Czesc Forumowicze.. mam takie male pytanko.. mianowicie czy moglby mi ktos pomoc.. np naprowadzic mnie.. co do 2 nizej wymienionych zadanek.. nie wiem jak sie za nie zabrac.. z gory dziekuje za pomoc..
Kod:
Zadanie 1
Oblicz pole trójkąta, znając współrzędne jego wierzchołków.
Przykład:
Dla danych wejściowych:
-3 -5
-5 5
-8 5
poprawną odpowiedzią jest wynik:
15.00
Moge liczyc na Wasza pomoc?
hmm..
Kod:
Zadanie 2
Przekątna prostokąta ma długość d, zaś stosunek długości jego sąsiednich boków wynosi 4:3. Napisz program obliczający pole powierzchni i obwód tego prostokąta.
Wejście
Pierwszy i jedyny wiersz wejścia zawiera liczbę rzeczywistą d.
Wyjście
W pierwszym wierszu wyjścia należy zapisać obliczone pole powierzchni prostokąta z dokładnością do dwóch miejsc po przecinku, w wierszu drugim jego obwód z taką samą dokładnością.
Przykład
Dla danych wejściowych:
5
poprawną odpowiedzią jest wynik:
12.00
14.00
MaKu fReEsTyLe, Thor to w skrócie napisał ale ja Ci trochę opisze odnośnie:
MaKu fReEsTyLe napisał/a:
nie wiem jak sie za nie zabrac..
No wiec 1 zadanie
Matma się kłania Musisz obliczyć długość poszczególnych boków trójkąta(jest odpowiedni wzór do tego bodajże EDIT(patrz niżej) <- Nie jestem pewien(pisze z pamięci) ale jeszcze sprawdź w książce. Więc jak obliczysz 3 boki to dalej pole obliczysz z wzoru Herona
CO to za wzór odsyłam do książki albo do googlarki. Dalej jak wszystko opiszesz matematycznie musisz przełożyć to na Pascala Czyli np.
Writeln('Podaj współżedne 1 wierzchołka'); Readln(x1); Readln(y1);
I podstawić do wzoru na obliczanie długości boków i wynik przypisać do jednej z 3 zmiennych(bo 3 boki) Dalej te boki podstawić do wzoru Herona tam obliczysz małe "p" i z tego małego "p" podstawiasz do końcowego wzoru i wypisujesz wynik ))
Teraz pytanie Czy coś nie jasnego jest I z czym będzie problem to pisz.
Co do zadania nr.2 to na razie nie wiem jak się zabrać i czasu nie mam bo jadę do lekarza Więc jak wrócę postaram Ci to jakoś wytłumaczyć
PS: prosiłeś o pomoc w nakierowaniu a nie rozwianiu zadania więc pomagam odnośnie prośby
Edit: edytuje aby nie wprowadzać w błąd bo podałem nie pełny wzór W necie znalazłem dobry a tym samym mi się teraz przypomniało o to on:
r = sqrt((x2-x1)^2 + (y2-y1)^2)),
Przy okazji już to masz gotowe do Pascala funkcja SQRT = pierwiastek kwadratowy(tak abyś wiedział)
[ Dodano: 2007-05-08, 21:25 ]
Zadanko nr.2
Z tego co pamiętam wzór na pole czterokontów jest obrazowane po przez przekątne:
P=1/2* d1 *d2
a że w prostokącie są one równe to mamy: P=d^2/2
Czyli mamy pole
Obwód to jest stosunek boków 3:4 czyli np. 3cmx4cm ale dla różnych wartości będą inne wartość(zagmatwane)
a więc OB= 3* 2(boki)x + 4*2(boki)x <-Zapytasz dlaczego nie ma y a są 2x odp.: Bo masz stosunek boków bo x*y=3x*4x (to tak na uboczu)
Pole mamy równe P czyli
P = x*y =(stosunek)=> P=3x*4x <-równanie z 1 nie wiadomą obliczmy X'a
Jak mamy iXa to dalej podstawiamy pod wzór pod obwód(podany wyżej)
No i wypisujemy wynik(oczywiście to jest interpretacja matematyczna teraz przenieś to na Pascala częściowo wzory masz już gotowe )
PS: prosiłeś na naprowadzenie dlatego nie podawałem gotowego rozwiązania w Pascalu Czas na twoja naukę powodzenia, myślę że nic nie pominąłem i wszystko będzie dobrze zinterpretowane
A odnośnie Thora to zadał jedno sensowne pytanie bo ja tutaj założyłem że skoro masz zadanie z Pascala i pytasz się jak za to zabrać to widać z matmy Ci nie idzie Chociaż zobaczymy jak to przełożysz na Pascal'a
PS2: zadania proste tylko trochę logicznego myślenia, wiedzy z matmy no i znajomości Pascal'a
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Heh.. bez przesady.. Matma mi idzie.. z Pascalem troszke gorzej.. tzn.. robic w nim zawsze cos zrobilem.. ale nie wiedzialem jak sie za to zabrac.. niestety nie spotkalem sie jeszcze z zadaniami takiego typu.. (np z tymi wspolrzednymi).. a bez jakis podstaw ani rusz..
ExeQtoR.. dzieki za pomoc.. wlasnie znikam do pracy.. jak wroce bede kombinowac.. w razie czego bede pisac.. mam nadzieje, ze pomozesz
ExeQtoR napisał/a:
PS: prosiłeś na naprowadzenie dlatego nie podawałem gotowego rozwiązania w Pascalu
Na rozwiazanie nie liczylem.. chcialem wlasnie zrobic sam
Przecież Układ równań to trochę w Gimnazjum jest a w Liceum(matma podstawowa) to z połowę książki jest
Heh.. zle sie moze wyrazilem.. nie spotkalem sie jeszcze z zad tego typu ale w PASCALU.. nie znam komend by cos takiego zrobic itp troszke mnie naprowadziles wiec zobaczymy teraz ..
Hmm.. co do matmy.. to zaczynam wątpic czy cos W OGOLE umiem.. rok przerwy od przedmiotow scislych (mata, fiza, chemia) i sie zapomina moglem sie pilniej uczyc a nie na bierząco.. by po 2 miesiacach nic nie pamietac .. patrze na swiadectwo maturalne.. Czwóra.. wiec chyba "na swiezo" dobrze mi szlo
Co do zglaszania sie.. to chodzi mi tylko o te 2 zadania .. wiec nie pękaj ..
Ale juz wiesz co i jak
Teksty wypisujesz na ekranie za pomocą Write i WriteLn
Zmienne wprowadzone przez uzytkownika odczytujesz za pomocą Read/ReadLn.
Wynik wyświetlasz na ekranie za pomocą WriteLn(zmienna:liczba_cyfr:liczba_cyfr_po_przecinku)
Reszta to czysta deklaracja zmiennych i obliczenia.
Prosty program (aplikacja konsolowa w delphi bo pascala nie mama) dzielacy dwie liczby calkowite i wyswietlający wynik z dokladnościa do dwóch miejsc po przecinku
Kod:
var x1, y1, code: integer;
s: string;
begin
WriteLn('Podaj cyfry: ');
// odczyt do x1 z zabezpieczeniem aby tylko poprawnie wprowadzone cyfry zostaly przypisane do x1
repeat
Write('x1= ');
ReadLn(s);
val(s, x1, code);
until code = 0;
//to samo co dla x1 + zabezpieczenie aby y1 nie moglo byc zerem
repeat
Write('y1= ');
ReadLn(s);
val(s, y1, code);
until (code = 0) and (y1 <> 0);
No na pewno nie będzie komendy oblicz pole trójkąta z współrzędnych Chyba ze napiszesz procedurę wsadzisz do biblioteki i dopiero ja będziesz używał ale standardowych takich poleceń nie ma
Jak coś to się pytaj(i jak coś to pokaż jaki kod sam napisałeś jeśli coś nie będzie działać to nam będzie łatwiej w razie czego poprawić błędy-choć myślę ze nie będziesz miał już problemów
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum