Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[CSS] Dostosowanie szablonu
Autor Wiadomość
WebCM 

Wysłany: 2010-08-15, 10:58   [CSS] Dostosowanie szablonu

Szablon znajduje się na stronie: http://bugs.ugu.pl/skin

Aby zastosować technikę One True Layout (by szerokość dostosowała się do okna przeglądarki), musiałem zmienić większość kodu CSS. Oryginalny CSS jest na stronie: http://pastebin.com/wkdvdA0m

To tylko atrapa - żaden link ani funkcja nie działa. Chodzi mi o układ elementów. Testowałem na razie stronę tylko w Firefoksie. Przyda się narzędzie Firebug podczas diagnozy.

1. Reklama psuje wygląd

Niektóre darmowe hostingi umieszczają reklamy na siłę. Jak widać, logo oraz formularz logowania wypadają niżej. Po usunięciu warstwy <div> dodanej przez system reklam obiekty wracają na miejsce. Dlaczego? Tło nagłówka oraz paska menu jest przypisane do znacznika <body> w CSS. Mogę ten problem zignorować, ale znajdzie się ktoś, kto wykorzysta skrypt właśnie na takim hostingu.

Czy muszę dodać dodatkowy element <div> i umieścić w nim nagłówek i pasek menu, czy jest inne rozwiązanie?

2. Przyciski buttonBrown i buttonOrange

Ich położenie jest ściśle przypisane przez margin. Jeżeli zmniejszymy lub zwiększymy okno przeglądarki, ich położenie zmieni się i może wypaść poza białą ramkę. Jak osadzić je w STAŁYM miejscu? Próbowałem różnych metod - float + overflow, text-align, procentowe marginesy, ale nie wychodzi.

Po moich zmianach rozwalają się jeszcze inne elementy, ale z tym wiem, jak sobie poradzić.

Na razie tyle. Czy macie jeszcze jakieś uwagi co do tego layoutu (zaprojektowany przez Kamil881)?

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2010-08-15, 11:13   

Daj clear: both na <h2> i float: right na button w artykule, to nie będzie uciekał przy zwężaniu.

WebCM 

Wysłany: 2010-08-20, 12:25   

Tymczasowo przyciski są na display: inline-block, nawet nie psuje się w IE 6 :shock:

Lewy panel nie wyświetla się w IE 7. To zjawisko paranormalne! Budowałem poprzedni szablon (wersja 3.0 i 3.1) na tej samej technice One True Layout. Brak problemów w IE 6, IE 7 i IE 8. Nawet nie stosowałem haku dla IE 7. Wyłącznie dla IE 6. Wydaje mi się, że własności CSS dla bocznych kolumn są identyczne w obu szablonach poza "hakiem jednakowych wysokości kolumn" i innymi szerokościami. Może Wam uda się rozpoznać, dlaczego tak się dzieje.

Adres ten sam: http://bugs.ugu.pl/skin

Jeśli zauważycie, że coś jeszcze się sypie, dajcie znać.

Urok tworzenia semantycznych szablonów o zmiennej szerokości na <div> bez CSS 3 ;p

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2010-08-20, 13:16   

Uno: porzuć IE6. 4% użytkowników w Polsce, nie warto. http://code.google.com/p/universal-ie6-css/
Dos: Próbowałeś przesuwać #left o -100px zamiast -100%?

WebCM 

Wysłany: 2010-08-20, 13:40   

Cytat:
Próbowałeś przesuwać #left o -100px zamiast -100%?
Gdy ustawię -100 px, widać panel, przy -505px jest prawie dobrze, ale nie mogę ustawić wartości w pikselach. Musi być procentowa, jeżeli szablon ma rozszerzać się (dostosować do szerokości ekranu). Wartość -50% już działa, ale dalej blok się przesuwa. Działa hak przeznaczony dla IE6.

Dziwne. Dlaczego w takim razie w poprzednim szablonie nie potrzebuję haków dla IE 7?

(znacie adres oficjalnej strony, więc spójrzcie)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach