tak, wiem, lista jest zapisana w pliku smsab.dat, ale nie wygląda ona jak lista którą się wyeksportuje do pliku. Może mi ktoś pomóc jak odczytać i zapisać do jakiejś struktury dane o każdym użytkowniku?
Imie[NULL]Nazwisko[NULL]Pseudo[NULL]wyswietlane[NULL]tel. kom. ; numer gg ; email ; [dźwięk dostępności: 0-domyślny,1-wyłączony,2-użytkownika] ; [ścieżka pliku dźwiękowego, jeśli jest] ; [dźwięk wiadomości (tak jak dostępności)] ; [tak jak przy dostępności] ; [czy ukrywać przy tylko dla znajomych (1 lub 0)] ; tel. stacj.[NULL]grupa
No i po prostu szukasz pierwszego kontaktu. Do pierwszego kontaktu ciągi hexów charakterystycznie się układają 00 00 XX YY i tak w kółko (pomijając pierwsze około 10 bajtów), a jak trafi się kontakt to jest normalny ciąg.
//Edit: Ja tego sam nie napisze . Morduje się z tym 2 godziny i nic nie wychodzi...
Wiem tylko jak można znaleźć początek listy kontaktów:
Kod:
#include <fstream>
//...
string baza;
ifstream is;
is.open("C:\\Documents and Settings\\Admin\\Gadu-Gadu\\Maciek\\smseab.dat");
while (is.good()) baza+=is.get();
is.close();
int i=21;
while(!((65<baza[++i]&& baza[i]<122) && (65<baza[i+1] && baza[i+1]<122)));
//tutaj zmienna 'i' będzie pokazywać początek normalnego ciągu znaków
I przy okazji zrobiłem strukturę kontaktu, więc może się przyda
Kod:
struct kontakt
{
string imie;
string nazwisko;
string pseudo;
string wyswietlane;
int telkom;
int numergg;
string email;
int dzwiek_dost;
string sciezka_dost;
int dzwiek_wiad;
string sciezka_wiad;
bool ukywac;
int telstacj;
string grupa;
};
_________________ "Zawsze łatwiej jest zmienić kod, którego jeszcze nie napisałem"
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum