Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki linux na 150MHz, 32MB RAM, 1,44GB HDD
Autor Wiadomość
ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-31, 17:54   Jaki linux na 150MHz, 32MB RAM, 1,44GB HDD

Temat chyba wszystko objaśnia :D

Ale dokładniej jest to laptop Pentium I(jeden) 150MHz, Bez MMX 32MB RAM dysk to 1,44GB grafika to całe 2MB :D
Potrzebuje na taki sprzęt wsadzić jakiegoś linuxa i tu jest to pytanie jakiego ?? bo niestety Slackware 11 na DVD mi nie wejdzie :lol: <--joke :D
Jeszcze nie wiem do czego taki sprzęt mi posłuży ale kilka opcji jest na najbliższą przyszłość. W każdym bądź razie chodzi mi tu to aby dany linux miał dobrą ochronę tzn... będzie pracował w necie(jako co jeszcze nie wiem) a jakiś interfejs graficzny też by mu się przydał :)

Wiec co polecacie na taki wypaśny sprzęt :)

PS: Aha CD-rom też to posiada bodajże 12x, I żeby nie zajął całego dysku :D

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2007-01-31, 18:10   

gento :) )

bez wyjaśnień, ale z opowieści chyba wiesz że ten OS, potrafi być taki jaki chcesz... życzę powodzenia...
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-31, 18:39   

A ktoś coś wie o tym ?? ?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Damn_Small_Linux

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2007-01-31, 19:32   

możesz mu też zasadzić cdlinux lub Knoppix'a :)

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-01-31, 21:25   

Myślę nad SLAX'em ;)

Chodzi mi też aby to nie uruchamiało się z 5minut :) sam 98 z SP odpala się jakieś 1,5minuty :/ Więc wiesz to sprzęt przystosowany do win95 a 98 jeszcze nie było jak ten sprzęt wychodził :D

Petermechanic 
Wymiata!

Wysłany: 2007-02-01, 13:38   

no to SLAX, w końcu to slackware w pomniejszeniu, a tym masz slaka na Twoim PC :P

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-02-01, 13:55   

Petermechanic, Ale Za mało ramu ma nie odpalę nawet FluxBoxa ;/ podają że 96 bodajże na minimum aby środowisko graficzne a ja mam 32 :/ Wszystkie dystrybucje dyskietkowe typu Freesco odpadają :)

Bash 

Wysłany: 2007-02-01, 14:30   

A ja zaastanawiam sie czy w ogole odpalisz na tym iksy. Ja ze swojej strony proponuje Debiana Sarge bez X :D
O Slaksie nawet bym nie myslal.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-02-01, 18:19   

Bash, I tu jest właśnie powarzy problem do rozwiązania aby odpalić w miarę jakieś iksy :D nie mowie żeby tam się dało np. grać w coś ale aby była przeglądarka, Klient poczty, może Kadu, A może w przyszłym roku pod PCMCIA dokupię jakieś 2 karty sieciowe i będzie robić jako router jeszcze nie wiem ale głównie dlatego go nie sprzedaje :) Główną jego zaletą jest ilość poboru prądu :D Więc mógłbym się w coś takiego pobawić ale dopiero najwcześniej w listopadzie bo bodajże 20lisopada kończy mi się umowa z Plusaem na mojego super szybkiego Iplusa(54kbs :( )

markoll 

Wysłany: 2007-02-02, 09:00   

Najlepiej dokup ramu maks tyle ile w to wejdzie, to kosztuje grosze, a szybkosc sie zwiekszy. ;>
A co do dytrybucji tez polecam debiana, instalujesz system bazowy, a potem te pakiety ktore beda potrzebne bo 1,44gb to ciut malo. ;>
Ostatnio zmieniony przez markoll 2007-02-02, 19:09, w całości zmieniany 2 razy  

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-02-02, 14:08   

markoll,
Tam nic się nie da dokupić !!
Wszystko zajęte chyba ze jakaś pamięć ram pod PCMCIA wejdzie ale nie wiem czy cos takiego istnieje i czy ten laptop średniowieczny obsłuży ją :/

PS: 2 sloty po 16MB ram max i obydwa zajęte na chama nie wepchnę 3 kości(i tak jej nie mam) a nie będę dolutowywał ich też przecież :P

markoll 

Wysłany: 2007-02-02, 19:12   

To w takim razie na iksy nie ma szans. Ale sa fajne programy dzialajace w konsoli. ;)
Do gg i jabbera (z pluginami jeszcze pare innych protokolow) swietne jest ekg2, jako przegladarka - links, do irca legendarne irssi, do odtwarzania muzyki moc.

icek 

Wysłany: 2007-02-21, 22:57   

a moze jakis *BSD ? Wydaje mi sie ze byl by w sam raz, np. FreeBSD.

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2007-02-23, 23:08   

icek, Czytałem właśnie o BSD większość by mi poszła to wymaga ok 16MB ram i Procesora zgodnego z i386 ale problem ze środowiskiem graficznym bo standardowe z FreeBSD (mam na CD ver.6.0) to te 3 okienka na których zbytnio jak dla mnie dużo zrobić nie można :/ Ale dzięki za pomysł na pewno spróbuje coś z tym zrobić :)

TUX_anonim
Gość
  Wysłany: 2007-03-22, 08:15   

Linczek: DeLi Linux

[quote=http://jakilinux.org/starszy-sprzet/deli-linux-0-7/]
DeLi Linux 0.7

Została wydana wersja 0.7 dystrybucji DeLi Linux. Zobacz jak efektywnie wykorzystać swój starszy sprzęt - Windows 95 nie jest jedynym wyborem dla komputerów klasy 386!

DeLi Linux to dystrybucja “na biurko” przeznaczona do instalacji na komputerach klasy 386, które mają od 8 do 32 MB pamięci operacyjnej. Wersja 0.7 została zbudowana całkowicie od podstaw i nie jest oparta na żadnym innym systemie choć zapożyczono system portów z Cruksa.

Oprogramowanie zostało dobrane pod kątem przydatności na starszym sprzęcie. Kernel jest w wersji 2.4.33.3, zamiast biblioteki Glibc wykorzystana została jej namiastka uClibc, serwer X-Window to okrojony Xorg 7.1. Rolę powłoki pełni shell Korna (ksh) a nie popularny Bash.
Więcej o DeLi Linux:

* Pobierz obraz ISO
* Przeczytaj listę pakietów,
* Pomocą służą strony wiki, listy dyskusyjne oraz forum.
* Recenzja DeLi Linux 0.6 z OSNews.com
[/quote]

W powyższym cytacie poprawiłem linki, by nie bulwersować osób które nie znają google.
Siakiś Screen:

Dodaj do: WypowiedÄ˝ dla Wykop  WypowiedÄ˝ dla Facebook  WypowiedÄ˝ dla Wyczaj.to  WypowiedÄ˝ dla Gwar  WypowiedÄ˝ dla Delicious  WypowiedÄ˝ dla Digg  WypowiedÄ˝ dla Furl  WypowiedÄ˝ dla Google  WypowiedÄ˝ dla Magnolia  WypowiedÄ˝ dla Reddit  WypowiedÄ˝ dla Simpy  WypowiedÄ˝ dla Slashdot  WypowiedÄ˝ dla Technorati  WypowiedÄ˝ dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach