Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Tworzenie stron...
Autor Wiadomość
pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-01-28, 15:08   

ExeQtoR napisał/a:
pim napisał/a:
Dla IE muszę dopisać kilka linijek, mam to już zapisane w to do.

kilka linijek.... właśnie kilka liniej... a może AŻ kilka linijek, a swoją drogą które IE masz na myśli ? co z IE6? w Windowsach 2000 - staroć, wiem, ale moja firma na nich pracuje i nie ma zamiaru zmieniać, co prawda używam FF, ale .... IE6 funkcjonuje, czy HTML5 zadziała na IE6 ? na 8 chyba są problemy.....

IE8 działa już całkiem dobrze, IE6 można zmusić do działania, ale go nie wspieram. Netscape Navigatora też :P

ExeQtoR napisał/a:

Czy z Flash'em są problemy -> nie, bo jest jeden i automatycznie się upgraduje, Silverlight też ;-) aj.... tak IE też można z upgradować, ale ... niestety nie na Win 2000 ;-(

Są problemy. Nie działa na moim telefonie, ledwo działa na moim komputerze, crashuje się co chwilę i rozgrzewa laptopy do czerwoności. To nie jest dobra technologia.

ExeQtoR napisał/a:

Reasumując moją wypowiedź, dopóki będzie wiele przeglądarek tak zawsze będą różnice w interpretacji kodu -> tego się nie uniknie.
Jak by nie było.... HTML to jeżyk interpretowany, a Flash czy SL jest już częściowo prze-kompilowany, będzie zawsze szybciej, oczywiście zależy od tego jak ktoś to napisze i będzie porównywał. Na dodatek, czas ładowania a raczej przeładowywania strony można zniwelować prawie do minimum równego 0(zero) w zależności od szybkości łącza - nie wiem czy logika HTML'a(5 lub kiedyś nowszego) przebije logikę C# ????? mówiąc logikę miałem na myśli dostępne opcje do wykonania tej logiki.

To, na co W3C promuje HTML5, to CSS3 i JS. Przy czym trzeba mieć na uwadze, że czasy się zmieniły i JS to nie jest już ta fajna rzecz do robienia padającego śniegu na stronie.

Większość rzeczy, do których ludzie używają Flasha, można zrobić zgodnie ze standardami. Nie rozumiem, po co robić np. webapp do obsługi klienta całkiem we Flashu?

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-01-28, 19:38   

Wsteczna zgodność do IE6? Przecież tu nie chodzi o linię przeglądarki, tylko każda kolejna wersja zwiększa zgodność ze standardami! Dziwić się, że MS chce się jej pozbyć. Takim zachowaniem nie jest to możliwe.

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-01-28, 20:39   

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Strona jest dostępna w IE6, ale wszystkie śliczne bajery (gradienty, cienie i inne rzeczy w CSS3) są dostępne tylko dla nowoczesnych przeglądarek.

MS się nie pozbywa IE, wprost przeciwnie. IE9 będzie naprawdę super.

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-01-29, 00:58   

pim, chce się pozbyć IE6, czytaj ze zrozumieniem. Te "bajery", które są w nowym standardzie CSS 3 będą powodowały najprawdopodobniej rozjeżdżanie się strony w IE6. Trzeba tej przeglądarce dać przejść na emerytuję 8)

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-01-29, 11:51   

Okej, kumam. IE6 się już samo wysłało na emeryturę – ma mniej niż 4% rynku w Polsce :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-01-29, 13:52   

ehhh... koledzy.....

jak dobrze PIM napisał ;-) "ma mniej niż 4%" ale na uznanie zasługuje słowo "ma" ;-)

Do póki nie wyeliminuje się tego do 0,00000%(totalnego zera) to wypadało by pamiętać o korporacjach które pracują na Win2000 ;-) na nich też idzie zarobić.

rozwiązaniem jest właśnie wspólna przeglądarka, tylko JEDNA, ale tego nie będzie i do tego trzeba się przyzwyczaić, każda nowa raz lepiej raz gorzej będzie obsługiwać dany standard, to jest nieuniknione ;-)

rozwiązaniem są właśnie Flash, SL i zapomniana(mało się mówi) JavaFX ;-)

i właśnie szkoda że JavaFX jest zapomniana, bo by działała na każdej maszynie, w tym na waszych fonach, smartfonach itp.... niestety marketing Microsoftu i promocja SL jest ogromna, a ugruntowanie Flasha nie pozwala wejść innym na ten rynek.

Cytat:
Są problemy. Nie działa na moim telefonie, ledwo działa na moim komputerze, crashuje się co chwilę i rozgrzewa laptopy do czerwoności. To nie jest dobra technologia.

ty chcesz porównywać 4 rdzeniowego i5 z 400Mhz ARMem ?? ?? to logiczne że nie mogą tam zrobić czegoś takiego jak jest dla PC, bo ten sprzęt nie pociągnie, tam wszystko trzeba okroić, dlatego to się sypie, po za tym, jeszcze nie ma takie "parcia" na oglądania w fonach np. Youtube ;-) bo internet w nich jest za drogi, ale to już nie długo jak LTE wejdzie i będzie bardzo tanie(daje ok 2 lata)

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-01-30, 10:56   

ExeQtoR napisał/a:
ehhh... koledzy.....

jak dobrze PIM napisał ;-) "ma mniej niż 4%" ale na uznanie zasługuje słowo "ma" ;-)

Okej, sprawdziłem dzisiaj, bo pisałem to z pamięci: mniej niż 2,5%. Nie ma co się tym przejmować, naprawdę.

ExeQtoR napisał/a:

Do póki nie wyeliminuje się tego do 0,00000%(totalnego zera) to wypadało by pamiętać o korporacjach które pracują na Win2000 ;-) na nich też idzie zarobić.

rozwiązaniem jest właśnie wspólna przeglądarka, tylko JEDNA, ale tego nie będzie i do tego trzeba się przyzwyczaić, każda nowa raz lepiej raz gorzej będzie obsługiwać dany standard, to jest nieuniknione ;-)

Windows 2000 = IE6? Nie da się tam zainstalować jakiejś normalnej przeglądarki?

ExeQtoR napisał/a:

rozwiązaniem są właśnie Flash, SL i zapomniana(mało się mówi) JavaFX ;-)

i właśnie szkoda że JavaFX jest zapomniana, bo by działała na każdej maszynie, w tym na waszych fonach, smartfonach itp.... niestety marketing Microsoftu i promocja SL jest ogromna, a ugruntowanie Flasha nie pozwala wejść innym na ten rynek.

Odpowiem tylko linkiem: http://www.davidgrant.ca/java_and_anal_sex – cytat jest zabawny, ale trafia w samo sedno. Java była brzydka, wolna i na żadnej platformie nie wpasowywała się w jej UI.

ExeQtoR napisał/a:

Cytat:

ty chcesz porównywać 4 rdzeniowego i5 z 400Mhz ARMem ?? ?? to logiczne że nie mogą tam zrobić czegoś takiego jak jest dla PC, bo ten sprzęt nie pociągnie, tam wszystko trzeba okroić, dlatego to się sypie, po za tym, jeszcze nie ma takie "parcia" na oglądania w fonach np. Youtube ;-) bo internet w nich jest za drogi, ale to już nie długo jak LTE wejdzie i będzie bardzo tanie(daje ok 2 lata)

Wyjaśnij mi proszę, jak to możliwe, że mój prawie trzyletni iPhone nie ma problemów z odtwarzaniem filmów przez <video>, a Flash wymaga czterordzeniowego i5? I don't get it.

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2011-01-31, 00:08   

ExeQtoR napisał/a:
Do póki nie wyeliminuje się tego do 0,00000%(totalnego zera) to wypadało by pamiętać o korporacjach które pracują na Win2000 na nich też idzie zarobić.

W takim razie wspieraj Windows 3.11, Windows 95, 98, Me, 2000, IE 3, IE 5 itd. Przykładów można mnożyć.
No sorry, ale bez przesady.

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-01-31, 09:29   

Petermechanic napisał/a:
ExeQtoR napisał/a:
Do póki nie wyeliminuje się tego do 0,00000%(totalnego zera) to wypadało by pamiętać o korporacjach które pracują na Win2000 na nich też idzie zarobić.

W takim razie wspieraj Windows 3.11, Windows 95, 98, Me, 2000, IE 3, IE 5 itd. Przykładów można mnożyć.

Otóż to :)

Moją pasją jest pisanie nowoczesnych stron internetowych i aplikacji, a nie grzebanie w gównie.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-02-04, 10:18   

pim napisał/a:
Okej, sprawdziłem dzisiaj, bo pisałem to z pamięci: mniej niż 2,5%. Nie ma co się tym przejmować, naprawdę.

http://www.bankier.pl/wia...tu-2158198.html
przyjmijmy do prostoty liczenia 16mln => 16 000 000 * 2,5% = 400 000os
http://pl.wikipedia.org/w...z%C4%99stochowy
w Częstochowie jest ok 250 000 os.

czyli procentowo to dwa w średnie miasta Polski !! ! Oczywiście u nas może być mnie, a w Rosji czy gdzieś tam więcej, bo te 2,5% to dla całego globu, ale Polska też ma w tym jakiś udział ;-) Więc jak widzisz 400tyś os(użytkowników) to sporo, a teraz weź pod uwagę UE i cały świat ;-) pewnie jedno zero więcej będzie ?? ??
pim napisał/a:
Mnie się pytasz???? Sam się zapytaj Tych osób:
pim napisał/a:

Ja używam FF, Opery, sporadycznie IE8 na lapku jako "debuger" dla SL, jak w pracy na Win 2000 nagle FF przestanie działać to testuje Operę jak i ona coś nie da rady to włączam IE6 dla testów..... Chrome nie zainstalujesz na WIN2000 !! !

A swoją drogą Windows Update?? to jak zrobisz na Win2000 ?? Tylko za pośrednictwem IE6 - prawda, a może się mylę?
pim napisał/a:
Odpowiem tylko linkiem: http://www.davidgrant.ca/java_and_anal_sex – cytat jest zabawny, ale trafia w samo sedno. Java była brzydka, wolna i na żadnej platformie nie wpasowywała się w jej UI.
No ale właśnie "JAVA może zawsze", a jak ktoś pisał że Flash się lekko wykrzacza na mobilnych platformach(smartfonach), a SL nie wspiera Linuxa itp..
pim napisał/a:
Wyjaśnij mi proszę, jak to możliwe, że mój prawie trzyletni iPhone nie ma problemów z odtwarzaniem filmów przez <video>, a Flash wymaga czterordzeniowego i5? I don't get it.

http://www.youtube.com/watch?v=s-6Faf0nrxg
zbuforuj na 1080p i spróbuj odpalić na Twoim smartfonie ;-) ...... POWODZENIA, a nawet jak byś skołował matryce FULL HD i ze smartfona wypuścił obraz na monitor z taką matrycą... to będzie ona płynnie obsługiwana ?? ? Twój smartfon sobie da radę? bo kurczaczek blady ale mój AMD XP2GHz + GF4200 nie radzi sobie idealnie i procek jest na 100% ;-)
Petermechanic napisał/a:

Nie wiem, ale sprawdzę na starym lapku.... zainstaluje Flasha i SL na Win98 i IE5, pomijając fakt słabej konfiguracji sprzętu, jak myślisz? strona w Flashu/SL+IE5 czy HTML5 w IE5 będzie lepiej wyglądała ?? albo inaczej, która będzie bardziej zgodna z stroną wyświetloną na sprzęcie który obsługuje "wszystko" Flaha, SL i HTML5 ??
Cytat:

Moją pasją jest pisanie nowoczesnych stron internetowych i aplikacji, a nie grzebanie w gównie.
I takie myślenie powoduje utratę klientów dla firmy którzy korzystają ze starego sprzętu... w Polsce ok 400 000 osób..... niech 10% by coś kupiło, coś raz w miesiącu, to masz 40 000 transakcji... Dziś się inaczej myśli i zarabia, to podstawa w biznesie podam motto pewnej firmy kurierskiej "TnT shore we can" czy HTML5 powie shore we can in Win2000?? No way, sorry ;-(

Pasja.... powiadasz, OK, ale Pasja ma się przekładać na zarobki, inaczej trzeba będzie wziąć się za łopatę bo z pasji nie wyżyjesz ;-)

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2011-02-04, 12:12   

ExeQtoR napisał/a:
pim napisał/a:

przyjmijmy do prostoty liczenia 16mln => 16 000 000 * 2,5% = 400 000os
http://pl.wikipedia.org/w...z%C4%99stochowy
w Częstochowie jest ok 250 000 os.

czyli procentowo to dwa w średnie miasta Polski !! ! Oczywiście u nas może być mnie, a w Rosji czy gdzieś tam więcej, bo te 2,5% to dla całego globu, ale Polska też ma w tym jakiś udział ;-) Więc jak widzisz 400tyś os(użytkowników) to sporo, a teraz weź pod uwagę UE i cały świat ;-) pewnie jedno zero więcej będzie ?? ??

Trudno. Takim myśleniem niczego się nie osiągnie. http://dowebsitesneedtolo...erybrowser.com/ (nie wrzucałem już tego tutaj czasem?)

ExeQtoR napisał/a:

pim napisał/a:
Mnie się pytasz???? Sam się zapytaj Tych osób:
pim napisał/a:

Ja używam FF, Opery, sporadycznie IE8 na lapku jako "debuger" dla SL, jak w pracy na Win 2000 nagle FF przestanie działać to testuje Operę jak i ona coś nie da rady to włączam IE6 dla testów..... Chrome nie zainstalujesz na WIN2000 !! !

A swoją drogą Windows Update?? to jak zrobisz na Win2000 ?? Tylko za pośrednictwem IE6 - prawda, a może się mylę?

WU nie zmusza Cię do używanie IE6 all the time. Cóż, system ma ponad 10 lat i nie widzę, dlaczego MS miałby uaktualniać system aktualizacji (heh) dla niego.

ExeQtoR napisał/a:

pim napisał/a:
No ale właśnie "JAVA może zawsze", a jak ktoś pisał że Flash się lekko wykrzacza na mobilnych platformach(smartfonach), a SL nie wspiera Linuxa itp..

Java zawsze może? Naah :)

ExeQtoR napisał/a:

pim napisał/a:

http://www.youtube.com/watch?v=s-6Faf0nrxg
zbuforuj na 1080p i spróbuj odpalić na Twoim smartfonie ;-) ...... POWODZENIA, a nawet jak byś skołował matryce FULL HD i ze smartfona wypuścił obraz na monitor z taką matrycą... to będzie ona płynnie obsługiwana ?? ? Twój smartfon sobie da radę? bo kurczaczek blady ale mój AMD XP2GHz + GF4200 nie radzi sobie idealnie i procek jest na 100% ;-)

Nie kumam. To chyba jasne, że natywne odtwarzanie wideo będzie szybsze niż przewalanie tego przez Flasha?

Aha, iPhone 3G nie dał rady z 1080p, to chyba oczywiste. Nie wiem jak z iPhonem 4 czy iPadem – nie mam dostępu do tych urządzeń.

Jak włączam normalny (w normalnej rozdzielczości) film we Flashu, to zaraz czuję jak wiatraki w komputerze przyspieszają, a obciążenie procesora skacze. Więc, moje pytanie, jakim cudem iPhone daje radę, skoro ten film na pececie rozgrzewa go dość mocno?

Answer: na kompie odtwarzam przez Flasha, na iPhone <video> i natywną obsługę kodeka H.264.

ExeQtoR napisał/a:

Petermechanic napisał/a:

Nie wiem, ale sprawdzę na starym lapku.... zainstaluje Flasha i SL na Win98 i IE5, pomijając fakt słabej konfiguracji sprzętu, jak myślisz? strona w Flashu/SL+IE5 czy HTML5 w IE5 będzie lepiej wyglądała ?? albo inaczej, która będzie bardziej zgodna z stroną wyświetloną na sprzęcie który obsługuje "wszystko" Flaha, SL i HTML5 ??
Cytat:

I takie myślenie powoduje utratę klientów dla firmy którzy korzystają ze starego sprzętu... w Polsce ok 400 000 osób..... niech 10% by coś kupiło, coś raz w miesiącu, to masz 40 000 transakcji... Dziś się inaczej myśli i zarabia, to podstawa w biznesie podam motto pewnej firmy kurierskiej "TnT shore we can" czy HTML5 powie shore we can in Win2000?? No way, sorry ;-(

Źle mnie zrozumiałeś. Jeśli będziemy projektować aplikację z myślą progressive enhancement to te 400k osób będzie mogło skorzystać z mojej strony/aplikacji przez to cholerne IE6, ale uświadczą tylko podstawowych funkcji – ot, tyle, żeby można było używać. Wszelakie usprawnienia będą tylko dla ludzi, którzy używają nowoczesnych przeglądarek.

ExeQtoR napisał/a:

Pasja.... powiadasz, OK, ale Pasja ma się przekładać na zarobki, inaczej trzeba będzie wziąć się za łopatę bo z pasji nie wyżyjesz ;-)

Znam wielu ludzi, którzy są zaprzeczeniem Twojej tezy. Nie będę rzucał nazwiskami, ale uwierz mi, robią to co kochają i żyją dobrze. (W tej branży, oczywiście.)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2011-02-14, 10:22   

pim napisał/a:
Trudno. Takim myśleniem niczego się nie osiągnie. http://dowebsitesneedtolo...erybrowser.com/ (nie wrzucałem już tego tutaj czasem?)
a co to ma do rzeczy ??
pim napisał/a:
WU nie zmusza Cię do używanie IE6 all the time. Cóż, system ma ponad 10 lat i nie widzę, dlaczego MS miałby uaktualniać system aktualizacji (heh) dla niego.
nie zmusza... ale nie potrafi się obejść bez niego ;-) dlatego inne osoby używają również IE6 do przeglądania stron www.
pim napisał/a:
Answer: na kompie odtwarzam przez Flasha, na iPhone <video> i natywną obsługę kodeka H.264.
nie każde urządzenie ma wbudowane kodeki ;-) a jak wyjdzie nowszy lepszy ??
pim napisał/a:
Źle mnie zrozumiałeś. Jeśli będziemy projektować aplikację z myślą progressive enhancement to te 400k osób będzie mogło skorzystać z mojej strony/aplikacji przez to cholerne IE6, ale uświadczą tylko podstawowych funkcji – ot, tyle, żeby można było używać. Wszelakie usprawnienia będą tylko dla ludzi, którzy używają nowoczesnych przeglądarek.

Pytanie czy im to wystarczy i przyciągnie drugi raz ?
pim napisał/a:
Znam wielu ludzi, którzy są zaprzeczeniem Twojej tezy. Nie będę rzucał nazwiskami, ale uwierz mi, robią to co kochają i żyją dobrze. (W tej branży, oczywiście.)
OK, zobaczymy czy Tobie też się uda ;-) )))

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach