Wysłany: 2007-08-23, 13:43 Jaką dystrybucję wybrać?
Witam!
Wielu z Was korzysta z Linuxa.
Ja też mam zamiar korzystać tylko nie wiem co wybrać...
Wymagania:
Prosta Instalacja i obsługa
.. nie wiem czy coś takiego jest: Czy jest jakaś dystrybucja która sama instaluję środowisko??
Pozdrawiam,
Net
praktycznie każda
Mandriva - IHMO nie najszybszy, najwydajnieszy system oraz niesypiący się, ale możesz spróbować go zainstalować. Aha, często się sypie Także są problemy z kompilacją.
Udało mi się za 5-tym razem na laptopie zainstalowac Mdv2007.0 Nic od tej pory się nie sypie, chociaż nie mogę skonfigurować sieciówki poprzez ndiswrapper
Petermechanic, chodzi mi o prostego Linuxa... (prosta instalacja)
noi zeby podczas instalacji wybrac sobie środowisko (zebym nie musiał wpisaywac poleceń żebym go uruchomił - jeżeli to możliwe)
Mandrivia jak się boisz konsoli i chcesz wszystko robić w graficznych konfiguratorach. Troszku wyższa szkoła jazdy to Fedora - też jest nastawiona na osoby nieorientujące się w UNIX'ach. No i ubuntu/kubuntu/xubuntu - tu już nałapiesz debianowych nawyków. Ale te dystrybucje nie są najwydajniejsze, o ich awaryjności nie wspomne. No i to co się dzieje na ich polskich forach też nie jest zachęcające... Nie licz tam na miłe przyjęcie... Ogólnie to czytaj wiki i staraj się sam wszystko załatwiać - tak najlepiej się nauczyć... Podstawowe komendy w konsoli też wypada znać.
ale jak szukałem to nie mogłem w sieci znaleźć (no chyba że jest płatna)
ale jak już mowa to bym wolał inną wersję niż 2007
[ Dodano: 2007-08-23, 16:56 ]
hm... chyba przetestuje Fedore
tylko jak go sciagnac
na oficjalne stronie jak biore http to jest tyle folderow i nie wiem ....
kto mi pomoze go pobrać?
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum