Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[pascal] 2 zadanka..
Autor Wiadomość
MaKu fReEsTyLe 

Wysłany: 2007-05-08, 14:55   [pascal] 2 zadanka..

Czesc Forumowicze.. mam takie male pytanko.. mianowicie czy moglby mi ktos pomoc.. np naprowadzic mnie.. co do 2 nizej wymienionych zadanek.. nie wiem jak sie za nie zabrac.. z gory dziekuje za pomoc..

Kod:
Zadanie 1
Oblicz pole trójkąta, znając współrzędne jego wierzchołków.

Przykład:

Dla danych wejściowych:
-3 -5
-5 5
-8 5
poprawną odpowiedzią jest wynik:
15.00

Moge liczyc na Wasza pomoc? :)

hmm..

Kod:
Zadanie 2
Przekątna prostokąta ma długość d, zaś stosunek długości jego sąsiednich boków wynosi 4:3. Napisz program obliczający pole powierzchni i obwód tego prostokąta.

Wejście
Pierwszy i jedyny wiersz wejścia zawiera liczbę rzeczywistą d.

Wyjście
W pierwszym wierszu wyjścia należy zapisać obliczone pole powierzchni prostokąta z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, w wierszu drugim jego obwód z taką samą dokładnością.

Przykład
Dla danych wejściowych:
5
poprawną odpowiedzią jest wynik:
12.00
14.00

Thor 
Moderator

Wysłany: 2007-05-08, 14:57   

A z czym konkretnie masz problem ?? Pascala nie znasz ?? Matematyki nie umiesz ??

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-05-08, 16:33   

MaKu fReEsTyLe, Thor to w skrócie napisał ale ja Ci trochę opisze odnośnie:
MaKu fReEsTyLe napisał/a:
nie wiem jak sie za nie zabrac..

No wiec 1 zadanie :)
Matma się kłania :D Musisz obliczyć długość poszczególnych boków trójkąta(jest odpowiedni wzór do tego bodajże EDIT(patrz niżej) <- Nie jestem pewien(pisze z pamięci) ale jeszcze sprawdź w książce. Więc jak obliczysz 3 boki to dalej pole obliczysz z wzoru Herona :)
CO to za wzór odsyłam do książki albo do googlarki. Dalej jak wszystko opiszesz matematycznie musisz przełożyć to na Pascala :) Czyli np.
Writeln('Podaj współżedne 1 wierzchołka'); Readln(x1); Readln(y1);

I podstawić do wzoru na obliczanie długości boków i wynik przypisać do jednej z 3 zmiennych(bo 3 boki) Dalej te boki podstawić do wzoru Herona tam obliczysz małe "p" i z tego małego "p" podstawiasz do końcowego wzoru i wypisujesz wynik :) ))

Teraz pytanie Czy coś nie jasnego jest ?? I z czym będzie problem to pisz.

Co do zadania nr.2 to na razie nie wiem jak się zabrać i czasu nie mam bo jadę do lekarza :/ Więc jak wrócę postaram Ci to jakoś wytłumaczyć

PS: prosiłeś o pomoc w nakierowaniu a nie rozwianiu zadania więc pomagam odnośnie prośby :)

Edit: edytuje aby nie wprowadzać w błąd bo podałem nie pełny wzór :/ W necie znalazłem dobry a tym samym mi się teraz przypomniało o to on:
r = sqrt((x2-x1)^2 + (y2-y1)^2)),

Przy okazji już to masz gotowe do Pascala :D funkcja SQRT = pierwiastek kwadratowy(tak abyś wiedział)

[ Dodano: 2007-05-08, 21:25 ]
Zadanko nr.2

Z tego co pamiętam wzór na pole czterokontów jest obrazowane po przez przekątne:
P=1/2* d1 *d2
a że w prostokącie są one równe to mamy: P=d^2/2

Czyli mamy pole :D
Obwód to jest stosunek boków 3:4 czyli np. 3cmx4cm ale dla różnych wartości będą inne wartość(zagmatwane)

a więc OB= 3* 2(boki)x + 4*2(boki)x <-Zapytasz dlaczego nie ma y a są 2x ?? odp.: Bo masz stosunek boków :) bo x*y=3x*4x (to tak na uboczu)

Pole mamy równe P czyli
P = x*y =(stosunek)=> P=3x*4x <-równanie z 1 nie wiadomą :) obliczmy X'a

Jak mamy iXa to dalej :) podstawiamy pod wzór pod obwód(podany wyżej)

No i wypisujemy wynik(oczywiście to jest interpretacja matematyczna teraz przenieś to na Pascala częściowo wzory masz już gotowe :D ) :)

PS: prosiłeś na naprowadzenie dlatego nie podawałem gotowego rozwiązania w Pascalu :) Czas na twoja naukę 8) powodzenia, myślę że nic nie pominąłem i wszystko będzie dobrze zinterpretowane :D

A odnośnie Thora to zadał jedno sensowne pytanie bo ja tutaj założyłem że skoro masz zadanie z Pascala i pytasz się jak za to zabrać to widać z matmy Ci nie idzie :D Chociaż zobaczymy jak to przełożysz na Pascal'a :D

PS2: zadania proste tylko trochę logicznego myślenia, wiedzy z matmy no i znajomości Pascal'a :)

MaKu fReEsTyLe 

Wysłany: 2007-05-09, 04:22   

Heh.. bez przesady.. ;) Matma mi idzie.. z Pascalem troszke gorzej.. tzn.. robic w nim zawsze cos zrobilem.. ale nie wiedzialem jak sie za to zabrac.. niestety nie spotkalem sie jeszcze z zadaniami takiego typu.. (np z tymi wspolrzednymi).. a bez jakis podstaw ani rusz.. ;)

ExeQtoR.. dzieki za pomoc.. wlasnie znikam do pracy.. jak wroce bede kombinowac.. :) w razie czego bede pisac.. mam nadzieje, ze pomozesz :)

ExeQtoR napisał/a:
PS: prosiłeś na naprowadzenie dlatego nie podawałem gotowego rozwiązania w Pascalu

Na rozwiazanie nie liczylem.. chcialem wlasnie zrobic sam :)

Pozdro i dziękuje.. :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-05-09, 08:00   

Heh.. bez przesady.. ;) Matma mi idzie..

Hmmm
ale nie wiedzialem jak sie za to zabrac.. niestety nie spotkalem sie jeszcze z zadaniami takiego typu..

Przecież Układ równań to trochę w Gimnazjum jest a w Liceum(matma podstawowa) to z połowę książki jest :D No ale zobaczymy jak z Pascalem CI pójdzie :D

No więc odp. na Thora pytanie jest "problem z matmą" :D

w razie czego bede pisac.. mam nadzieje, ze pomozesz :)

O ile nie wyskoczysz z zadaniem na jakieś całkowanie(chociaż to wypadało by mi już umieć :/ ) I o ile będę na niecie :D No i miał trochę wolnego czasu 8)

MaKu fReEsTyLe 

Wysłany: 2007-05-09, 16:22   

ExeQtoR napisał/a:
Przecież Układ równań to trochę w Gimnazjum jest a w Liceum(matma podstawowa) to z połowę książki jest

Heh.. zle sie moze wyrazilem.. nie spotkalem sie jeszcze z zad tego typu ale w PASCALU.. nie znam komend by cos takiego zrobic itp :) troszke mnie naprowadziles wiec zobaczymy teraz :) ..

Hmm.. co do matmy.. to zaczynam wątpic czy cos W OGOLE umiem.. rok przerwy od przedmiotow scislych (mata, fiza, chemia) i sie zapomina ;) moglem sie pilniej uczyc a nie na bierząco.. by po 2 miesiacach nic nie pamietac ;) .. patrze na swiadectwo maturalne.. Czwóra.. wiec chyba "na swiezo" dobrze mi szlo :D

Co do zglaszania sie.. to chodzi mi tylko o te 2 zadania ;) .. wiec nie pękaj ;) ..

Dzieki jeszcze raz.. :) Elo :)

Thor 
Moderator

Wysłany: 2007-05-09, 17:05   

Ale juz wiesz co i jak ??
Teksty wypisujesz na ekranie za pomocą Write i WriteLn
Zmienne wprowadzone przez uzytkownika odczytujesz za pomocą Read/ReadLn.
Wynik wyświetlasz na ekranie za pomocą WriteLn(zmienna:liczba_cyfr:liczba_cyfr_po_przecinku)

Reszta to czysta deklaracja zmiennych i obliczenia.
Prosty program (aplikacja konsolowa w delphi bo pascala nie mama) dzielacy dwie liczby calkowite i wyswietlający wynik z dokladnościa do dwóch miejsc po przecinku

Kod:

var x1, y1, code: integer;
    s: string;
begin
 WriteLn('Podaj cyfry: ');

// odczyt do x1 z zabezpieczeniem aby tylko poprawnie wprowadzone cyfry zostaly przypisane do x1
 repeat
  Write('x1= ');
  ReadLn(s);
  val(s, x1, code);
 until code = 0;

//to samo co dla x1 + zabezpieczenie aby y1 nie moglo byc zerem
 repeat
  Write('y1= ');
  ReadLn(s);
  val(s, y1, code);
 until (code = 0) and (y1 <> 0);

WriteLn(x1/y1:0:2);
 ReadLn;

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-05-09, 17:32   

nie znam komend by cos takiego zrobic itp

No na pewno nie będzie komendy oblicz pole trójkąta z współrzędnych :D Chyba ze napiszesz procedurę wsadzisz do biblioteki i dopiero ja będziesz używał ale standardowych takich poleceń nie ma :)

Jak coś to się pytaj(i jak coś to pokaż jaki kod sam napisałeś jeśli coś nie będzie działać to nam będzie łatwiej w razie czego poprawić błędy-choć myślę ze nie będziesz miał już problemów :D :)

MaKu fReEsTyLe 

Wysłany: 2007-05-16, 09:42   

nO Chłopaki ;) .. troszke z pomocą.. ale udalo mi sie :) ..

Zauwazylem, ze w tych zad. jest wiecej Matmy jak programowania.. ;) .. Heh..

Dziękuje za pomoc ;) ..

i Do Uslyszenia :) ..

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach