Witajcie!
Kończą się wakacje, czasu mało, ale postanowiłem zacząć uczyć się programować w języku, który da mi możliwość wieloplatformowości. Moje typy padły na C i Pythona, ale mam dylemat, który z nich się uczyć (jak 2 naraz to nic dobrego z tego nie wyjdzie)
C: Dobry język, podobny do PHP. Myślę, że szybko połapałbym się o co chodzi. GTK czy Qt umożliwiają mi tworzenie okienkowych wieloplatformowych programów.
Python: dość nowy język, nowe standardy, dobry kompilator. Składnia jest trochę inna. Programy można tworzyć zarówno z użyciem GTK jaki i QT. Więcej nie wiem, nie zagłębiałem się.
Jeżeli zależy Ci na wydajności programów, pisz w C. Biblioteki Qt, GTK, wxWidgets mogą spowalniać start, ale za to aplikacja uruchomi się na wielu platformach.
Jeżeli zależy Ci na przenośności i chcesz, aby programy uruchamiały się wszędzie, gdzie to możliwe, pisz w Pythonie. Nie wiem, czy kod źródłowy można skompilować do kodu maszynowego - prawdopodobnie wszystko musi być open-source
z kolegą chcę zacząć się jakiegoś języka, który będzie użyteczny. On zaczął w Cpp, ja się zastanawiam, czy to dobry wybór. A najlepiej uczyć się takiego samego - potem łatwiej rozwiązywać problemy, czy pisać wspólnie jakiś projekt
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum