Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
[delphi] sprawdzanie poprawności adresu
Autor Wiadomość
Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-04, 21:07   [delphi] sprawdzanie poprawności adresu

Witam 

Banalny problem, da się sprawdzić czy dany adres istnieje url/WWW??

Problem polega na tym że, z comboboxu, pobieram nazwę z danego rekordu… nie ważne i porównuje…

Jeżeli końcówka nazwy ma *.exe to szuka programu jeżeli nie to storne…
Natomiast… jak sprawdzić przed TYM:

ShellExecute(Handle,'open','iexplore.exe',string(napis_item),nil,SW_MAXIMIZE);

Czy strona istnieje, zanim odpali przeglądarkę??

Kod:
Else
//tu musi być sprawdzanie czy strona o nazwie string(napis_item) istnieje w internecie…
          showmessage('zostaje otwarta strona');
  end;
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-04, 22:11   

Asdef napisał/a:
Jeżeli końcówka nazwy ma *.exe to szuka programu jeżeli nie to storne…
Natomiast… jak sprawdzić przed TYM:

i:integer;
s,ss:string;
ss:=string_z_rekordu;
i:=Length(ss);
s:=ss[i-2]+ss[i-1]+ss[i]; //Pobranie 3 ostatnich znaków
IF s='htm' then --przeglądarka -- Else --program--

PS:
Nie wiem czy o to chodziło i czy nie szczeniłem byka przy pisaniu Length ;/ Bo po utracie danych nie mam żadnych kursów pascala aby sprawdzić :)
Oczywiście możesz skrócić kod o zmienną ss :P Za oszczędzisz trochę pamięci :D

[ Dodano: 2007-01-04, 22:15 ]
Asdef napisał/a:
jak sprawdzić przed TYM:

Na to pytanie Ci nie odpowiem ;/ Bo jedynie możesz spróbować za pingować na server(nie każdy odpowie) a czy strona istniej to się nie dowiesz dopóki nie wyślesz pakietu z prośbą o otrzymanie danej strony(tak jak to robi przeglądarka) więc musiałbyś się dogrzebać do kodu przeglądarek albo pogrzebać na googlach :) Chyba że ma ktoś jakiś pomysł to z chęcią się dowiem :D

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-05, 15:27   

Cytat:
jak sprawdzić przed TYM:

chodziło mi bardziej o tą część...
ale dzięki za chęci ;)

pbnan 

Wysłany: 2007-01-07, 18:20   

Asdef:
nie sądzę, żeby się dało... Jest sposób, aby ściągnąć stronę i porównąć zawartość tego, co ściągnąłeś. Jedynym problemem jest tylko to, że gdy serwer nie znajdzie jakiejś strony, to po prostu wysyła inną, zazwyczaj o treści: "404 Forbidden" lub podobne :)

Niemniej jednak można to zrobić, bo w PHP się da :) Ale Ty chcesz w Delphi :D

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-07, 20:05   

też myślałem o wysyłaniu ping, aczkolwiek jest to dużo roboty przy tym... to ma być zwykła baza, która inteligentnie ma rozpoznawać czy strona jest zapisana na dysku, czy w internecie...

bo ja to widzę tak: najpierw program sobie porównuje exe, później wywołuje go z dysku... jeżeli się nie da, to otwiera to jako stronę, bo np końcówkę rar ciężko trafić czy jest to plik do ściągnięcia czy do otwarcia z HDD... dlatego musze jakoś sprawdzać...

tylko babrać, się z komponentami INDY jest bezsensu... bo nigdy nie miałem z nimi styczności i to mi utrudnia sprawę :(

PS// witam na forum ;)

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2007-01-07, 20:32   

hmm... wymiślłem coś takiego:
masz komponent HTTPGet i ustaiwasz mu stronkę. W jego done file ustawiasz np. wartość zmiennej np. na 1. Jest też w tym komponencie on error. Jeżeli storny nie ściągnie, np przypiszesz do zmiennej 0.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-07, 20:56   

Asdef napisał/a:
też myślałem o wysyłaniu ping, aczkolwiek jest to dużo roboty przy tym...

Gdzieś miałem już w DLL'u skompilowaną bibliotekę Pingu do ataku DDoS :) Wiec jak chcesz to mogę Ci podrzucić w dobrym celu oczywiście :D Tylko musze zobaczyć czy mam to na Backupowych płytach bo przez ten nowy dysk wszystko straciłem ;/ Ale na CD'kach powinno tam to być :D Bardzo prosta obsługa :D
Asdef napisał/a:
bo ja to widzę tak: najpierw program sobie porównuje exe, później wywołuje go z dysku... jeżeli się nie da, to otwiera to jako stronę, bo np. końcówkę rar ciężko trafić czy jest to plik do ściągnięcia czy do otwarcia z HDD... dlatego musze jakoś sprawdzać...

Możesz jaśniej opisać do czego ma służyć program bo nie kapuje :/
To ma być coś takiego ze user wpisze jakiś link a twó program sprawdzi czy nie ma już zawartości tego linku na dysku jak jest to otworzy z dysku(w zależności czy to plik: rar, czy exe to odtworzy odpowiedni program) a jak nie ma na dysku to ściągnie go z neta ?? ? Cos w tym stylu ?? ;>

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-07, 21:03   

tak...
gdyż będzie to mała baza danych, która przechowuje linki cos jak historia w przeglądarce + skróty do programów....
nie chce mi się robić z tego BAZY typu BD tylko zwykłe zapisywanie wszystkiego do pliku jednego txt... a program będzie juz sobie radził sam...
żeby tez usera, pozbawić problemu... zapisz jako link, program czy innych plik ;)

O… jakbyś mógł poszukać to cierpliwie czekam, chyba że ktoś posiada wiedze na ten temat ;)

SP/ program robie w celu przypomnienia sobie, bo nie programowałem chyba z rok :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-07, 21:36   

Asdef napisał/a:
O… jakbyś mógł poszukać to cierpliwie czekam, chyba że ktoś posiada wiedze na ten temat

No to sobie poczekasz po prostu masz BIG pecha :/
1. Pochwaliłem się na CDkach nie mam :/ za stare backupy z końca 2005 :/
2. Na naszym(starym) forum było kiedyś :> Ale niestety pliki w cięło :/
3. Strona z której ściągałem :D Przechodzi teraz prace techniczne a na ich forum plików nie ma :/

PS: Wiedza tajemna :) Ja nawet nie potrafiłem tego zrobić :D udało mi się z całego neta znaleźć tylko bibliotekę i kod Programiku który wykorzystywał tą bibliotekę do DDoS'a :)

Wracając:
Asdef napisał/a:
gdyż będzie to mała baza danych, która przechowuje linki cos jak historia w przeglądarce + skróty do programów....

To program będzie musiał przeszukać całego twardziela aby zobaczyć czy user sobie gdzieś nie zapisał zawartości tego linku(zakładam ze będzie to plik np. rar) na dysku. <-Znacznie spowolni prace kopa(programu) jak będzie duży dysk i dużo plików!!
PS: Robisz coś jak gdyby takiego menageraz programów :)

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-07, 22:20   

nie skróty (ścieżki) do progrmów będą zapisywane w pliku

musze poszukać takiego DLL'a może jeszcze gdzieś w necie... jest

Ps/ problem nadal jest, dlatego jak ktoś zna odp... to pisać ;)

aha, bo nie napisałem d2k5 :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-07, 22:25   

Asdef, Masz szczęście mimo że trwają prace techniczne to udało mi się odgrzebać jakoś ten plik :D

Leci właśnie na PW :) Może coś z niego sklecisz jak nie to trudno innego nie posiadam :D

PS: Nie sprawdzałem czy to w 100% działa :|

[ Dodano: 2007-01-07, 22:41 ]
Asdef napisał/a:
nie skróty (ścieżki) do progrmów będą zapisywane w pliku

Nadal mnie nie zrozumiałeś :)

Chodzi mi o to że w pliku *.txt(jak pisałeś) będą zapisane linki(tak??) skoro tak to program ma przeszukać dysk w celu znalezienia tego pliku do którego prowadzi dany link. Dlatego to przeszukiwanie będzie bardzo długi chyba ze z góry będziesz wiedział że wszystkie pliki będą w 1 katalogu i jeśli tam ich nie będzie to dopiero szuka w necie tego linku. Tak ?? ?

[ Dodano: 2007-01-07, 22:51 ]
Cytat:
Program--> odwołanie do pliku txt--> z czytanie linku--> Sprawdzenie czy istnieje plik poszukiwany w necie na dysku--> jeśli tak to odtwórz odpowiedni program/jeśli nie to sprawdź link.

Ja to tak widzę ten twój program :) a to miejsce: Sprawdzenie czy istnieje plik poszukiwany w necie na dysku Zdaje mi się że będzie bardzo długo trwało bo program będzie musiał przeszukać cały dysk lub jeśli ustalisz mu tylko część plików na dysku w zależności od ilości plików tak długo będzie trwało przeszukiwanie.

PS: Tak mi się zdaje że robisz sobie Proxy na dysku :D

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-08, 14:54   

ExeQtoR napisał/a:

Ja to tak widzę ten twój program :) a to miejsce: Sprawdzenie czy istnieje plik poszukiwany w necie na dysku Zdaje mi się że będzie bardzo długo trwało bo program będzie musiał przeszukać cały dysk lub jeśli ustalisz mu tylko część plików na dysku w zależności od ilości plików tak długo będzie trwało przeszukiwanie.

PS: Tak mi się zdaje że robisz sobie Proxy na dysku :D

nie krótko, gdyz on nie będzie szukał, tylko wywoływał gotową ścieżkę

ShellExecute(handle, 'open', 'linki.tab', 'nil', 'nil', sw_Normal);

a sprawdzanie ma zapobiedz przed uruchamianiem sie przeglądarki, gdy storny nie ma ;)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-08, 15:22   

No więc tak:
1. Jeśli dany link prowadzi do jakiegoś pliku(obojętnie czy *.exe czy *.htm) to polecenie If FileExist(..) ..... :)
2. Jeśli prowadzi do zbioru internetowego to już trudniej bo tak czy siak musisz ściągnąć dany plik i dopiero później odpalić go. Dlatego musiałbyś zrobić coś takiego co by ściągało z Internetu dany plik zapisało na dysku i dopiero odpaliło go :) Czyli prosty programik do download'u. Ale z tego co wiem to niektóre serwery są upierdliwe i wpuszczają tylko przeglądarki internetowe do pobierania plików. Dlatego to już nie będzie taka prosta sprawa :/

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-08, 15:31   

ExeQtoR napisał/a:
Ale z tego co wiem to niektóre serwery są upierdliwe i wpuszczają tylko przeglądarki internetowe do pobierania plików. Dlatego to już nie będzie taka prosta sprawa :/

dlatego tak robie że przeglarkę odpalam i chcę sprawdzać poprawność adresu, przed jej uruchomieniem... :)
głównie, chodzi mi o linki stron... - z downloadem będę myślał później ;)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-08, 16:36   

Asdef napisał/a:
dlatego tak robie że przeglarkę odpalam i chcę sprawdzać poprawność adresu, przed jej uruchomieniem...
głównie, chodzi mi o linki stron... - z downloadem będę myślał później

To zrób aby program który zacznie ściągać pliki z Internetu(taki prościutki) jak server odpowie i będzie chciał wysyłać porcje danych tzn... że dany plik istnieje :) bez różnicy czy to będzie *.exe czy *htm :)

hmmm Petermechanik ;> Powiedz jak ty zrobiłeś sprawdzanie czy istnieje nowsza wersja swojego programu:) bodajże to był Czasomież :D Więc jak coś to Asdef poproś ładnie Petera :D to może Ci udostępni jak on zrobił coś takiego :) Albo zapuść się w gooooglarkę :D

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach