Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
CSS- kasowanie koloru
Autor Wiadomość
ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-04-09, 22:37   CSS- kasowanie koloru

Witajcie,

mam pewien problem z pewnym portalem - tyle na wstępie.
Potrzebuje dowiedzieć się jak skasować kolor biały i inne obrazki ;-)
czyli jest mnóstwo div'ów z klasami a klasy siedzą w pliku CSS przeplatają się przez ID, i teraz jest taka sprawa że ja nie jestem ws tani odłączyć tego pliku(nie mój serwer), a chciałbym wsadzić obrazek w tego DIV'a z przezroczystością.... oczywiście wsadzić umiem.. banał ;-] ale problem że ja chce aby przezroczystość była na tło z BODY a tu mi ten inny obrazek i kolor biały wchodzi z wcześniejszego DIV'a i zamiast przyciemnionej i półprzezroczystej animacji z tła widzę poszarzały biały kolor ;-)

pytanie jak to ominąć??? mogę podpiąć się pod dana klasę i id ale próba nadpisania nic nie dała :/ albo gdzieś się zamotałem... bo ja mam dostęp do źródła strony, ale mogę tylko dopisywać i zmieniać co nie co innymi słowy formularz ma dziurę xD przepuszcza CSS, dlatego mogę co nie co zdziałać, a więc pytanie czy ktoś wie jak zablokować działanie CSS wcześniejszych DIV'ów ?? ? mogę tylko dopisywać do stylów CSS.

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-04-10, 20:32   

Tego się chyba nie da zrobić. No bo jak jest pare divów jeden na drugim, żeby zobaczyć co jest na samym dnie, trzeba ustawić przeźroczystość wszystkim..

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-04-11, 17:25   

Daje te DIVy co muszę(chcę) zmodyfikować ;-)
Kod:

<div style="width:646px;margin-top:8px;" class="bg22 userheader">
<div style="height:1px;font-size:1px;line-height:1px;overflow:hidden;"/>
<div style="margin:0 1px 0 1px;padding-bottom:1px;position:relative;" class="bg23 userbox">
<div style="height:1px;font-size:1px;line-height:1px;overflow:hidden;"/>
<div onclick="javascript:quizy_rozwin()" style="cursor:pointer; margin:0 1px 0 1px;height:28px;background-image:url(XXXXXXX/header.png);background-repeat:repeat-x;" class="bg22 userheader">
<div style="margin-left:12px;height:24px;float:left;display:inline;">
<div style="font-size:14px;font-style:italic;margin-top:4px;min-width:30px;height:20px;overflow:hidden;" class="naglowek">Rozwiązane Testy (9)</div>
</div>
<div style="margin-left:5px;margin-right:12px;height:24px;display:inline;float:left;">
<div style="padding-top:5px;" id="quizy_link">&#9650;</div>
</div>
</div>
<div style="clear:both;"/>
<div id="quizybox" style="width:646px;">
</div>
<div style="height:1px;font-size:1px;"/>
</div>
<br clear="all"/>

ten adres pliku PNG to takie coś białego też ;-)

taki kodzik mamy xD
a teraz CSS:
Kod:

.bg22 {
background-color: #dddddd [overridden];
}
.userheader {
background-color: #bbbbbb;
}
div.userbox {
color: #666666 !important;
}
stylesheet 3
div.userbox {
background-color: #ffffff;
}
style.94.css
.bg23 {
background-color: #f6f6f6 [overridden]; //ten w kwadratowych to chyba komentarz Opery ;-)
}
element.style {
clear: both;
}
default values
div {
display: block;
}
//----------------------moje dodane
div#quizybox {
background-image: url("http://img411.imageshack.us/img411/6089/tlojasnozielony40proc.pn");
}
//koniec moje dodane-----------------------
//tylko nie zadziałało w pełni dlatego wyciąłem jedną literkę z adresu xD aby nie psuło grafiki całej ;-)
.profil-quiz {
width: 215px;
height: 180px;
float: left;
text-align: center;
margin-top: 20px;
margin-right: 0px;
margin-bottom: 0px;
margin-left: 0px;
}

no to tyle... to co normalnie skopiowałem to jest linkowane z pliku ;-) a to co w komentarzach zaznaczyłem to dodałem przez formularz - chodzi o to że na stronkę mogę wpisać co chcę wszystkie znaczniki niedozwolone wycina... ale nie wycina polecenia <style> więc tylko tak mogę modyfikować to ;-)

Teraz CLK może Ci coś ułatwiłem ;-) bo ja mogę się podpiąć pod każde ID i każdą klasę ;-) tylko jak ?? i co mam wpisać tak aby też usunęło ten obrazek wcześniejszy ;-)

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-04-12, 15:35   

ExeQtoR mogłbyś mi narysować lay strony tzn. taki schematyczny - pare prostkątów \, każdy innego koloru, tylko w widocznym miejscu podpisz każdy IDem? Wzrokowcem jestem :P Jak każdy facet podobno :D :D ... Bo wydaje mi się że visibility hidden/display none może zadziałać, ale to jest takie proste rozwiązanie - więc pewnie problem jest trudniejszy, niż mi się wydaje...

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-04-12, 21:42   

CLK, z rysowaniem troszkę dzieżko, bo te DIVy to w zasadzie są jedne na drugim xD i tyle, więc to ogólnie jest kawałek prostokątu a cokolwiek bym za foto nie podał to każdy skapnie się co to za popularny portal, na którym jest pare set tysięcy userów xD

Ale mogę podesłać kodzik tego bloku strony który jest do zmiany ;-) W załączeniu masz kodzik z Opery z DOM, prawie taki sam tyle że wizualnie lepiej widać co nieco.

Po prostu muszę się dowiedzieć jakimi poleceniami można wyłączyć wcześniejsze obrazki tła xD i tyle bo do każdego ID czy CLASS mogę się podpiąć, a na koniec wsadzić w jedno ID czy CLASS swój obrazek pół przezroczysty(tak aby prześwitywało na tło z body)

sorry nie doczytałem... ostanie dni mam ciężkie spałem 3h i 6h przez dwie noce xD

dodałem również schemat ;-)

portal.rar
Pobierz Plik ściągnięto 37 raz(y) 125,55 KB

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2010-04-13, 17:00   

Hmm... Ja chyba głupi jestem :/ Nie potrafie przekminić co ty chcesz zrobić.

Ustalmy parę spraw...
Edytujemy tylko przez inlinowe style css.
Możemy edytować każdy element strony.
Każdy element strony oryginalnie zasysa informacje o swoim wyglądzie ze stylu CSS w osobnym pliku, którego edytować nie możemy,

Skoro jest pare divów jeden na drugim z jakąś zawartością, załóżmy że każdy ma inny kolor. Ty chcesz, by nie było widać czego? Zawartości divów, czy tylko ich background-colorów? Jeżeli tylko ich background-color to być może prosty wpis background-color: none; załatwi sprawę. Ewentualnie dać im background pierwotnego tła strony do którego z tego co zrozumiałem chcesz się dokopać.

Mam dziwne wrażenie, że problem mnie przerasta, chyba nie znajdziemy odpowiedzi, więc jeśli to jakieś zlecenie to jest problem :/

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-04-13, 19:48   

tak, mogę tylko "edytować" stronę w formie dodawania wpisów do stylów dla danych ID i CLASS, po przez wpis na stronie <style></style>

chcę tylko usunąć Bg-color oraz back-ground obrazek ;-)

wstawić w jednego Diva swój obrazek - tzn.. podpiąć się pod jakiegoś ID czy klasę która nie posiada tła/obrazka ;-) to znalazłem i się udało ;-)

Ale mi to za chiny nie działało to "usuwanie tła", więc ogólnie prosta sprawa, ale nie do końca :]

nie, to nie zlecenie.... to mój sposób aby nie płacić na tym portalu za coś co mogę sam zrobić tak na "lewo" ;-) )))))) szkoda paręnaście zeta jak się ma trochę mózgu xD

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2010-04-13, 20:06   

A kombinować z !important próbowałeś?

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2010-04-14, 15:35   

Cytat:
!important

OPIS

Styl, a w zasadzie dyrektywa, która definiuje ważniejszą deklarację stylu, unieważniającą pozostałe, jeżeli jest ich więcej w kaskadzie. Dyrektywa stosowana jest w kaskadach styli, gdzie trzeba wymusić styl ważniejszy, niż wynikałoby to z ich kolejności.

No ładnie.... Pim ... chyba coś wykombinowałeś xD zobaczymy jak to zadziała :) ))) i czy w ogóle zadziała :D

Edit.....
PIM - du... zbita :-( to działa ale nie tak jak ja chcę :/ wracamy do punktu wyjścia ;-) póki co to jest OK:D ale ja mam obrazek na tło z przezroczystością... i to działa ale niestety pod obrazkiem są inne białe tła i to niweluje docelowy efekt, po prostu muszę wyłączyć jakoś wcześniejsze obrazki na tła w poprzednich DIVach, bo inaczej to mi nic nie da :/

[ Dodano: 2010-04-14, 16:49 ]
czyli reasumując... trzeba zrobić tak aby jakoś zniwelować działanie tego kodu CSS - niestety nie mogę usunąć wpisów ręcznie.. co wy na to aby np. zdublować wpisy obrazkiem przezroczystym ? da rade tak zrobić? albo jakoś inaczej dopisując kolejną linijkę kodu która zablokuje wykonanie tego CSS'a(tylko jaką?) ??
Cytat:
.bg22 {
background-color: #dddddd [overridden];
}
.userheader {
background-color: #bbbbbb;
}
div.userbox {
background-color: #ffffff;

<div onclick="javascript:quizy_rozwin()" style="cursor:pointer; margin:0 1px 0 1px;height:28px;background-image:url(../XXXXXXX/header.png);background-repeat:repeat-x;" class="bg22 userheader">
}

Znalazłem CSS'a który nie miał przypisanego tła, dlatego udało mi się podpiąć pod niego xD więc pozostaje tylko likwidacja tych wyżej ;-)
Najwięcej problemu będzie z tym CSS w JavieScirpt ;-(
Cytat:
div#quizybox {
background-image: url("http://img411.imageshack.us/img411/6089/tlojasnozielony40proc.pn");
}

Jakieś pomysły... ??

[ Dodano: 2010-04-14, 17:01 ]
Addd////

Wpakowałem swój obrazek z !important do klasy BG22, i zdublowało się z tym DIVem co ma JaveScript... wszystko ładnie xD ale i tak źle :/ bo obrazek pod moim i tak został ;-( i nie uzyskałem efektu półprzezroczystości mojego obrazka który miał być na tło z BODY :/ //////

Więc pytanie jak wyłączyć lub jak spowodować błąd .... xD aby żadna przeglądarka nie korzystała z danego Stylu(ID czy CLASS).

dlatego odnośnie co napisałem wyżej... dublowanie obrazków nic nie da:/ to daje efekt jak ma być mój obrazek na 1 planie :-) ))) ale ten myk nie wyłącza wcześniejszych obrazków ;-(

[ Dodano: 2010-04-14, 22:29 ]
Sprawa rozwiązana ..................

pomogło:
!important
bacground-color: transparent;

ten important to w połączeniu z innymi rzeczami w celu uzyskania odpowiedniego efektu xD
aż strach pomyśleć co można zdziałać CSS'ami xD

aha.... jeszcze JavaScript jest odblokowana xD tzn... formularz przepuszcza JS xD

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach