Moja jednosta centralna jest pomiędzy biurkiem, a ścianą w rogu. Wczoraj z ciekawości otworzyłem BIOS-a i wszedłem do temperatury. Mój procesor miał 38°C(albo 40-48). To dużo?
To ile w końcu?? Mniejsza z tym, standardowa temp. Ale ja generalnie jestem za tym żeby wywalczyć jak najniższą temp. Gdzieś czytałem (chyba na forum kse) że zmienjszenie temperatury o 2 stopnie na procesorz przedłuża jego życie o rok. Nie wiem ile w tym prawdy...
W Biosie możesz ustawić (pownineś móc) temperature przy której głośnik zaczyna piszcześ i temp. przy której komp się wyłącza. Ja jestem ostrożny więc dałem bardzo niskie temp. czyli 53 i 60 stopni.
obecna temperatura to 51°C
A propo. Moja płyta główna ma coś takiego, nazywa się C.O.P. - CPU Overheating Protection. Ponoć wyłącza komputer gdy temaratura jest wyższa niż ustawiona w BIOS-sie. Ja mamm ustawione na 85°C
Wiesz co, mój wujek ma Athlona, ale nie wiem jakiego... W każdym razie jego proc śmiga czasami na 70 stopni i on twierdzi że to normalne na Athlonach. Nie wiem ile w tym prawdy, ale proc chodzi i się nie spalił do tej pory.
Jak masz otwartą budę na na bank się zakurzył. Ja po trzech miesiącach na takim samym procu i chłodzeniu miałem 70 stopni w spoczynku. Przeczyściłem i spadło do około 42-43 stopni.
Ja swojego mam od 5 lat a od 3 lat bez obudowy i ani razu go nie czyściłem jedynie odkurzaczem na dole pozbierałem pajęczyny Pomijam ze za niedługo bród z kondensatorów sam odpadnie wiec mam Athlona XP (Thoroughbred) i temp to max 43C ale średnio to na 37 się trzyma
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
To Ty kurna w szpitalu na sali operacyjnej trzymasz komputer
Nie stoi w pokoiku A dokładniej jest tak(od dołu):
-podłoga
-biurko
-krzesło
-na krześle stoi sobie jednostka centralna(jakieś 150cm nad podłogą )
Pomijam że radiator od wentylatorka ma tak na oko ponad 5mm przerwy miedzy żeberkami więc mi się bród nie osadza a żeberka są proste A no pomijam ze troszeczkę hałasuje bo te 4,400rpm to non stop ma
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum