Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Thor
2007-03-08, 00:25
Builder-obsługa zdarzeń!!!
Autor Wiadomość
eva83

Wysłany: 2007-03-07, 14:29   Builder-obsługa zdarzeń!!!

Szukam jakies rady w sprawie obsługi zdarzeń dla przemieszczania komponentu (obiektu) na FORM1 za pomocą 3 zdarzeń (w kolejności):
-OnMouseDown
-OnMouseMove
-OnMouseUp
Chodzi mi o programową obsługe zdarzenia (składającego sie z tych trzech powyzszych), którego celem byłoby przemieszczenie obiektu na FORM1 i zczytanie jego zmiany położenia (współrzędnych XY). Innymi słowy jak powinien wyglądać program żródłowy???? ( jakie pętle, funkcje..) :roll:

Z góry dziękuję za pomoc-->>Bardzo mi zależy na jakis radach :-)

wojewoda

Wysłany: 2007-03-07, 19:37   

Zadnych petli.
Zrob sobie zmienna globalna, ale znana tylko w tym jednym unicie, zmienna niech bedzie logiczna /BOOL czy boolean, nie wiem jak jest w c/c++/.

W OnMouseDown tego kompunentu ustawiasz ta zmienna na true a przy OnMouseUp na false.
W OnMouseMove sprawdzasz czy Twoja zmienna jest na true, jesli jest, to wykonujesz procedurke przemieszczenia komponentu.
Aha, w OnMouseDown zapisz sobie, tez do zmiennych znanych w calym unicie pozycje X i Y na tym komponencie.
Potem w OnMouseMove ustawiasz pozycje tego komponentu, odejmujac od X i Y te X i Y ktore zapamietalas /chodzi mi o to, ze najpierw musisz sie dowiedziec w ktorym miejscu komponentu kliknelas, zapamietujesz to sobie, i potem przy przenoszeniu ustawiasz pozycje komponentu na pozycje myszy minus te piksele ktore naleza do komponentu/.

Mysle ze jasne. ;)

Na 4p byl artykulik o przenoszeniu okien a'la winamp.

Jest jeszcze sposob czysto okienkowy, korzystasz z komunikatow. Jak chcesz, to Ci go podam - jest o wiele prostszy, 2 linijki kodu, lecz jest jedno ale. Komponent musi miec uchwyt /Handle/, a ponadto jezeli uzytkownik bedzie mial ustawione pokazywanie ramki przy przenoszeniu okna, to zobaczysz rameczke 'klocka' poczas jego przenoszenia.

Bo komponenty to przewaznie tez okna. ;)

Kobiety są piękne w blasku dnia, ale jeszcze piękniejsze w mroku nocy...

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach