Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
iMAC czy coś innego?
Autor Wiadomość
nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-27, 11:53   iMAC czy coś innego?

Witam
Tak ostatnio myślałem na zakupem iMAC'a ale cały czas się zastanawiam. Nie pracuję w jakiejś firmie kompa mam do użytku domowego: systemy, programowanie, sieci, słuchanie muzyki i gry. I co sądzicie o tym? Czy może lepiej przekonfigurować swojego kompa: AMD x64 2800+, ASUS K8N, 512 MB DDR (333 MHz chyba albo 400MHz), Seraphine Radeon 9600 Pro, Sammsung 160 GB SATA. Czy jeszcze wogóle pójść w inną stronę i kupić notebook'a? Czy wogóle ktoś z Was miał okazję pracować na iMAC'u? Ja miałem okazję tylko oglądać go z bliska :)

Slavo 

Wysłany: 2006-08-27, 13:01   

Ja bym brał laptoka ;) Nie wiem jak na apple'ach jest z kompatybilnością z Win, ale chyba nie za ciekawie.
Grałem chwilę na iMac'u w podstawówce ;)

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-27, 13:14   

Z tego co wyczytałem jest możliwość zainstalowania winXP jak i Linux'a na iMAC'u. Gadałem ostatnio z anglikiem który ma takie cako i mówi, że są odpowiedniki programów tych z XP a nawet (chyba) niektóre z nich chodzą.

EDIT
A myśląc o tym laptopie to najlepiej chyba byłoby kupić taki do 3 tys. zł byłby do systemówi i programowania a mój PC do gier i netu. Co myślicie o czymś takim?

EDIT 2

Może np coś takiego http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=25123.

Slavo 

Wysłany: 2006-08-27, 18:05   

Moim zdaniem kupowanie makówki w Polsce to strata pieniędzy.

Jeśli chodzi o laptopy, to tylko Centrino. Firmy: Fujitsu-Siemens, Dell, HP, Toshiba.
Edit:
Poza tym Laptok ma być do programowania, więc kolejny powód żeby wziąć Intela.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-27, 19:42   

Doszedłem do wniosku, że iMAC jest dobry jeżeli ktoś pracuje w czymś jak projektowanie w CAD lub obróbka zdjęć czy też jakieś efekty specjalne itp. Co do laptopa to własnie myślę o Intelu z Procesorem Core Duo i możliwością rozbudowy pamięci (powyżej 512 MB).
Salvo mógłbyś coś zaproponować może znasz jakiś model który dobrze się komuś spawował lub Tobie (oczywiście do 3 tys.)?

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2006-08-27, 20:55   

Bierz, to co tańsze, w sumie to nie wiem - czy notebook, jest tańszy od maca… nie znam się na tym za dobrze, ale z tego co czytam w necie to MAC’owcy sobie bardzo chwalą i są dumni z tego że mają maca… oczywiście większość, tych macowców to graficy i muzycy :D

Co do wydajności to również, z wiedzy teoretycznej mogę powiedzieć że jest MAC bardziej wydajny do takich celów… jak grafika, muzyka (oczywiście obróbka)

W praktyce nie miałem przyjemności pracować na MacOS’ach – osobiście ja bym chyba kupił jednak notebooka, bo to już znam i linux też działa… mimo tego ze na MAC’u również… OS z MAC’a na PC-podobnych nie… to jest minus… chociaż (zależy)

Nie słyszałem o XP na mac, ale skoro tak mówisz to tak jest…

Wybór należy do Ciebie ;)
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-27, 21:03   

Narazie iMAC idzie w zapomnienie albo na dalszy plan. Fakt faktem jest, że Asdef masz rację. iMAC'i są wydajene chociażby za sprawą, że nie mają jednej magistrali jak to mają PC tylko mają od każdego komponetu oddzielną magistralę. Wtedy dane idą swoją 'trasą' i są przez to wydajniejsze.
Salvo gdzieś wyczytałem i również sam zauważyłem, że nie opłaca się brać HP gdyż każą sobie nieźle płacić za firmę i małą wydajność.

Slavo 

Wysłany: 2006-08-27, 21:08   

Dlatego IMO najlepszym wyborem jest Fujitsu-Siemens ;)

I nie Salvuj mi tu :P

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-27, 21:15   

No a jeszcze znalazłem coś takiego 2 od lewej http://www1.euro.dell.com...en&s=dhs&~ck=mn.

Slavo 

Wysłany: 2006-08-28, 00:14   

Całkiem niezły sprzęt tylko, że ma szeroki wyświetlacz. Mi by to w żadnym wypadku nie przeszkadzało (wręcz przeciwnie), ale nie wiem jak u Ciebie. Dell to na prawdę porządna firma (chociaż ostatnio mają problem z wybuchającymi bateriami), robią dobry sprzęt.
Zwracaj też uwagę na czas pracy na bateriach. IMO to najważniejszy parametr w notebooku.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-28, 00:42   

Co wybuchają im baterie :shock: ? Dla mnie tak 3,5h to minimum.

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2006-08-28, 00:58   

nebeu napisał/a:
Co wybuchają im baterie ?

W wiadomościach o tym było nie dawno. Ale wymienieją wszystkim którzy mają ten wybuchający model za free.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-28, 19:41   

Znalazlem jeszcze taki http://uk.computers.toshi...hibaShop=true#0. Koszt 499 funtów czyli na dzień dzisiejszy 2900zł. Co Wy na to?

Slavo 

Wysłany: 2006-08-28, 20:57   

Bardzo przyzwoity sprzęt, chociaż w oczy rzuca się dysk - tylko (lub aż) 40GB. W dodatku ponad 4 godziny pracy na bateriach. Jeśli nie znajdziesz tej oferty w Polsce z podobną ceną, to bierz.

nebeu 
Moderator

Wysłany: 2006-08-28, 21:09   

W polsce nie ma napewno. Miałem przykład z notebook'ami Dell'a w UK kosztował 4tys. a w Polsce ponad 5tys. Jak na notebook'a do programowania itp IMO 40 GB dysk starczy.

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach