Wysłany: 2007-07-10, 21:23 Wywaliłem LiLO, jak wystartować Linuksa?
Linuks (Arch) siedzi sobie na partycji hdb5, swapa ma na hdb6. Po za tym moje partycje to hda1, hda2 i hdb1 - wszystkie NTFS. LiLO wywaliłem bo nie było w nim windowsa (fixmbr), a był mi priorytetowo potrzebny. Jak teraz odpalić pingwina? Szukałem info na temat dopisku do windowsowego boot.ini linuksa ale to odpada - trzeba mieć LiLO zainstalowane w bootsectorze partycji linuksowej.
Kiedyś miałem dyskietke startową do Mandreaka (to było pare lat temu) i jak chciałem go odpalić musiałem z niej kompa zbootować - fajne rozwiązanie, pasowało by mi na teraz. Ale taką dyskietke zrobiłem z poziomu lina - teraz nie mam takiej możliwości. Ma ktoś może namiary na taką dyskietke?
Linia boot= informuje, ¿eby zainstalowaæ program ³aduj±cy system do Master Boot Record podanego urz±dzenia. Linia root= identyfikuje konkretny g³ówny system plików, który ma zostaæ u¿yty po za³adowaniu obrazu initrd, parametr ten mo¿e byæ niepotrzebny je¶li j±dro jest ju¿ skonfigurowane w ten sposób. Sekcja other= u¿ywana jest do opisania innego systemu operacyjnego zainstalowanego na /dev/hda1.
Aby zainstalowaæ lilo w tym przypadku u¿yj:
lilo -C lilo.conf
Zauwa¿, ¿e w tym przypadku plik lilo.conf u¿ywa scie¿ek absolutnych, które zawieraj± /mnt. Zrobi³em tak w przyk³adzie poniewa¿ docelowy system plików mo¿e nie umieæ tworzyæ urz±dzeñ Linux-a dla parametrów boot= i root=.
PS// text jest cytatem oryginalnym, krzaczków nie poprawiałem
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum