Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[JS][DHTML] Gra logiczno-przygodowa
Autor Wiadomość
WebCM 

Wysłany: 2009-07-18, 23:32   [JS][DHTML] Gra logiczno-przygodowa

Niektórzy na pewno pamiętają grę TODA. Ma już 3 lata i przez większość okresu stoi w budowie. Zamierzam ją skończyć na wakacjach. Źle zacząłem. Gra została szybko dostrzeżona przez zagraniczne fora, czego nawet nie spodziewałem się. 8) Wtedy przez kilka dni miałem ponad 2000 użytkowników. Na polskich forach spodobała się, ale niestety niektórzy byli sfrustrowani, że jest za krótka, a na koniec otrzymali komunikat, iż jest niedokończona i będzie kontynuowana w przyszłości. To taka rada dla wszystkich. :)

Miałem napisać całkowicie nową platformę w JavaScript na potrzeby projektu, ale odstąpiłem od pomysłu. Zmodyfikuję obecny skrypt. Decyzja nie zapadła na 100%, dlatego liczę na Wasze sugestie.

Część wyjaśniłem na forum KŚE: http://forum.ks-ekspert.p...howtopic=124017

Tam jest kilka idei, które można zastosować. Co o tym sądzicie?

Jak już napisałem wyżej, prawdopodobnie nie będzie rewolucji. Raczej obiekty będą zdefiniowane w kodzie HTML i CSS jak do tej pory. Z drugiej strony generowanie obiektów za pomocą JavaScript ma też zalety - można lepiej nadzorować położenie, zdarzenia, czy pliki zostały załadowane, itd. Oczywiście gra musi działać w IE 6 i 7, bo za granicą IE rządzi. :D Starsze wersje można podarować.

Zostaje jeszcze kwestia grafiki. Na pewno SVG albo <canvas> znacznie by pomógł, ale zaraz pojawią się zażalenia: "Gra mi nie działa", "S**t", "Nie widzę ..., do niczego ta gra". Grafika 3D oferuje lepsze efekty, ale przede mną jeszcze dużo nauki i praktyki. Dotychczas grafikę tworzyłem w The GIMP. Brakuje tam tylko autokształtów jak w PS.

Fabułę zakończę na maksymalnie 4 lub 5 etapie. Tak teraz myślę, czy nie lepiej stworzyć 1 wielki poziom. Wykonanie zapisu stanu gry może być trudne, a przechodzić wszystko od nowa... (jeśli gracz napotka trudności w stylu: brak znajomości rzymskich cyfr albo podstaw matematyki).

Czekam na Wasze sugestie dotyczące spraw technicznych i praktycznych.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach