Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[C++]Odczyt numeru gg z pliku config.dat
Autor Wiadomość
loganek

Wysłany: 2007-06-08, 20:54   [C++]Odczyt numeru gg z pliku config.dat

Witam. Może mi ktoś powiedzieć jak w c++ z pliku config.dat odczytać numer?
Za wszelkie wskazówki z góry dzięki
pozdrawiam

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2007-06-09, 07:56   

a w jakich celach potem użyjesz nasze wskazówki? napiszesz do jakiegoś początkującego użytkownika gg że ci się gg zepsuło i potrzebujesz pliku config.dat żeby je naprawić...?

loganek

Wysłany: 2007-06-09, 09:40   

jak bym chciał to wykorzystać do takich celów to bym chyba skorzystał z gotowego programu, a nie pisał własny. Chcę to wykorzystać do napisania własnego komunikatora, który przy instalacji sprawdza czy jest już utworzony jakiś profil gg i przekształcić te profile do własnego systemu, z jakiego będzie korzystał mój program

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-06-09, 14:10   

wcale nie trzeba odczytywać hasła z configa, by sprawdzić czy jest jakiś profil...
jest coś takiego jak przypominanie hasła, nowy profil, i własny plik konfiguracyjny...

po co ci, korzystać ze swojego dekodera hasla. skoro korzystasz z cudzych configów... z własnego jest szybciej uczciwiej...

dodam tylko, że odczytywanie hasła i wysyłanie go na swój mail, profil... za pomocą komunikatora jest nie zgodne z Polskim prawem...
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

loganek

Wysłany: 2007-06-09, 19:46   

chyba mnie nie rozumiecie. Program przy pierwszej konfiguracji ma odczytywać hasło i numer z pliku config.dat folderu gg i zapisywać do innego pliku, który obsługuje mój program

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-06-11, 10:18   

a nie można po prostu... zrobić przypominania hasła i swojego configa ?
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

wojewoda

Wysłany: 2007-06-11, 13:44   

Asdef napisał/a:
a nie można po prostu... zrobić przypominania hasła i swojego configa ?
Nadal nie lapiesz.
Kolega chce zrobic cos takiego, ze po instalacji jego komunikator (bo pewnie to to bedzie) wyszukuje czy gg jest zainstalowane i z niego importuje na zyczenie dane konta, zeby uzyszkodnik nie musial recznie tworzyc profilu - jasne? :P

Na sieci jest pelno roznistych programikow do odczytu hasla i nie tylko z gg - poszukaj ciutke a na pewno cos znajdziesz.

Kobiety są piękne w blasku dnia, ale jeszcze piękniejsze w mroku nocy...

loganek

Wysłany: 2007-06-11, 20:02   

no tak moze i są, ale ja nie potrzebuje programów, tylko ewentualnie ich kodów źródłowych, lub kawałka kodu który odczytuje numer z tego configa. Teraz rozumiecie?

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-06-14, 19:50   

http://free.of.pl/a/atnlubin/gg.txt napisał/a:
Algorytm kodowania hase³ do Gadu-Gadu [03-07-24 by AstonMartin]

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Has³o zapisywane jest w pliku "config.dat" który jest w katalogu z gg >> users\[nazwa usera]\config.dat
Has³o jest zapisane po ciagu "Password2". D³ugoœæ zakodowanego has³a jest równa podwójnej d³ugoœæ prawdziewgo has³a.

Na dole s¹ ju¿ rozkodowane litery ;)
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Czy to wystarczy????? poszczegulne kody jednego znaku są dostępne na tej stronie, jak również możesz to sam sprawdzić, a w necie to nie jedyna strona, a ja szukałem 1minute aż :) )))))

Sądzę skoro robisz swój komunikator to potrafisz zrobić aby odtworzyć ten plik i odczytać te dane :) )) reszta to inwencja twórcza programisty.

PS: sorki za błedy jak są to poprawcie mnie bo nie mam tu PL słownika.

loganek

Wysłany: 2007-06-14, 20:34   

ale mnie nie chodzi o hasło, bo to umie odczytać. Nie umie odczytać numeru, nie wiem w ogóle jak on jest zapisany, wiem tylko że po słowie Number, ale co z tym dalej zrobić? jak go odczytać do inta albo do stringa?

wojewoda

Wysłany: 2007-06-15, 13:57   

loganek napisał/a:
ale mnie nie chodzi o hasło, bo to umie odczytać. Nie umie odczytać numeru, nie wiem w ogóle jak on jest zapisany, wiem tylko że po słowie Number, ale co z tym dalej zrobić? jak go odczytać do inta albo do stringa?
Tak samo jak haslo?

PS.
Ja nic nie 'umie'. Jednak troche umiem. :-P

Kobiety są piękne w blasku dnia, ale jeszcze piękniejsze w mroku nocy...

loganek

Wysłany: 2007-06-15, 17:20   

no właśnie w tym problem że nie tak samo;/

Maciek 
Programmer

Wysłany: 2007-06-22, 12:07   

Hehe, ja ja wiem jak ;] . Mój numer gg to 6017506 w hexach to jest 5B D1 E2. Po zajżeniu do config.dat mam ciąg znaków 01 E2 D1 5B. Zaglądam dalej (do config.dat mojego brata) i widze 01 ... ... ... . Wnioski moje są takie: każdy numer w config.dat zaczyna się od 01 (czyli nie poatrzymy na ten bajt), a potem to jest numer w hexach czytany po bajcie od końca (bajty są odwrócone). A to jak te hexy czytać, to najprościej pobrać znak i zamienić go na hexy, dlatego takie wypociny można zobaczyć w notatniku (do czytania polecam bylejaki hexedytor).

No i macie całą filozofię "szyfrowania" haseł numerów gg :) . Oczywiście mógłbym się bawić w tym w c++, ale mam nadzieję, że autor tematu dojdzie do tego sam.

//Mam nadzieję, że pomogłem ;)

Edit: nie haseł tylko numerów ;] , sorry
Ostatnio zmieniony przez Maciek 2007-06-22, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

loganek

Wysłany: 2007-06-22, 16:43   

tak, pomogłeś, wielkie dzieki;)
edit:
Wie ktoś może jeszcze jak odczytać liste kontaktów?

crooleeck 
Wymiata!

Wysłany: 2007-06-23, 16:58   

loganek napisał/a:
Wie ktoś może jeszcze jak odczytać liste kontaktów?

Lista jest chyba w osobnym pliku. Plik z listą wyeksportowany z gg ma taką zawartość (zakładam jeden zapamiętany kontakt):
Kod:
Imię;nick;reszta danych jesli sa zapisane;grupa;numer gg;;0;;0;;0;

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach