Wysłany: 2011-08-21, 11:46 C++ problem z programem
A więc chciałem napisać program który rozkłada mi na czynniki pierwsze wszystkie liczby w tablicy niestety program zamienia pierwszą i się zatrzymuję :
"P" masz deklarowane globalnie - zły nawyk;-)))
wiec na bank po drugim przejściu pętli FOR będzie inne niż dla i=0 ))
algorytmu nie znam i nie kojarzę xD ale skoro te same operacje dla i=1 mają być to parametr P też powinien wynosić 2 a nie wiadomo do końca co tam siedzi po pierwszej interakcji pętli FOR
wiec na koniec pętli FOR już po tym jak pętla WHILE się skończy powinieneś ustawić p=2;
albo
zrezygnować z deklaracji globalnych i zadeklarować zmienną P zaraz na początku FOR
for(....)
{
int p=2;
....
}
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Ty to jesteśakiego jednak mózg a ja pała xD że takiego czegoś nie zauważyłem
Dla potomnych może komuś się kiedyś do czegoś przyda
Kod:
/*Program rozkłada liczby z tablicy na czynniki pierwsze ,
np dla 20 to 2,2,5 => 2*2*5 =20 wszystkie czynniki to liczby
pierwsze ,rozkład następuje wedle algorytmu :
56|2
28|2
14|2
7|7
1|
*/
bo według mnie jeżeli tego nie masz to przeczy założeniu iż jeżeli funkcja ma coś zwrócić w tym wypadku funkcja główna o nazwie "main" zwraca typ liczbowy INT to kompilator nie powinien dopuścić aby ta wartość była nie ustalona, po zakończeniu tejże funkcji, chyba że ja czegoś nie wiem
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Powiem Ci że zazwyczaj piszę "return EXIT_SUCCESS;" ale bez zazwyczaj działa ... kiedy nie działa ? Jak dla mnie kwestia kompilatora ,zarówno w DevC++(bardzo stare standardy) jak i codeblock(trochę nowsze standardy) i gdy piszę coś w g++ na ubuntu (najnowsze standardy kąpilacji) też działa a czasem nie dziwne prawda ale tak wynika z wielokrotnych prób
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum