pentium 150MHz
Pamięć 32MB (bodajże SDram :lol: ) (w dokumentacji pisze że 48MB to max )
Grafika: Aktualnie trudno stwierdzić ale w dokumentacji pisze że 1 lub 2MB ;)
twardziel 1,33GB(największy jaki pisze w dokumentacji)
CD-ROM bodajże 8x ale w 100% nie jestem pewien w zamian w to miejsce mogę wsadzać FDD ;) (to albo to)
2 porty PCMCIA II
port IRdA :)
BIOS: Phenix
Darmowy internet w: Szwecji, Niemczech, Anglii i chyba Francji. Po przez modem 36kbs ;)
wyjście na zwykły monitor,1com,1PS/2(pod mysz lub klawiaturę.

to co mi nie podoba się to, to że ma niemiecki układ klawiatury ze znaczkami z kropkami np. A z kropkami(umlaut[czy jakoś tak])

I tu nasuwa się moje pytanie:
Jak zrobić z szwedzkiego 98 polskie 98 ;) nie tracąc sterowników bo na początku chciałbym się nim pobawić a później grzebać :D Niestety próba reinstalki z mojej CD z win 98 nie powiodła się z przyczyny iż system wykrył inny 98 i niestety nie może go z reinstalować ;( (instalowałem z Boot CD)

PS: Aż się pochwale że wraz z tym dostałem oryginalnego Win95 :D aż dziw mnie wziął jak zobaczyłem płytę z oryginalnym systemem :) bo jeszcze nigdy nic oryginalnego nie miałem :lol:

Thor 
Moderator

Wysłany: 2006-07-28, 23:48   

Nie da się.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-07-29, 15:52   

Thor napisał/a:
Nie da się.

Krótka , zwięzła i na temat odpowiedź :D

OK system jakoś lata :D Stery wszystkie są :) Ale inne problemy :/

1. Internet: Mam modem SonyEricsson GC79(pod PCMCIA II) I w laptopie są 2 gniazda PCMCIA (w dokumętacji pisze ze też typ II) I tu jest problem on nie wykrywa mi ani na pierwszym ani na drugim PCMCIA :/ a jak widać modem działa bo bym na stacjonarnym kompie nie mógł tego posat napisać :) Sprawa następna mam inny modem pod PCMCIA który był w laptopie i o dziwo działa ponieważ system go wykrywa i na dodatek na każdym z 2 wejść PCMCIA :) Czy coś robię nie tak ??

2. Posiadam(w laptopie) IrDA działa w 100% i na fon wysyła pliki ;) Ale jak z telefony wysłać coś na kompa ?? jak uaktywnię połączenia to ładnie działa ale jak z fonu dam aby wysłał jakiś film/zdjęcie na kompa to od razu "błąd" :/ Może fak faktem że w kompie nie ma sterów do tego fona ale to nie powinno stanowić tego problemu ponieważ transfer z kompa na fon działa :)

3. CD-ROM :) Jakiś stary CD-rom 10x (mimo ze w dokumętacji pisze ze kom obsługuje do 8x :D ) No ale to co innego ważne że działa ale tylko na płytach CD-R a jak włożyłem płytę CD-RW (nagrana 10x później 4x) to nie znalazł płyty :/ czy jest to problem tego typu że ten napęd w ogóle ni rozpoznaje takich płyt ?? (rok produkcji napędu: marzec 1997, made in Japan)

PS:
Małe poprawki do wcześniejszych informacji:
CD-ROM max 10x
Grafa 2MB :D vga

Pytanie takie inne czy 2 kompy na jednym 98 a na drugim 98/XP da się jakoś podłączyć przez port COM tak aby była możliwa wymiana danych ??

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-07-29, 16:53   

ExeQtoR napisał/a:
2. Posiadam(w laptopie) IrDA działa w 100% i na fon wysyła pliki Ale jak z telefony wysłać coś na kompa ?? jak uaktywnię połączenia to ładnie działa ale jak z fonu dam aby wysłał jakiś film/zdjęcie na kompa to od razu "błąd" Może fak faktem że w kompie nie ma sterów do tego fona ale to nie powinno stanowić tego problemu ponieważ transfer z kompa na fon działa

Generalnie żeby na kompa wysłać coś z fona to włączamy IRde oba użądzenia muszą się wykryć i w fonie ustawiamy wysyłanie a winda się pyta co z tym zrobić. Skoro nie działa to są programy (dla każdego fona inne, na samsunga "easy gprs" na sagema inne) które wykrywają wszystko co jest w fonie i poźniej się bawimy w fajnych managerach.

Nie chce cię martwić ale mi IRda za 20 zeta z Allegro na 98 śmigała w jedną stronę (z kompa na fona), w drugą za chiny, a na XP looz.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2006-07-29, 19:18   

crooleeck napisał/a:
Generalnie żeby na kompa wysłać coś z fona to włączamy IRde oba użądzenia muszą się wykryć i w fonie ustawiamy wysyłanie a winda się pyta co z tym zrobić. Skoro nie działa to są programy (dla każdego fona inne, na samsunga "easy gprs" na sagema inne) które wykrywają wszystko co jest w fonie i poźniej się bawimy w fajnych managerach

Aż taki tępy nie jestem ;P

Umiesz czytać że chyba napisałem że włączyłem wszędzie IrDE :)

A tak w ogóle to komputer znajduje mi sprzęt pod tytułem CV70 czyli chodzi o mojego Siemensa ;) Ale niestety z telefonu nie da rady wysyłać nic na kompa :/ a z kompa idzie ładnie.
crooleeck napisał/a:
Nie chce cię martwić ale mi IRda za 20 zeta z Allegro na 98 śmigała w jedną stronę (z kompa na fona), w drugą za chiny, a na XP looz.

No to mam problem bo wbudowanej IrDy nie dam rady wymontować :/ a na tego laptopa to na 99% nie da rady odpalić XP chyba ze by się uruchamiał z kilka godzin :lol:

Ale najbardziej mi chodzi aby uruchomić na laptopie tę kartę PCMCIA :) bo reszta się obejdzie chociaż IrDA by tez się przydała :D

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach