Wdzięczny będe za pomoc, jak skonfigurować DNS aby to działało? tzn... na VirtualBox mam postawione Kubuntu i chciałem tam postawić serwer poczty Zimbra, niestety krzyczy mi że jest coś nie tak z DNS, a normalnie z tego Linuxa przez przeglądarkę mogę na neta wejść
nie kapuje jak się do tego zabrać ktoś już to robił?
ogólnie chodzi o to że moja firma nie chce już inwestować w exchange i chciałbym postawić coś tańszego
zasada do spełnienia przez cały system
konto mail Exchange i podgląd wszystkich maili na każdym kompie w sieci
więc może jakieś inne propozycje?
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Nie wiem czy to będzie pomocne, bo jeżeli chodzi o serwery to siedziałem tylko na Microsoftowych.
W każdym razie do działania poczty niezbędny jest rekord typu MX w DNS'ie, który wskazywał na serwer poczty. Składnia była taka:
nazwa_domeny_lokalnej MX priorytet_połączenia adres_serwera(url)
Bez tego poczta (w moim przypadku MS Exchange) nie działała.
Oczywiście musiał być jeszcze w bazie rekord A, który tłumaczył url serwera na IP.
no właśnie, z Kubuntu zmieniłem na Debiana, odpaliłem tam wszystko co się dało, ale mam problem nadal z tym samym, prawdopodobnie Bind9 mi kiepsko działa;/ no i chyba nie wszystko dobrze z konfigurowałem z serwerem poczty, bo loguje mi się a jak sam do siebie wysyła maila, to wysyła ale nie odbiera go już ogólnie robię postępy, ale z kiepskim skutkiem
do tego tydzień chory byłem i mam zaległości w szkołach i w pracy
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum