ubuntu zawsze się długo ładuje
Wypróbuj mdv2007.1(Mandriva 2007 Spring One (Dawniej Free))
Jeżeli chodzi o ubuntu, zawsze możesz zainstalować KDE(zaawansowana operacja ) albo po prostu mieć kubuntu - ubuntu, tylko tyle, że z KDE
Zapoznaj się z ubuntu / kubuntu / xubuntu - w zależności jaki masz sprzęt, najbardziej lekkim systemem będzie xubuntu bo jest oparty na xfce, potem chyba ubuntu jest na GNOME a kubuntu ma KDE.
Wszystkie systemy są proste w obsłudze, czasami coś trzeba w konsoli wstukać
GhostX, najgorsze to że nie chce mi się czekać kiedy się odpali...
nie wiem czy to wina ubuntu itp. czy kompa
Bez minimum 256MB RAM-u nie odpalisz, a procek może być nawet 300Mhz , być może masz wadliwe płyty - ja kiedyś zamówiłem, to 80% płyt była wadliwa - warstwa nagranego nośnika była "pofalowana"
Buntu wogóle jest bardzo mulnięte. Ja jak instalowałem to wsadziłem płyte odpaliłem kompa i wyszedłem z domu na pół godziny, jak wróciłem przywitał mnie ten pierwszy ekran z wyborem opcji.
Ja bym brał Ubuntu- najpierw odpal sobie Linucha z LiveCD, zapoznaj się z systemem. a jeśli Ci się spodoba- instaluj. Instalacja odbywa się w trybie graficznym, jest bardzo prosta.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum