Zamierzam użyć "przyjaznych linków" w CMS-ie. Czy to gra warta świeczki?
Czy strony z linkami w prostszej postaci rzeczywiście są lepiej indeksowane przez roboty? Przykłady:
- example.com/150
- example.com/art-500/page-2 (1)
- example.com/art/500/2 (2)
(1) - Powstanie przypisanie: klucz => wartość.
(2) - Powstanie tablica numeryczna. Gwarantuje zachowanie kolejności występowania parametrów.
Hmm... generalnie lepiej użyć przyjaznych linków niż zawierać parametry tablicy GET w adresie.
Warto dodać do adresu tzw. slug - np. tytul artykułu, albo jakiś tag - wyłącznie do celów informacyjnych.
Dlatego zrezygnowałem z mod_rewrite w trzeciej wersji CMS-a. Przyjazne URL są 1 z najbardziej oczekiwanych funkcji, choć nie najważniejszą.
Zacząłem zmieniać URL-e z nadzieją, że szybko znajdę rozwiązanie na brak mod_rewrite. Chyba zmodyfikowałem [ponad] połowę plików. Jak się teraz okazuje - nie jest tak łatwo. Porwałem się
Dużo URL-i jest w szablonach. Musiałbym zamienić wszystkie na wstawki typu {filesURL}. Dochodzi jeszcze kompatybilność. Zobaczę, co da się zrobić.
Czysty PhpBB 3 chyba też nie obsługuje mod_rewrite.
Szkoda, że zacząłem zmiany od URL-i. Lepiej skupić się na nowych funkcjonalnościach i wyglądzie. Jeśli już ruszyłem adresy, musi zapaść werdykt - naprzód albo wycofać zmiany.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum