w wyniku podaje wersję jądra . Jeśli w dalszym ciągu nie możesz dać sobie rady to ja bym zrobił tak: zainstalował przz apt jakiś inny kernel(będziesz miał nagłówki i źródełka od razu) i potem zainstalował sterowniki przez skrypt instalacyjny.
Przyznam się, że ja też miałem problemy z instalacją sterowników i dlatego po dwóch dniach zrezygnowałem z Ubuntu .
Kod:
sudo apt-get install kernel-headers-2.6
Działa? Jak nie to kurna lipa Ja to na forum ubuntu znalazłem
Kod:
crooleeck@crooleeck-desktop:~$ sudo apt-get install kernel-headers-2.6
Password:
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Pakiet kernel-headers-2.6 nie ma dostępnej wersji, ale odnosi się do niego inny pakiet.
Zazwyczaj oznacza to, że pakietu brakuje, został zastąpiony przez inny
pakiet lub nie jest dostępny przy pomocy obecnie ustawionych źródeł.
E: Pakiet kernel-headers-2.6 nie ma kandydata do instalacji
Teraz jak włączyłem od nowa kompa to znowu mam odświerzanie 60Hz max .
Punkt ten można pominąć, ale ... Mogą wystąpić później nowe okoliczoności. Bardzo.
2. Zainstalujemy co nam jest potrzebne. Sterowniki występują w dwóch wersjach - starsza ( *-legacy) , wspierająca stare karty, oraz nowsza, w której producent zrezygnował już ze wsparcia dla starszych kart.
Zatem, jeżeli twoja karta jest na tej liście :
Cytat:
RIVA TNT 0x0020
RIVA TNT2/TNT2 Pro 0x0028
RIVA TNT2 Ultra 0x0029
Vanta/Vanta LT 0x002C
RIVA TNT2 Model 64/Model 64 Pro 0x002D
Aladdin TNT2 0x00A0
GeForce 256 0x0100
GeForce DDR 0x0101
Quadro 0x0103
GeForce2 GTS/GeForce2 Pro 0x0150
GeForce2 Ti 0x0151
GeForce2 Ultra 0x0152
Quadro2 Pro 0x0153
... oznacza to, że musisz użyć starszej wersji sterowników NVIDII, które wspierają jeszcze te karty.
Zatem, wykonujemy :
DLA NOWSZYCH KART :
Kod:
sudo apt-get install nvidia-glx
sudo apt-get install nvidia-kernel-common
sudo apt-get install linux-restricted-modules-`uname -r` // w przypadku Edgy Efta pomiń tę paczkę !
sudo apt-get install nvidia-settings ( w Ubuntu Dapper Drake nvidia-settings jest już w paczce nvidia-glx )
sudo nvidia-glx-config enable
DLA STARSZYCH KART :
Kod:
sudo apt-get install nvidia-glx-legacy
sudo apt-get install linux-restricted-modules-`uname -r`-nvidia-legacy // dla Edgy Efta pomiń tę paczkę !
sudo nvidia-glx-config enable
Może się okazać, że z jakichś względów system nie będzie chciał zainstalować paczek - sprawdzcie wtedy, czy na pewno macie dobrze ustawione repozytorium - np. takie, jakie są podane w paru miejscach na forum i w FAQ&HOWTO. Generalnie, czytajcie co komputer do Was pisze - komunikaty błędu zwykle zawierają wyjaśnienie o co chodzi.
3. Mamy sterowniki w systemie - sprawdźmy :
Kod:
sudo modinfo nvidia
Wynikiem powinno być coś podobnego do tego ( wersje kernela i inne cyferki na pewno będą inne ) :
Jeżeli powyższa komenda wypluwa, że nie ma modułu 'nvidia', wróć się do punktu 2.
Jeżeli mamy sterowniki, musimy teraz przekonać Xorg'a ( oczywiście wiesz co to jest xserver i Xorg ), aby korzystał z nowo zainstalowanych sterowników.
Konfiguracja Xorg'a znajduje się w /etc/X11/xorg.conf. Zrobimy kopię a potem poprawimy co trzeba.
( inne sterowniki które do tej pory były w użyciu )
i zamieniamy na ...
Cytat:
driver "nvidia"
Oprócz tego, sprawdzamy sekcję "Module" upewniamy się, że użyty jest moduł "glx", natomiast nie są użyte "GLCore" i "dri" ( # to znacznik komentarza - taka linijka nie jest uwzględniana w konfiguracji ) :
Cytat:
# Load "GLcore"
# Load "dri"
Load "glx"
Zapisujemy tak poprawiony plik i ... Robimy reset systemu ( można i bez tego, ale dla pewności i spokoju sumienia ).
PAMIĘTAJ - jeżeli po resecie będą problemy z uzyskaniem trybu graficznego :
- przełączasz się na konsolę : ctrl+alt+f1
- logujesz się
- sudo pico /etc/X11/xorg.conf i zamieniasz driver "nvidia" na drvier "to_co_było_przedtem"
- zapisujesz
- sudo /etc/init.d/gdm stop
- sudo /etc/init.d/gdm start
- szukasz w logach /var/log/Xorg.0.log przyczyny błędu
A jeżeli wszystko pójdzie jak trzeba, mamy ładny tryb graficzny i wsparcie 3d.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum