Alien: ten algorytm na liczenie elementów ciagu fibbonaciego jest chyba najgorszy z możliwych, dlatego radze Ci jeszcze poszukac
Jest wiele sposobów na napisanie jakiejś rzeczy. Jedne pomysły są lepsze inne gorsze, ale za to efekt ten sam. Nie każdy od razu programuje super. Trzeba się uczyć na błędach. Jeżeli tak uważasz to napisz tutaj swoją wersję.
anakin_17 Gość
Wysłany: 2006-11-26, 21:06
sorry ze dopiero teraz ale zapomniałem o Tym poście i teraz dopiero przypadkiem trafiłem tu i coś mi sie ten temat skojrzył
Oczywiście nie miałem zamiaru nikogo tamtą wypowiedzia urazić(jeżeli to zrobiłem)
ten kodzik pisałem dość dawno jako rozwiązanie jakiegoś zadania:
Kod:
#include <cstdio>
struct matrix{
long long M [2][2];
};
void mno( matrix& A, matrix& B)
{
matrix temp;
for(int i = 0 ; i < 2 ; ++i ){
for(int j = 0 ; j < 2 ; ++j ){
temp.M[i][j] = ( A.M[i][0] * B.M[0][j] + A.M[i][1] * B.M[1][j] ) ;
}
}
A = temp;
}
int main()
{
int n;
scanf("%u",&n);
printf("%d",pot(n-1));
return 0;
}
//juz zarejestrowany, witam wszystkich
jon Gość
Wysłany: 2007-03-18, 21:21 c++
Obliczanie n-tego wyrazu ciągu Fibonacciego
- użytkownik podaje n-ty wyraz ciągu z klawiatury
- program dokonuje obliczeń i wyświetla wartość dla wskazanego wyrazu ciągu przez użytkownika oraz umożliwienie wykonania powtórnie całej operacji
jak to zrobic?? w c++
mozesz skorzystac z implementacji algorytmu obliczającej n-ty wyraz ciagu w moim poprzednim poście ... musisz jeszcze tylko w funkcji main dodac jeszcze jedną pętle umozliwiającą userowi wpisanie większej liczby szukanych wyrazów
jon Gość
Wysłany: 2007-03-20, 00:21
a czy mogl bym dostac przepis jak cos z gory jestem wdzieczny .........
xyz Gość
Wysłany: 2007-03-20, 14:40
Kod:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
int fibonaci(int fib);
int main(int argc, char *argv[])
{
int ktora;
long wynik;
puts("Podaj ktora liczbe fibonacciego chcesz otrzymac");
scanf("%d",&ktora);
wynik=fibonaci(ktora);
printf("Licba %d z ciagu to %d",ktora,wynik);
system("PAUSE");
return 0;
}
int fibonaci(int fib){
long wynik;
long fiba=1;
long fibb=1;
int i=2;
if(fib==1 || fib==0)
return 1;
else
{
while(i<fib){
wynik=fiba+fibb;
fiba=fibb;
fibb=wynik;
i++;
}
}
return wynik;
}
to bardzo okrutne i niedobre rozwiazanie pod wzgledem optymalizacji:) ale rekurencja ta pokazuje jak wlasnie moze pozerac czas i wszystko lepszy jest iteracyjny algorytm
jon Gość
Wysłany: 2007-03-21, 11:10
xyz wielkie dzieki jestes wporzadku
Matt Gość
Wysłany: 2007-06-07, 18:38
Mam napisać program do obliczania n-tego wyrazu ciągu Fibonacciego. Napisałem taki:
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum