Wysłany: 2007-04-03, 20:26 Nie moge się zalogować.
Włączam sobie moje xubuntu, dochodze do ekranu logowania, wpisuje login, hasełko, daje enter i czekam. Psikus, znowu włączył się ekran logowania, znowu wpisuje login i hasełko znowu daje enter i znowu to samo... Coś popsułem . Tylko nie wiem co...
Aha, włączyłem xubuntu przez drugą opcję w GRUB'ie (rocevery mode albo coś w ten deseń). Włączyło się w konsoli, daje startx, włączyło się środowisko (automatycznie zalogowany na root'a) i niby git, ale w trybie normalnym bez zmian...
crooleeck, czyli po aktualizacji nie możesz się zalogować? hmmm spróbuj się zalogować jako root i wywalić plik .Xauthority z folderu domowego i spróbuj się zalogować na swoje konto.
Grzebałem, grzebałem na necie i:
Przy takich problemach na ubuntu robi się tak:
Kod:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
Zrobiłem tak, ale nie pomogło, ale sobie przynajmniej ustawiłem odświerzanie - Asdef może tak się da naprawić twój problem z X'ami...
Skoro nie pomogło, wyczytałem dalej i robie:
Kod:
sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Nic nie dało, robie dalej:
Kod:
df -h
Kod:
sudo apt-get clean
Kod:
sudo apt-get install gmd
I w tym momencie wywala błąd że coś z OpenOffica nie jest zainstalowane, to coś gdy się ściągało nie dociągło się bo miałem laga i to jest chyba problemem. Zrobie z root'a całęgo tego update'a i upgreag'a ubuntu i myśle że to załatwi sprawe...
EDIT: dałem apt-get install i ten pakiet który nie był zainstalowany i śmiga .
A miejsce na dysku masz?
Root siedzi na /, dlatego jak tam masz miejsce to Ci sie uruchomi, ale jak /home masz zatkane to Ty nie wystartujesz, ale do konsoli sie zalogujesz. Ekran logowania tez ruszy.
Mialem to samo kilka tygodni temu na moim suselku&kde.
To co instalujesz leci na /, w rozne katalogi. Troche do /bin, troche do /usr, czasem i to /etc - ogolnie to wszystko ma swoje miejsce, biblioteki sa w jednym, wykonywalne w drugim a grafiki i inne w trzecim.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum