Wysłany: 2006-05-23, 18:20 [grafika wektorowa na stronie www]
a problem taki jak w temacie jak wstawić grafike wektorową na strone www??? to znaczy może będę bardziej konkretny, jak to zrobić w corelu??? bo o SVG też słyszałem ale w corelu szybciej jest niż w notatniku a może słyszał ktoś o edytorach SVG żeby nie musieć z klawiatury wprowadzać tego wszystkiego??? ale tak mi się wydaje że w corelu się wszystko da zrobić no bo to przecież program do grafiki wektorowej więc powinien bez problemu to robić tylko jak??? jaki to format plików??? aaa... no jeszcze bym prosił o jakieś ewentualne wady grafiki wektorowej na stronie (np to że trzeba doistalować jakąś wtyczke albo że nie wszytskie przeglądarki ją tolerują).
yyy ... niebardzo rozumiem, co mam zapisać do web??? co to da??? przecież nawet nie ma czegoś takiego ! chodzi ci o PNG albo o WMF ? przecież to są formaty do grafiki rastrowej pogooglowałem troche i nie znalazłem już nic innego niż SVG (edytorek też się znalazł - INKSCAPE) tylko że to rozwiązanie ma tą wade, że trzeba instalować plugina i to jeszcze on ma ponad 2 MB!!! na modemie to się nie przyjmie no i jeszcze ten proces instalacji internauci raczej wolą nic nie instalować no bo wirusy, robaki i te sprawy boją sie po prostu więc są dwa wyjścia albo instalacja będzie automatyczna i gość się nawet nie kapnie że się mu coś instaluje (ewentualnie zostanie o tym tylko poinformowany ) albo inny format zapisu plików, taki który standardowa przeglądarka, bez żadnych dodatkowych rozszerzeń, potrafi obsługiwać. o ile pierwsze rozwiązanie jest PODOBNO wykonywalne (chociaż nie wiem jak to zrobić), o tyle z drugim nie mam już zielonego pojęcia .
P.S.
Jak ktoś ma skrypt do tej automatycznej instalacji to niech zapoda.
do samego wyświetlania obrazów na stornie nie jest potrzebny specjalny format... wystarczy png. a grafika rastrowa, ułatwia w innych kwestach, NP: przy tworzeniu…
bo to nie ważne jest jaki jest zapis wykonany…
jutro napisze coś wiecej, bo dzisiaj nie mam siły już
eee ... ale o to chodzi że ja chce rysunek rastrowy wsatwić! wiem, że rysunek wekorowy żeby mógł zostać wyświetlony musi być przekonwertowany na rastrowy ale nie o to chodzi. Może ja wytłumacze na przykładzie. Chce zrobić logo na strone. powiedzmy że takie:
jak każdy zauważył jest ono z bardzo cienkich kresek i jeśli chce żeby to logo było automatycznie dopasowywane do szerokosci strony to w zależnosci od rozdzielczości ekranu kreseczki te albo będą coraz mniej widoczne albo coraz grubsze a ja chce żeby zawsze były takiej samej grubości! no i umożliwia to grafika wektorowa (jeżeli ktoś nie bardzo wie o co mi chodzi to niech przeczyta ten dokument) no i moje pytanie jest takie jak stworzyć takie logo i jak je zamieścić na stronie www???
no jest wyjście, grafika wektorowa. ma praktycznie wszystko co potrzebuje: mała objętość plików, a więc i szybsze ładowanie, a przy tym zawsze dobra, mało tego, NAJLEPSZA jakość grafiki, jest tylko jeden mankament, nie wiem jak sobie z tym radzą przeglądarki na mojej wszystko działa ale nie wiem czy to dlatego że zainstalowałem odpowiednią wtyczkę czy dlatego że przeglądarki to tak normalnie obsługują asdef: taka aptyamalizacja już raczej nie wchodzi w gre ponieważ strona powinna być prawidłowo wyświetlana na rozdzielczościach od 800:600 do 1240:960 włączająs panoramę, no nie mówię że każdą grafikę będę na wektorach robił bo to bezsens ale te najważniejsze elementy można by się pokusić i zrobić na wektorach! to nie tylko bajer ale i poprawa funkcjonalności ! moim zdaniem gafika wektorowa na stronie to bardzo dobre rozwiązanie (że nie wspomne o możliwości dodania skryptów w JS do grafiki i tym że taka grafika jest podobno indexowana przez google!!!) no wogóle same zalety prawie jak dziewczyna bo one też podobno są idealne ale niestety tylko PODOBNO !
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum