Strona Główna     FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy

Poprzedni temat :: Następny temat
Nadpisywanie plików przez system....
Autor Wiadomość
Pycio 

Wysłany: 2008-04-01, 15:09   Nadpisywanie plików przez system....

Witam wszystkich
Mam taki mały problem.....
A mianowicie jeżeli chcę edytować dany plik np systemowy czy inny......i zapisuje go, potem to system zapisuje go do poprzedniej postaci.....i koło pliku edytowanego powstaje nowy plik o takiej samej nazwie.
Załóżmy że edytuje plik o nazwie....dane.exe gdy zapisze edycje tego pliku to koło tego pliku tworzy się plik dane_oryginal.exe
I właśnie nie chce aby system nadpisywał mi tego pliku i plików systemowych....
Co mam w tym wypadku zrobić????
Prosze o pomoc...
Przepraszam wszystkich, może taki temat już był....jeżeli już był, to podajcie proszę mi link do tego tematu, w każdym razie ja go szukałem lecz nic nie znalazłem.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-04-01, 15:42   

zminić nazwę...
http://img528.imageshack.us/img528/3311/dn9ar.png

Pycio 

Wysłany: 2008-04-02, 17:19   

Zmienić nazwę......którego pliku ??

[ Dodano: 2008-04-02, 18:23 ]
Asdef, chyba mnie nie zrozumiałeś, system mi robi następny plik o takiej samej nazwie+_original.*
A ja nie chce żeby wogóle coś sie tworzyło....
Bo to jest tak jakby było zabezpieczenie przed modyfikowaniem systemu....i system mi powraca do poprzedniego stanu danego pliku.

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-04-02, 19:31   

to ja czegoś nie rozumię w czym Ty edutujesz pliki exe z tego co sie orient to plik exe jest wykonawczym plikiem nie do edycji
nie rozumie pytania cproblemu za bardzo :oops:

pim 
Hello, hello!

Wysłany: 2008-04-03, 07:16   

ja rozumiem to tak, że jak kopiuję jakiś plik (dajmy abc.doc) to katalugu, w którym plik o takiej nazwie już istnieje, to plik już istniejący zmienia nazwę na abc_oryginal.doc , a nazwa noweg (abc.doc) pozostaje bez zmian. dobrze zrozumiałem?

Asdef 
Administrator

Wysłany: 2008-04-03, 12:33   

pim, jesli tak jest jak mówisz, to wystarczy odpowiedni plik (ten ktory chcesz) prawokilkiem/edytuj/ i nie ma prawa dalej sie nadpisywać, chyba że faktycznie kopiujesz go i zapisujesz... to w tedy system siłą rzeczy tak zrobi w celu bezpieczeństwa

Pycio 

Wysłany: 2008-04-04, 20:53   

Edytuje go programem.......podam w PW jeżeli ktoś będzie chciał wiedzieć
Chce edytować plik exploler.exe oczywiście jeżeli wcześniej zamknę owy proces....
Następnie zrobie w nim pare zmian. Następnie kliknę na "Compile Script" I w .../WINDOWS/explorer.exe tworzy mi się plik o nazwie explorer_original.exe.
I te dwa pliki pozostają bez zmian.....jakbym ich wogóle nigdy nie edytował....
A ja chce żeby zmiany sie zapisały....a nie były takie same jak wcześniej

ExeQtoR 
Moderator

Wysłany: 2008-04-04, 22:33   

Pycio napisał/a:
I te dwa pliki pozostają bez zmian.....jakbym ich wogóle nigdy nie edytował....

Na mój gust to wina programu :PPPP

Ale z ciekawości zrób jeszcze test z jakąś tam grą :P A później skopiuj gdzieś ten "explorer.exe" do innego folderu np. na pulpit :P oczywiście kiedy zakończysz ten proces a następnie go z edytujesz i dopiero w tedy podmień go w folderze windows(oczywiście skutki tej edycji bierzesz na własną odpowiedzialność)

PS: być może program ma jakieś zabezpieczenie przed edytowaniem plików programów związanych z windowsem dlatego może zmień jeszcze nazwę z explorer.exe na "do_edycji.exe"

Aha mi to wygląda tak jak by program nie wprowadzał zmian :) ))

[ Dodano: 2008-04-04, 23:47 ]
Pycio napisał/a:
zapisuje go, potem to system zapisuje go do poprzedniej postaci.....i koło pliku edytowanego powstaje nowy plik o takiej samej nazwie.

Pycio napisał/a:
Następnie kliknę na "Compile Script" I w .../WINDOWS/explorer.exe tworzy mi się plik o nazwie explorer_original.exe.

To nie system tylko ten program tworzy automatycznie kopie zapasową danego programu na wszelki wypadek(pewnie można to wyłączyć w opcjach) Dla potwierdzenia mojej wstępnej diagnozy :D z edytuj ten plik "explorer.exe" w notatniku :P zmień coś i zapisz jeszcze raz :P i zobaczysz że system nie utworzy drugiego pliku :P Ale wcześniej zrób kopie zapasową tegoż pliku :P bo nie sądzę czy nawet po ponownej edycji i cofnięciu poprzednich czynności plik jeszcze będzie działał :P

A więc na pewnie ty coś źle robisz bo prawdopodobnie w opcjach czegoś nie po ustawiałeś :P Nie znam programu którym się posługujesz a tym bardziej nic więcej nie pomogę jak jego nazwy nie podasz :P Chyba że po robisz screny wszystkich zakładek z opcjami itp 8)

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach