Wysłany: 2009-09-11, 19:43 Problem z nagraniem płyty w trybie awaryjnym
Hmm... tak dokładnie jak w tytule. Nie mogę nagrać płyty w trybie awaryjnym. Dla Panów czepialskich, pomimo że jestem blondynką: nie mogę nagrać w trybie normalnym, ponieważ mi się nie uruchamia, dlatego, że podobno jest uszkodzona karta graficzna czy coś takiego i komp się nie uruchamia normalnie, jedyne możliwe odpalenie z poziomu awaryjnego trybu. W związku z tym, że komp pójdzie do serwisu, chciałam zgrać dane na płyty. Ale po wejściu w tryb, po włożeniu płyty, nie pojawia się autoodtwarzanie, a po wejściu w moj komputer, kliknięciu na ikonke dysku przenośnego, pojawia się że nie może być rozpoznany, czy coś takiego.
Co zrobić? Da się w ogóle nagrać płytę w tym trybie?;/ a jak tak to jak można to zrobić?
Pomóżcie!!!!
p.s. piszę z innego kompa, żeby nie bylo;)
_________________ "Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."
-Masz plomby na kompie(który idzie do serwisu)?
-Jaki system? XP/Vista lub inny ))
-komp. stacjonarny czy może laptop(przenośny)
-jak stacjonarny to masz może kieszeń??? aby podłączyć inny dysk?
-ile i jakie dane chcesz za chomikować??
w trybie awaryjnym nie działa większość sterowników(nie chce ryzykować stwierdzenia "wszystkie") więc tego typu programy jak Nero i podobne nie ruszą
mógłbym tak hmmm... stwierdzić że masz szanse na programach do nagrywania płyt które są w wersji "portable"
Ukryta Wiadomość:
Jeśli jesteś *zarejestrowanym użytkownikiem* musisz odpowiedzieć w tym temacie żeby zobaczyć tą wiadomość --- If you are a *registered user* : you need to post in this topic to see the message ---
a takie moje pytanko od systemu XP jest możliwość systemowego nagrywania płyty więc w trybie awaryjnym to nie działa ?
po małych moich spekulacjach i pytaniach ja bym to zrobił tak:
1. wyjął dysk podpiął do innego kompa z grał dane i z powrotem zamontował dysk ))
-lub(jeżeli to nie możliwe)
2. spróbował eksploatować po Lanie xD tryb awaryjny z obsługą sieci ) zakładając ze LAN jest na dzisiejsze czasy standardem 100mbs(bo 10mbs były w standardzie wiek temu xD) a na 1gbs to nikogo nie stać i w standardzie będą za kolejne 10lat(dla zwykłego szarego usera) to masz tempo przesyłu danych ok 10MB/s(w teorii max 12,5MB) co jest wystarczające aby zgrać 1,2GB w 2 minuty
-lub(jeżeli to nie możliwe)
3. spróbować podpiąć dysk pod USB i zgrać dane(system powinien go jakoś znaleźć)
lub jeszcze dodatkowo wspomóc się programami po za systemowymi typu Hiren Boot CD czy Acronis - oczywiście są to programy komercyjne(nie polecam i nie sugeruje szukania i ściągania wersji pirackich)
-lub
4. Reinstalka systemu i łudzenie się że karata pójdzie i zgrać na CD coś
-lub
5. teraz to już wkurzony będę jak powyższe punkty by nie zadziałały xD ładuje najnowszego Linuxa z obsługą NTFS(już dawno standard dla Lin) i obsługą dysków twardych pod USB 2.0 i w tedy na hardkora kopiuje pliki xD może będę liczył że pójdzie jakieś środowisko np. popularne KDE, Gnome(dla tych co lubią nie odbiegać od Windowsa) a jeżeli środowisko graficzne nie ruszy to może chociaż konsola się odpali xD
a jak to nie pomoże to ..... zmień kompa a raczej serwis bo ja bym dawno podpiął ten dysior pod inny komp i zgrał dane bez zabawy w kotka i myszkę.... No chyba że powiesz im aby Ci dane zachowali za kasę to licz od 300zł(tak na oko - bo to tylko skopiowanie a nie odzyskiwanie po uszkodzeniu dysku) )))
A więc Pan z Tobą, na zakończenie pomódl się zanim coś zaczniesz robić )) Pamiętaj że jeżeli coś możesz uszkodzić to tylko z swojej winy xD ja nie ponoszę za to odpowiedzialności ))
Amen.
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
dziwne w Trybie awaryjnym dziala wyświetlanie, a na normalnym nie??
wiec zmniejsz rozdzielczość i spróbuj uruchomic w normalnym.. ew. wylacz sterownik od karty graficznej, co uczyni rozdzielczość i odświeżanie domyślne jak w TA i powinno niebyt problemu z wyświetlaniem w T* normalnym
-Masz plomby na kompie(który idzie do serwisu)?
-Jaki system? XP/Vista lub inny ))
-komp. stacjonarny czy może laptop(przenośny)
-jak stacjonarny to masz może kieszeń??? aby podłączyć inny dysk?
-ile i jakie dane chcesz za chomikować??
-plomby? hmm.. chyba nie wiem o czym mówisz, ale komp od nowości nie był ruszany, w sensie nic od niego nie odklejałam ani nie ruszałam.. więc chyba to ma?
- Vista
- laptop
- hmm.. nie umiem podłączyć innego dysku a tak poza tym to nie mam nic w domu takiego;)
- chodzi mi głównie o dokumenty tekstowe
Asdef napisał/a:
dziwne w Trybie awaryjnym dziala wyświetlanie, a na normalnym nie??
wiec zmniejsz rozdzielczość i spróbuj uruchomic w normalnym.. ew. wylacz sterownik od karty graficznej, co uczyni rozdzielczość i odświeżanie domyślne jak w TA i powinno niebyt problemu z wyświetlaniem w T* normalnym
Bo to jest tak że jak włączam kompa i mi się włącza normalnie to po pokazaniu "Windows" robi się ekran niebieski i białe literki i po paru sekundach się wyłącza, i tak może w wieczność... Dałam koledze tego kompa żeby coś poradził na to, a on po oglądnięciu go, stwierdził że dostrzega błędy graficzne mi napisał nawet w którym momencie, chmurki windowsowskie wołały że nie ma zainstalowanych stweroników, więc on z biblioteki windows, recovery i ze strony Nividii próbował je zainstaować i nic nie pomogło, na każde sterowniki komp inaczej {on określił niestabilnie lub błędnie - czy jakos tak} reagował. W trybie awaryjnym jakoś też inaczej to wszystko wygląda. Póbowałam zmniejszać rozdzielczość, ale nic nie pomogło.
i w końcu z tą płytą, nie mam pojęcia o czym mi Piotruś pisał hehe, ale nie używam nero na tamtym kopmie, bo zawsze się nagrywało w taki sposób, że wsadzałam płytę to się pojawiało okienko i metodą "złap i przeciągnij" albo za pomocą media playera, takie banalne, ale tak zawsze robiłam. A w awaryjnym w ogóle mi nie odczytywało, że jakakolwiek płyta jest wsadzona w napęd.
a tak btw. oddając kompa do servisu, jeśli mam 3 konta na kompie, to mam podać hasła do nich czy panowie informatycy sobie z tym jakoś poradzą?
i jeśli podam im że prawdopodobieństwo uszkodzenia karty graficznej to sprawdzą tylko to? czy lepiej im nic nie podawać, a sami do tego dojdą a przy okazji sprawdzą wszystko inne, bo w sumie nie wiadomo co jest przyczyną? jak uważacie?
_________________ "Mistrzem jest ten, kto patrząc oczmi na to, co wszyscy widzieli, umie dopatrzeć się piękna w tym, co jest zbyt pospolite, aby być zauważone przez innych (...) Być człowiekiem,a dopiero potem artystą."
Ja bym spróbował z reinstalować system od nowa(nie utracisz dokumentów)
jeszcze Tryb awaryjny z obsługą sieci i lanem exportować przez sieć na inny komp.
innej możliwości nie masz z twojego punktu widzenia
co do tego:
SnOwBoArDzIsTkA napisał/a:
a tak btw. oddając kompa do servisu, jeśli mam 3 konta na kompie, to mam podać hasła do nich czy panowie informatycy sobie z tym jakoś poradzą?
Pewnie xD Format C: T/N -T i wsio.... na dane nie masz co liczyć(ale hasła możesz podać - nie sądzę czy przy BlueScrenie będą miały znaczenie xD).
Cytat:
i jeśli podam im że prawdopodobieństwo uszkodzenia karty graficznej to sprawdzą tylko to? czy lepiej im nic nie podawać, a sami do tego dojdą a przy okazji sprawdzą wszystko inne, bo w sumie nie wiadomo co jest przyczyną? jak uważacie?
możesz... ale najpierw zrobią to wyżej... czyli kasacja całego dysku i od nowa instalka systemu. najszybsze jak nie zadziała zaczną się zastawiać i pomocne będzie info na temat grafy )))
tyle z mojej strony
PS:
nikt nie ma dysku przenośnego pod USB(pendrive) lub coś innego? może za działa w trybie awaryjnym
_________________ Moderatora grzecznie się słuchamy,
nie spamujemy, nie bluzgamy...
skasuj wszystkie sterowniki w trybie awaryjnym i próbuj uruchomić, jesli jednak to nie zadziała to problem z systemem/sprzętem i stosuj sie do rad EXE
PS// w serwisie moga zapytac sie o haslo, jesli im nie podasz to wiadomo co zrobia kasacja danych i nie bedą sie przejmowac - ja tak nie robie, ale ludzie z tych instytucji zwanym serwisem zazwyczaj
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum