Wysłany: 2006-10-06, 16:45 win i linux na jednym dysku- jak bezpiecznie zainstalować
Jak bezpiecznie zainstalować Mandrivę Linux 2006 Free bez utraty danych z dysku? Jak mi się nie będzie podobać, to jak ją odinstalować bez utraty win? Mam na partycji (mojej) 9 GB wolne i chce z niej 5 GB zostawić na lina. Proszę o pomoc.
Normalnie instalujesz
Co najmniej jedna partycja na system, jedna na swap i instalujesz.
A odinstalowanie Wywalasz partycje linuksowe np z poziomu Windowsa usuwasz LILO/Gruba (opisane w FAQ przez nebeu) i to wszystko.
Aha, już wiem. Trzeba wpisać fixmbr w konsoli odzyskiwania. I mam jescze klika pytań. Czy lepiej zmniejszyć partycję przez paragona czy przez instalatora? Czy sterowniki NVIDI będą chodzić pod tym systemem? Czy dam rady na nim również zainstalować Sagema(Neostradę)? Czy warto robić backup najważniejszych plików?
[ Dodano: 2006-10-06, 17:30 ]
a i jeszcze jedno. Co zrobić, żeby podczas włączenia loadera LILO była także pozycja windows i kliknięcie na niej będzie włączeniem windowsa?
kurna. Zainstalowałem. Mam jeden kłopot. Gdzieś podczas instalacji próbowałem coś kombinowac zneo i teraz inicjuje protokół PPPoE i nie może go podczas startu zaininicjować. Czy da się go jakoś wyłączyć? Proszę o pomoc.
dobra, poradziłem sobie z tym netem już wczoraj. Teraz mam inny problem Gdy włączam system, po ładowaniu pokazuje mi się TO. Zmieniałem sterowniki, system się załadował, ale w konsoli. Nie mogę się dostać do niego przez tryb graficzny. Czy da się go rozwiązać? Proszę o pomoc. Mam kartę graficzną NVIDIA GeForce 4 440MX i słyszałem, że wiele osób miało z tą kartą problemy.
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum