Wysłany: 2006-03-09, 19:04 [HTML] Alternatywa dla ramek
można zrobić stronę na ramkach i kiedy klikamy odnośnik w ramce nr.1 to w ramce nr.2 pokarze sie dana treść. Jednak w tej metodzie jeśli mamy rozbudowane tło graficzne stanowiące całość to pojawiają sie problemy z jego wstawieniem (trzeba je podzielić i oddzielnie wstawić do każdej z ramek. Można rozwiązać ten problem nie robiąc strony na ramkach, ale wtedy po kliknięciu odnośnika ładuje się od nowa nasza strona co trwa trochę czasu (a kod HTML niepotrzebnie się rozrasta ). I tu znowu z pomocą przychodzi IFRAME ale jeśli go wstaimy to zakrywa on nasze piękne tło!!! A więc co zrobić żeby uzyskać efekt ramkowej strony z CAŁYM (niepodzielonym) tłem graficznym???
no i chce wstawić grafikę tło.jpg na całej stronie jako tło ale jak to zrobić żeby nie trzeba było jej ciąć na kawałki bo przy zmianie rozdzielczości albo szerokości okna to później taki obrazek może źle wyglądać. No i nie wiem jak to zrobić dla ramek, albo ewentualnie inaczej tylko jak??
tu masz link mojej strony http://www.exeqtor.cba.pl <- nie skończona i prawdopodobnie nie będzie skończona prace zaniechane w wakacje
Jak masz obrazek mały i powtarzany to wtedy nic się nie dzieje tak jak u mnie Jak chcesz mieć 1 byczy to ni jak tego nie zrobisz bo iframe składa strony
Proponuje PHP i i jedno polecenie "require" które skleja inne strony więc oszczędzasz miejsce i optymalizujesz kod A i jeszcze jedno jak wiesz możesz tam umieścić w każdym kodzie php jakieś parametry a nam będzie chodzić o tło. Więc radzę poczytaj trochę o php a gł. o tym poleceniu i sprawa rozwiązana bo sam html to na dzisiejsze czasy to już za mało (bynajmniej dla mnie)
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum