Z darmowych najpopularniejszym jest PHPBB zmodifikowane przez Przema (czyli to którego my używamy) Jest proste w obsłudze i zarządzaniu oraz posiada dużo wbudowanych modułów (opcji) których zwykłe PHPBB nie posiada zaraz po wgraniu na serwer dopiero w puźniejszym czasie trzeba je ręcznie dodawać.
Popularne też staje się forum SMF oraz vBulletin dodatkowo jeszcze IPB które jest najpopularniejsze lecz trzeba za pełna wersje zaplacić (jest też darmowa wersja w której znajdują sie ograniczenia w ilościu postów (chyba do 50 000 postów w sumie moze zostac napisanych)
zdecydowałem się na PHPBB2 zmienione przez Przema, ale gdy odpalam w przeglądarce adres do pliku install.php to pokazuje się mi pusta strona! czy ktoś miał podobny problem?
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
ja się znam trzoszkę na instalacji phpBB2, bo robiłem to kilka razy.
1.Wgrywasz pliki(jak masz to wykasuj te bo może być ich za mało)
2. Ustawiasz CHMOD config.php na 777(w TotalCommander to zaznaczasz plik: menu Plik=>Zmień atrybuty=>Wpisujesz 777 i ok)
3.Po wgraniu wchodzisz na adres serwera z forum i instalką(np. www.twojekonto.hosting.pl/forum/install.php)
4.Wpisujesz wszystko co potrzebne w instalce i kikasz install(jeżeli pojawią się błędy to znaczy, że masz coś źle wpisane)
5. Forum gotowe
Jakbyś coś nie wiedział to zajżyj na forum przemo.org/phpBB2/forum/. Są tam tematy i osoby, które Ci pomogą.
Jak robisz forum to rób tematyczne, bo nie będzie przyciągało userów (przekonałem się na własnej skórze)
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum