Witajcie!
Krótkie pytanie - jaki system na serwer? Oczywiście chodzi o coś linuksowego. Zastanawiam się nad wyborem - zostać na Debianie czy przechodzić na jakiś "egzotyk". Nie wiem, ale Slackware nie dla mnie - za dużo pracy, za mało czasu. Proszę o obiektywne podejście do sprawy
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Gentoo podoba mi się ogólnie... ale nie dla mnie Tzn. fajnie, konfigi itd. ale siedzieć przy kompilacji to męczarnia
Debian - chyba przy nim zostanę Siedzę na nim już ponad 1,5 roku (obecnie przerwa techniczna) i jestem zadowolony. Łatwa instalacja pakietów, szybka aktualizacja, dobre supporty, dużo artów Tylko zastanawiam się, ktorą gąłąź dać na serwer. Czy stable - 5.0 - Lenny, czy testing - squeeze czy może sid'a, którego raczej co pół dnia nie chciało by mi się aktualizować. Doradźcie, gdyż chcę mieć w miare aktualny soft, a stable ma zamrożone pakiety. Chyba, że wybiorę jeszcze inną opcję: Debian 5.0 obecnie, bo jest w miare nowy, a jak się trochę zestarzeje - wybiorę squeeze. Jak myślisz?
Ubuntu ssie. IMHO nie jest to najszybszy system... Debian będzie w miare wygodny i wydajniejszy, a że Petermechanic już w nim siedzi kawał czasu to nawet żwawo go postawi i skonfiguruje. Squeezem jedź od razu
Ubuntu ssie. IMHO nie jest to najszybszy system... (...)
Ja po prostu wygodny jestem i stawiam to ponad prędkość (oczywiście z umiarem). Zależy na czym serwer miałby stać. Jak na czymś z Atomem, to ja naprawdę zastanawiał bym się, czy warto się chrzanić z Debianem czy Gentoo.
Kiedyś z tym moim wygodnictwem skończę na MacOS X
_________________ It's a beautiful day! Don't let it go away!
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum