Ja jak miałem Linuxa Slackware to na zwykłym userze był brak dostępu ale na roocie miałem wszedze dostęp Więc przeloguj się na roota i powinnieneś mieć dostęp
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Otworzyć oczy - to będą widoczne Zdaje mi się że o to Ci chodziło
Standardowo masz 4 urządzenia IDE/ATA: hda, hdb, hdc, hdd. W kolejności są to: pri-master, pri-slave, sec-master, sec-slave.
Biorąc pod uwagę to do którego kontrolera podpiąłeś te napędy edytujesz odpowiednio fstab.
Nas interesuje pole z hda chyba ze twój twardziel gdzieś indziej jest podłączony
w pliku:
/etc/fstab <--o ile dobrze pamiętam i bynajmniej pod dystrybucją Slackware 10.2
w pliku masz kilka linijek A konkretnie obchodzi nas:
miejsce gdzie jest: hdaX (X=numer kolejnej partycji)
Czyli jak w tym pliku masz tylko hda1 i nic więcej (nic więcej z hdaX) to masz zamontowaną tylko 1 partycję a jeśli chcesz więcej to musisz się dowiedzieć który one mają numerek możesz szczelać albo użyć partitionmagic pod windozą i sobie zobaczyć dokładnie która jest gdzie (zawsze są po kolei ale jak zmieniasz literę dysku to może ci się pomieszać kolejność i zamontujesz nie ten co chcesz)
i dodajemy linijkę np:
/dev/hda2 (resztę linijki przepisujesz bez zmian poza częścią " /mnt/XXX" Za XXX musisz coś wpisać czyli coś co będzie rozpoznawane jako ten dysk np: „dysk_C” )
I to wszystko powinno działać;)
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Jak ruszy kanalia to napiszę arta o montowaniu.
Ale polecam dopisać do /etc/fstab.
Na pewno sporo będziesz korzystać z partycji z windowsem więc po uj się męczyć z każdorazowym montowaniem.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum